Dev ulaşım projeleri başladı!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yeni dev ulaşım projelerini anlattı. Bakan Arslan, 15 yılda 380 milyar TL'nin üzerinde yatırım yapıldığını belirtti...
Ulaştırma ve iletişim yatırımları için 15 yıllık süreçte 380 milyar TL'nin üzerinde yatırım yapıldığını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Bu yıl içerisinde de bundan önceki yıllarda olduğu gibi birbirinden önemli dev projeler başlattık, hayata geçirdik. Türkiye'nin geleceği için planladığımız yeni dev projeler başlattık" diyor.
Ekonomist Dergisi'nde yer alan habere göre ülkemiz, cumhuriyetimizin 100'üncü kuruluş yıldönümü olan 2023 yılına odaklanarak refah devleti olma yolunda emin ve hızlı adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Bu çerçevede gerçekleştirilen yatırım ve projelerin birçoğu; Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Marmaray, Yüksek Hızlı Tren Hatları, Bölünmüş Yollar, Otoyollar, Havalimanları, Yat Limanları gibi nice proje Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı uhdesinde gerçekleştirildi.
Refah devletine doğru atılan adımların en önemli unsurlarından olan ulaştırma ve iletişim yatırımları için 15 yıllık süreçte 380 milyar TL'nin üzerinde yatırım yapmış bulunuyoruz. Bu yıl içerisinde de bundan önceki yıllarda olduğu gibi birbirinden önemli dev projeler başlattık, hayata geçirdik.
DEV PROJELER BAŞLADI
Türkiye'nin geleceği için planladığımız yeni dev projeler başlattık. İstanbul Yeni Havalimanı inşaatı şu anda yüzde 77 seviyesini geçti. Avrupa'nın birinci, dünyanın ikinci en uzun tüneli olacak Ovit Tüneli'nde delme işlemleri tamamlandı. 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin de bu yıl içerisinde ihalesini yapacağız. Kıtaları aşan projelerimizden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli atıldı. Ülkemizin deniz üzerine ikinci havalimanı olacak Rize Artvin Havalimanı'nın temeli atıldı. Ülkemizi dünyanın ticaret merkezi yapacak en önemli projelerinden biri olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi hizmet verildi ve yük taşımaya başladı. Bu dev projenin önemli bir tamamlayıcısı olacak Kars Lojistik Merkezi'nin temeli atıldı. Sabuncubeli Tüneli'nde delme işlemleri tamamlandı, Yeni Zigana Tüneli'nin de temeli atıldı. E-devlet kapısı onuncu yaşını kutladı. Yerli Baz istasyonu ULAK geliştirildi. Türksat 5A ve 5B'nin ihalesi yapıldı, yapım süreci başladı. Yaptığımız bu yatırımlar ülkemize olan güveni artırdı, ticaret ve yatırımda yaşanan durgunluk kısa sürede ortadan kalktı.
YATIRIMLAR SÜRÜYOR
Önümüzdeki süreçte de yine mevcut projeleri bitirmek ve yeni projeleri hayata geçireceğimiz yoğun bir dönem olacak. 2018 yılı içerisinde karayollarında şu an mevcut olan bölünmüş ve otoyol çalışmalarına devam edeceğimiz gibi, 433 kilometre uzunluğundaki İstanbul-Bursa-izmir Otoyolu'nun 184 kilometrelik kesimini tamamladık. 2018'de 77 kilometrelik kısmı trafiğe açacağız. Böylece 261 kilometrelik bölümü trafiğe açılmış olacak. 405 kilometre uzunluğundaki Kuzey Marmara Otoyolu projesinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü dahil Odayeri-Kurtköy kesiminin tamamlayıp trafiğe açtık. Kınalı-Odayeri ve Kurtköy-Akyazı kesimlerinin çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyoruz. 2018 yılında 125 kilometrelik kesimi trafiğe açacağız. Aydın-Denizli-Burdur Otoyolu'nun Aydın-Denizli Kesimi, Mersin (Çeşmeli)-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu ile Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu'nun 119 kilometrelik kesiminin ihalelerini yaparak yapım çalışmalarına başlayacağız. Ovit ve İzmir-Manisa yolundaki Sabuncubeli Tüneli'ni de açacağız. Ayrıca 2018 yılında 1915 Çanakkale Köprüsü'nün tam modelinin rüzgar testlerini de tamamlamış olacağız. Kanal İstanbul ve 3 Katlı Tünel projesi gibi dev yatırımlarımıza devam edeceğiz.
DEMİR AĞLAR
Demiryollarında yüksek hızlı tren ağını genişletip, hızlı tren koridorları oluşturduk. Mevcut yollarını yenilemiş, üretim merkezlerinin ve organize sanayi bölgelerinin demiryollarıyla limanlara bağlandığı, yerli bir demiryolu endüstrisi oluşturduk. Milli yüksek hızlı trenini kendisi üreten, lojistik merkezlerle ülkesinin rekabet kabiliyetini güçlendiren, ipek Demiryolu'nun merkez ülkesi konumuna gelen Türkiye hedefimiz için 2018 yılı, önemli bir dönüm noktası olacak.
Son 15 yılda büyük bir dönüşüm sergileyen havayolları sektörümüzü 2018 yılında da büyük yatırımlarla geliştirmeye ve büyütmeye devam edeceğiz. Bugün 55 aktif havalima-nımız var ve dünya yolcu sırlamasında ilk 8 arasına girdik. Avrupa'da ise ilk üçteyiz. 2018 yılında havayolu ile seyahat eden yolcu sayısının 210 milyona ulaşmasını hedefliyoruz. İstanbul yeni havalimanının 90 milyon yolcuya hizmet verecek ilk etabını 29 Ekim 2018 tarihinde açacağız. Rize-Artvin Havalimanı'nın yapımına devam ederken, Karaman, Yozgat, Bayburt-Gümüşhane ve Tokat yeni havalimanlarının yapım çalışmalarına başlayacağız.
ELEKTRONİK HİZMETLER
Telekomünikasyon ve bilişim sektöründe her yıl olduğu gibi bu yılda da gelişmeye devam edeceğiz. e-Devlet Kapısı kullanıcı sayısının 2018 yılın sonunda 40 milyona ulaşmasını hedefliyoruz. Elektronik olarak verilen hizmetlerin tamamını e-Devlet üzerinden verilir hale getireceğiz. Bin 799 yerleşim yerine 4.5G genişbant internet kurulumla-rına başladık ve 2018 yılı içerisinde tamamlayacağız. Bin 472 yeni yerleşim yerini de mobil kapsama altına almak ve buralarda yaşayan yaklaşık 240 bin vatandaşımıza 4.5G genişbant internet hizmeti sunmak için kurulumlara devam edeceğiz. 369 metre yüksekliğindeki Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesini 2018'de tamamlayacağız.
UZAY AJANSI KURULACAK
Dünya Posta Birliği (UPU) CEO. Forumu'nu 2018 yılında ülkemizde düzenleyeceğiz, Ülkemizin uydu haberleşme kapasitesini artırma ve yörünge haklarımızı korumaya yönelik, sözleşmesini Kasım 2017'de imzaladığımız Türksat 5A ve 5B Uydularının üretimine devam edeceğiz. Ülkemizin 2023 yılında dünyanın ilk on büyük ekonomisi içerisinde olma hedefine uygun olarak Türkiye Uzay Ajansı'nı da 2018 yılında kuracağız. Denizlerimizde Türk Bayrağı geçmeyi avantajlı hale getirdik. Böylece 5 bin 550 tekneninTürk Bayrağı'na geçişini sağladık. Geçiş devam ediyor, 2018 yılında 6 bin sayısına ulaşacağız. Karadeniz'de önemli bir ihtiyacı giderecek olan Filyos Limanı inşaatına devam edeceğiz. Tekirdağ'da Ulusal Deniz Emniyeti ve Acil Müdahale Merkezi'nin inşaatını tamamladık, 2018 yılında faaliyete geçireceğiz.
YERLİ VE MİLLİ YATIRIM
KÜRESEL OYUNCU OLMAK Hükümet olarak görevde olduğumuz 15 yıl boyunca yerli sanayiniz olmadan, kendi rayınızı, kendi araçlarınızı, kendi geminizi, kendi uydunuzu, kendi tekerinizi üretemeden küresel oyuncu olamayacağımızın bilinci ile hareket ettik. Demiryollarında yerli sanayimizi kurduk. Erzincan'da ray bağlantı elemanları üretiyoruz ve ihracat yapıyoruz. Adapazarı'nda Yüksek Hızlı Tren araçlarını, metro araçlarını üretecek fabrikayı kurduk. Karabük'te hızlı tren raylarını üretmeye başladık. Kırıkkale'de tekerlek takımlarını Makine Kimya ile birlikte üretiyoruz. Çankırı'da hızlı tren makas fabrikasını kurduk. Eskişehir'de TÜLOMSAŞ, yıllardır yeni nesil lokomotif üretip, ihracat yapıyor. Milli motorun da milli vagonun da üretimine başladı. Milli yüksek hızlı trenimizin yapım sürecine de başlandı. Hibrid Lokomotif Projesi'ni başlattık, dünyanın hibrit teknolojisine sahip üç ülkesinden biri oluyoruz. Konsept tasarımı tamamlandı.
UZAY SİSTEMLERİ Kendi tasarımımız olan ve her türlü testi başarı ile geçen Hürkuş uçağını da yakın zamanda seri üretime geçireceğiz.
ULAK ile haberleşme sektöründe yerli ve milli baz istasyonumuzu üretmeye başladık. 4.5G yatırımlarında şebekenin ilk yıl yüzde 30'unun, ikinci yıl yüzde 40'nın ve üçüncü yıl ise yüzde 45'inin yerli olması şartını koştuk, bu kapsamda çalışıyoruz. Uzay çalışmaları alanında söz sahibi az sayıda ülkede bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'mizî açtık. Yerli gözlem ve haberleşme uydularımızın üretimine yönelik stratejik altyapımızı kurduk. Bu tesiste TÜRKSAT 6A uydumuzun tamamen yerli olarak üretimi çalışmalarını başlattık.
MOBİL HABERLEŞME Roket ve füze teknolojileri konusunda da önemli ilerleme sağladık.
Ayrıca 5G'ye özgü akademik çalışmalar ve üniversitelerimizin 5G ve ötesi laboratuvar faaliyetlerini de memnuniyetle karşılıyoruz. Yine ülkemizdeki üniversiteler ile yerli ve yabancı üreticilerin ve işletmecilerin 5G konusunda ortak çalışmaları mevcut. Bu çerçevede mobil haberleşme şebekelerinde kullanılabilecek yerli ürün çeşitliliğinin artmasından ve bu yönde yapılan tüm çalışmalardan büyük memnuniyet duymakta, desteklemekte ve takip etmekteyiz.