22 / 08 / 2024

Devlet, iki sene üst üste ekilmeyen tarım arazilerini kiraya verecek!

Devlet, iki sene üst üste ekilmeyen tarım arazilerini kiraya verecek!

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, iki sene boyunca ekilmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kullanım için kiralanması mümkün duruma getirildi.



Bugünkü 32640 Sayılı esmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, iki sene boyunca ekilmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kullanım için kiralanması mümkün duruma getirildi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait ve üst üste iki sene süre ile işlenmeyen tarım arazileri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımsal amaçlı sezonluk şekilde kiraya verilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik bugünkü 32640 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu yönetmelik, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait ve üst üste iki sene süre ile  işlenmeyen tarım arazilerinin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımsal amaçlı sezonluk olarak kiraya verilmesine ilişkin iş ve işlemleri kapsıyor.

Devlet, iki sene üst üste ekilmeyen tarım arazilerini kiraya verecek!

Aktarılan bilgilere göre üst üste iki sene süre ile işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından  sezonluk olarak kiraya verilecek.

Kiraya verilecek olan söz konusu arazilerin tespiti için il ya da ilçe müdürlüğü bünyesinde Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak. Arazi Tespit Komisyonu il müdürlüğünde il müdür yardımcısı ya da  şube müdürü, ilçe müdürlüğünde ilçe müdürü başkanlığında toplanacak. Komisyon, başkan dahil toplam beş asil iki yedek üyeden oluşacak.

KİRALANACAK OLAN TARIM ARAZİLERİNİN TESPİTİ

Arazi Tespit Komisyonu, kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri, diğer kamu kurumlarından elde edilecek olan veriler üzerinden gerçekleştirilecek çalışmalar ve yerinde gerçekleştirilecek arazi kontrolleriyle işlenmeyen tarım arazilerini tek tek tespit edecek. Söz konusu bu tespit çalışmalarına altlık teşkil edebilecek veriler Bakanlık tarafından sağlanacak.

İşlenmeyen tarım arazilerinin tespitinde, içinde bulunulan senenin 1 Eylül tarihi ile bölgelere göre değişen hasat dönemi dikkate alınarak en geç takip eden senenin 31 Ağustos tarihine kadar olan süre dikkate alınacak.

Ayrıca Arazi Tespit Komisyonu tarafından gerçekleştirilen bu kontrol sürecinin tamamlanmasından sonra ekonomik bütünlüğü sağlayan parseller ve ekonomik bütünlük kapsamı dışında kalıp Arazi Tespit Komisyonunca ekonomik tarımsal üretim yapılacağı değerlendirilmiş olam  parseller tespit edilecek.

Söz konusu yönetmelikte yer alan detaylara göre dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama işlemleri kapsamına alınmayacak. Arazi sınıfı, parsel büyüklüğü ve verimlilik durumu tarımsal üretim için ekonomik olmayan arazilerin söz konusu bu durumu tutanak altına alınmak sureti ile o yılki kiralama işlemlerine dahil edilmeyebilecek.

Parselin bir bölümünde işlenmeyen arazinin tespit edilmesi durumunda bu bölümler işlenmeyen tarım arazisi kapsamında değerlendirilebilecek.
Kira bedeleri, Komisyon tarafından takdir edilen rayiç kira bedelinden düşük olamayacak. Komisyon, kesinleşmiş olan kiralanacak tarım arazileri listesini, elektronik ortamda ve il müdürlüğü internet sitesinde yedi gün süre ile ilan edecek.

İlan edilmiş olan  tarım arazilerini kiralamak isteyenler, tarım arazisi kiralama talep formunu eksiksiz biçimde doldurarak ilan süresi içerisinde il müdürlüğüne başvuru yapacak. Kiralama başvuruları Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi üzerinden de yapılabilecek.

 

Aile Bakanlığı'ndan öğrencilere 5000 TL müjdesi

Aile Bakanlığı destek ödemelerinde başvurular ne zaman?

T.C. kimlik numarasının son hanesi 0, 2, 4, 6 veya 8 ile bitenler dikkat! Ödeme resmen başladı


Geri Dön