Genel

DEVI Kar ve Buz Birikimini Engelleme Sistemi'ni geliştirdi!

Dünyanın önde gelen endüstri kuruluşlarından Danfoss’a bağlı DEVI tarafından geliştirilen “Kar ve Buz Birikimini Engelleme Sistemi” ile kışın karayollarında seyahat etmek daha güvenli hale geliyor


Ağır kış koşullarının ortalama 5 ay etkili olduğu ülkemizde karayolları, köprü ve viyadüklerdeki kar birikimi ve buzlanmalar yolların kapanmasına yol açıyor ve buzlanma nedeniyle can ve mal kaybının yaşandığı trafik kazaları meydana geliyor. Karayollarındaki buzlanmaya en etkili çözüm Avrupa’nın en büyük endüstri kuruluşlarından Danfoss’un grup şirketi olan DEVI’den geldi. DEVI tarafından üretilen “Kar ve Buz Birikimini Engelleme Sistemi” ile kışın otoyollarda artık daha güvenli seyahat etmek mümkün olacak.


Danfoss Isıtma Çözümleri Türkiye Direktörü Yaşar Hüseyin Şan, “Türkiye kış mevsimini ağır yaşayan ülkelerden birisi ve ülkemizde kış mevsimi boyunca birçok karayolunda, köprüde, viyadükte kar birikimi ve buzlanma nedeniyle ulaşım olumsuz etkileniyor. Maalesef bu olumsuzluklar nedeniyle yaralanmalı ve ölümlü birçok trafik kazası yaşanıyor. Maddi hasarlar ise cabası. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmaya yönelik ilk adım 12 Kasım 2012’de yürürlüğe giren Karayolları Trafik Kanunun kış lastiği uygulamasıyla atıldı ancak, bunun yeterli olmadığını görüyoruz” dedi. 


 “Hatırlanacağı üzere yasa yürürlükte olmasına rağmen İstanbul’a yılın ilk karı düştüğünde birçok kaza meydana geldi ve köprüde yaşanan zincirleme kaza nedeniyle trafik felç oldu” diyen Şan, “Bunun sebebi,  özellikle bu tip kritik yerlerde zeminden ısıtma sisteminin olmayışı ve bundan dolayı kar birikimi ve buzlanmanın yaşanması. Karayollarının tamamında zeminden ısıtma sistemini kurmak maliyetli olsa bile köprü, viyadük, tünel giriş çıkışları gibi kritik noktalarda bu sistemi kurmak en az kış lastiği uygulaması kadar önemli bir gerçek” diye konuştu.


Yaşar Hüseyin Şan, dünyanın birçok yerinde uygulamalar yapmış olan Danfoss’un grup şirketlerinden DEVI’nin geliştirdiği ‘Kar ve Buz Birikimini Engelleme Sistemi’ni yavaş yavaş Türkiye’de de uygulamaya başladıklarını söyledi. Bu konuda hayata geçen ilk projenin Ankara’da yapımı devam eden yeni  Protokol Yolu olduğunu ifade eden Şan, “Ankara Protokol Yolu tamamlandığında, kış aylarında  sıkıntısız, güvenli işleyen bir yol halini alacak. Bunun dışında bu sistemi birçok AVM, yürüyüş parkurları, üst geçitlere de başarıyla uyguladık. Avrupa’nın birçok ülkesindeki stad zeminlerinde yaptığımız gibi ülkemizdeki stad zeminlerinde de uygulama yapmak için görüşmeler yürütüyoruz” dedi. 


Sistemin maliyetine de değinen Şan, “Bu tip olumsuzluklar nedeniyle oluşan kaza bilançolarına baktığımızda sistemin maliyetinin kaza bilançolarının yanında yok denecek kadar az olduğunu söylemek mümkün” diyerek sözlerini tamamladı.