Ekonomi

Dev şirketlerin karları düşünce CEO maaşları kırpıldı! Hangi CEO’nun maaşı ne kadar oldu? Kimlerin maaşı kesildi?

Milyar dolarlık gelire sahip olan finans ve teknoloji şirketleri, aldıkları tasarruf önlemleri kapsamında bir yandan işten çıkarmalara başlarken, CEO maaşlarında kesintiye gidiyor. Bazı şirketler işe alımları dondururken, kemer sıkma tedbirleri ile milyonlarca dolarlara ulaşan CEO maaşlarında da kesintiler yapılmaya başlandı

ABD’de özellikle teknoloji alanında faaliyet gösteren şirketler karlılıklarının azalması nedeniyle bir taraftan işten çıkarmalara başlarken, bir taraftan da çeşitli tasarruf önlemleri almaya yöneldi. Bazı şirketler işe alımları dondururken, kemer sıkma tedbirleri ile milyonlarca dolarlara ulaşan CEO maaşlarında da kesintiler yapılmaya başlandı.

ABD’nin en büyük bankalarından dev teknoloji şirketlerine kadar çok sayıda şirket, kar oranlarının düşmesi nedeniyle çeşitli tasarruf önlemleri almaya başladı. Wall Street Journal’ın analizine göre, 2021 yılında ABD’li dev şirketlerin tepe yöneticileri, kar pay gelirleri de dahil olmak üzere ortalama 14,7 milyon dolar kazandı. Ancak ülkede geçen yıl başlayan parasal sıkılaşma tedbirleri çerçevesinde finansal gelirlerin ve talebin azalması nedeniyle şirketler tasarrufa yöneldi. Bazı işletmeler binlerce çalışanın işine son verirken, bazıları da yeni yatırımlarını durdurarak CEO maaşlarında da kesintiye gitti.

Ekonomimanset.com internet sitesinde yayınlanan habere göre, maaşları kesilen CEO’lardan bazıları şöyle sıralandı:

Apple CEO’su Tim Cook:

Dünyanın en değerli şirketleri arasında yer alan Apple’ın CEO’su Tim Cook, maaşını yüzde 40 oranında indirdi. Cook, geçen ay aldığı kararla bu yılki gelirinin 49 milyon dolara düşürülmesini talep etti. Bu rakamın aslında Cook’a ortalama bir CEO’nun çok üstünde ödeme yapılması anlamına geldiği belirtiliyor.

Intel CEO’su Pat Gelsinger:

Pat Gelsinger’in gelirinin yüzde 25 azaltılacağı bildirildi. Intel’in hayal kırıklığına uğratan son kazanç raporu, şirketin kredi notunda da düşüşe neden olmuştu. Raporun ardından şirket diğer yöneticilerin maaşlarında da kesintiler yapılacağı bildirildi. Gelsinger’in 2021 yılında yaklaşık 179 milyon dolar civarında kazandığı biliniyor. Gelsinger, şu anda dünyanın en yüksek maaşlı yöneticilerinden biri konumunda bulunuyor.

Morgan Stanley CEO’su James Gorman:

ABD’li ünlü yatırım bankası Morgan Stanley’nin yönetim kurulu, geçen yıl CEO James Gorman’ın maaşından kesinti yapacağını duyurmuştu. Dev yatırım bankası, karların düştüğü ve hisselerin kötü bi performans sergilediği bir yıl olan 2022’nin ödemeleri için Gorman’ın maaş ve ikramiyelerini kapsayan ödeme paketini yüzde 10 düşürerek 31,5 milyon dolara indirdi.

Banka’nın karı geçen yıl yüzde 27 oranında gerilemişti. Ayrıca geçen yılın sonunda 1600 personelini işten çıkmıştı.

Goldman Sachs CEO’su David Solomon:

Goldman Sachs CEO’su David Solomon’un maaşından da yaklaşık yüzde 30’luk maaş kesintisi yapıldığı duyuruldu. 2021 yılında 35 milyon dolar gelir elde ederek ABD’de en yüksek maaş alan banka CEO’larından biri olan Solomon’un geçen yılki kazancı, bankanın hisse fiyatı ve karlılığının düşmesi nedeniyle yüzde 30 azalarak 25 milyon dolara düştü.