Ekonomi

Dev şirket, 30 milyar dolarlık ihaleyi kaptı

Pentagon, Cuma günü yaptığı açıklamada Lockheed Martin firmasına F-35 uçakları için 7.8 milyar dolarlık bir sözleşme değişikliği ihalesi hakkını verdiğini açıkladı.Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin-Tayvan geriliminin etkisi altında dünyada savaş çanları hızla çalıyor

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon savunma devi Lockheed Martin'e 7,8 milyar dolarlık ek F-35 sözleşmesi imzalayarak toplam ihale bedelini 30 milyar dolara yükseltti.

Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin-Tayvan geriliminin etkisi altında dünyada savaş çanları hızla çalıyor. Savunma sistemlerini güçlendirmek isteyen ülkeler yatırımlarına hız veriyor. Bu bağlamda ABD yeni bir hamle yaptı. ABD Savunma Bakanlığı, çok uluslu teknoloji ve havacılık şirketi olan Lockheed Martin ile F-35'ler için ek bir sözleşme imzalandığını açıkladı. Tam 7.8 milyar dolarlık ek sözleşme kapsamında ABD, Lockheed Martin'den alacağı F-35 sayısını yükseltecek.

F-35 ANLAŞMASINDA REVİZE

ABD Savunma Bakanlığı geçtiğimiz günlerde F-35 anlaşması ile ilgili bir açıklama yayımladı. Yapılan duyuruda Lockheed Martin'le F-35'ler için 7.8 milyar dolarlık bir modifikasyon sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

Pentagon'un açıklamasında sözleşmedeki değişikliğin 127 adet F-35 uçağı tedarik etme kapsamını artırdığı belirtildi.

Lockheed Martin, ek sözleşmenin, şirket ile Pentagon arasındaki 398 F-35 teslimatı için toplam anlaşmayı 30 milyar dolara çıkardığını ifade etti.
Pentagon'dan yapılan açıklamada, "Bu değişiklik 127 adet F-35 Lot 16 uçağının tedarik kapsamını genişletmektedir" denildi.

Duyurulan ek sözleşme, şirket ile Pentagon arasında 398 adet F-35 teslimatı için yapılan toplam anlaşmayı 30 milyar dolara çıkarıyor.

F35 GERGİNLİĞİ

Türkiye ilk etapta 100 adet F-35A uçağı almayı taahhüt etmişti.

2018'de 4 F-35 uçağının mülkiyeti Türkiye'ye verilmiş ancak uçaklar ABD'de, Türk pilotların da katıldığı eğitim programlarına tabi tutulmuştu. Daha sonra ise 2 F-35 uçağının daha mülkiyeti verilmişti.

Ancak Türkiye ile ABD arasında S-400 krizi çıktığından bu 6 uçak Türkiye'ye transfer edilmemiş ve 2020 Savunma Bütçesi kapsamında bunların ABD Hava Kuvvetleri için alınması kararlaştırılmıştı.

Türkiye ayrıca uçak için 1005 parça üretiyordu. Türk firmalarının da bu üretime katılımı büyük oranda askıya alınmıştı. ABD'nin Aralık 2020 itibarıyla da 1005 parçanın tamamı için yeni tedarikçiler bulduğu ortaya çıkmıştı.