Devlet alacaklarında gecikme faizi artırıldı! İşte detaylar…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da yer alan gecikme zammının oranı, her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere yüzde 2,5 olarak belirlendi. İşte detaylar... Buna göre, kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı yüzde 1,6'dan yüzde 2,5'e yükseltildi
Amme Alacakları İçin Uygulanan Gecikme Zammı Oranının Yeniden Belirlenmesine Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı yüzde 1,6'dan yüzde 2,5'e yükseltildi. Tecil faiz oranı ise yıllık yüzde 15'ten yüzde 24'e çıkartıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da yer alan gecikme zammının oranı, her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere yüzde 2,5 olarak belirlendi. Daha önce bu oran yüzde 1,6 olarak uygulanıyordu.
Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Tahsilat Genel Tebliği de yürürlüğe girdi.
Buna göre, kamu alacaklarında yıllık yüzde 15 olarak uygulanan tecil faizi oranı bugün itibarıyla yüzde 24 olarak belirlendi. Bugün öncesinde yapılan müracaatlara dayanılarak tecil edilecek olan kamu alacaklarıyla tebliğin yayımı tarihinden önce tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun ödenmekte olan kamu alacaklarına tecil şartlarına uygun ödendikleri sürece müracaat tarihlerinden itibaren eski tecil faizi olan yüzde 15 uygulanacak.
Aynı şekilde, bugün öncesinde tecil talebinde bulunulmuş ve talep kabul edilerek tecil edilmiş kamu alacaklarına dönük tecilin ihlal edilmiş olması ancak, yeni talepler üzerine yeniden tecil yapılması -tecilin geçerli sayılması- halinde, bugüne kadar eski tecil faizi oranı olan yüzde 15, bugünden itibaren ödenmesi gereken taksit tutarlarına ise yüzde 24 tecil faizi geçerli olacak.
AMME ALACAĞI NEDİR?
Amme (kamu) alacağı, 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulu Kanunun birinci ve ikinci maddelerinde tanımlanmıştır. Bu maddeler ise aşağıdaki gibidir:
Devlete, vilayet hususi idarelerine ve belediyelere ait vergi, harç, resim, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, para cezası, vergi cezası gibi asli, gecikme zammı, faiz gibi fer’i kamu alacakları ve aynı idarelerin akitten, haksız iktisaptan ve haksız fiilden doğanlar dışında kalan ve kamu hizmetleri tatbikatından mütevellit olan diğer alacakları ile; bunların takip masrafları hakkında bu kanun hükümleri uygulanmaktadır.
Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) para cezalarının tahsil şekli ve hapse tahvili hakkındaki hükümleri saklıdır. İkinci madde ise muhtelif kanunlarda Tahsili Emval Kanunu’na (6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun öncesinde yürürlükte bulunan ve aynı konuyu düzenleyen eski bir yasadır) göre tahsil edileceği bildirilen her çeşit alacaklar hakkında da bu kanun hükümleri uygulanmaktadır denemekte olup kamu alacağı tanımlanmıştır olmaktadır.
Dolardan sonra Euro'da da bomba gelişme
Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak! İşte piyasanın tahmini…
Avrupa Merkez Bankası faiz kararını resesyona rağmen mi açıklayacak?