Emlak Terimleri

Devlet malları uzman yardımcılığı!

Devlet malları uzman yardımcılığı ve Devlet malları uzman yardımcılığı yeterlilik sınavı ile ilgili hükümler Devlet malları uzmanları görev ve çalışma yönetmeliği kapsamında açıklanıyor. İşte yönetmelik esasları...

Devlet malları uzman yardımcılığı!

Devlet malları uzman yardımcılarının yetiştirilmesindeki amaçlar arasında; Devlet malları uzmanlığının ve idareciliğin gerektirdiği nitelikleri kazandırmak; Görev alanına giren yürürlükteki mevzuat konusunda ihtisas sahibi olmalarını sağlamak; Şahsiyetlerini mesleğin gerektirdiği niteliklere göre geliştirmek; İnceleme, araştırma ve analiz alışkanlığını kazandırmak; Yabancı dil bilgilerinin geliştirilmesi hususunda imkân tanımak yer alıyor.


Devlet malları uzman yardımcılığı ve Devlet malları uzman yardımcılığı yeterlilik sınavı ile ilgili hükümler Devlet malları uzmanları görev ve çalışma yönetmeliği kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Yetiştirilme Şekli ve Esasları 

Madde 24- Devlet malları uzman yardımcılığına atananlar, Genel Müdürlükçe dört aydan az olmamak üzere temel meslekî eğitim kursuna tabi tutulurlar. 


Bu kurslarda öğreticiler; maliye müfettişleri, millî emlâk kontrolörleri, daire başkanları ve şube müdürleri ile Genel Müdürlükçe belirlenen diğer yetkililerden oluşur. 


Temel meslekî eğitim kursunda adaylar, millî emlâk mevzuatı ve kamu malları ağırlıklı olmak üzere Genel Müdürlükçe belirlenen konularda eğitime tabi tutulurlar. Temel meslekî eğitim kursunda adayların başarılı olabilmeleri için, görmüş oldukları her ders sonucu yapılacak sınavlarda her dersten 100 tam puan üzerinden en az 60 puan almaları zorunludur. 


Adaylar, temel meslekî eğitim kursunun sonunda Genel Müdürlüğe bağlı birimlerde en az bir yıl süre ile stajyer olarak çalıştırılırlar. Staj çalışmaları sonunda bir rapor hazırlarlar. Hazırlayacakları raporda yaptıkları çalışmaları, inceledikleri mevzuatı özetler, kendi görüş ve önerilerini belirtirler. Bu raporla birlikte staj yaptığı birim amirleri de adayın bilgisi ve genel davranışları hakkında hazırladıkları raporu Genel Müdürlüğe verirler. 


Staj çalışmaları sonunda başarılı görülen adayların asaleti Genel Müdürlüğün teklifi, Bakanlık Makamı’nın onayı ile tasdik edilir. 


Asaleti tasdik edilen Devlet malları uzman yardımcısı Genel Müdürlükçe uygun görülecek birimlerde görevlendirilir. 


Yeterlik Sınavından Önce Meslekten Çıkarılma 

Madde 25- Temel meslekî eğitim kursu sonunda başarılı olamayanlar ile başarılı olupta staj çalışmaları sonuçları ve almış oldukları sicil raporlarına göre Devlet malları uzmanlığında başarı gösteremeyeceği anlaşılan ya da mesleği ile bağdaşmayan tutum ve davranışları saptanan Devlet malları uzman yardımcıları, yeterlik sınavı beklenmeksizin Bakanlıkça öğrenim durumlarına ve derecelerine uygun başka bir göreve atanırlar. 


Yapılan sınavlarda başarılı olmakla birlikte, kurs veya staj çalışması sonunda yeterli bulunmayanların bu sınavlara katılmış olmaları, Devlet malları uzmanlığına atanmak için kazanılmış hak sayılmaz. 


Yeterlik Sınavı 

Madde 26- Yeterlik sınavı, Devlet malları uzman yardımcılarının görev ve yetki alanlarını ilgilendiren yürürlükteki mevzuat ve uygulamasını, araştırma, inceleme yöntemlerini öğrenip öğrenmediklerini, mesleğin gerektirdiği diğer bilgi ve nitelikleri kazanıp kazanmadıklarını belirlemek için yapılan sınavdır. 


Yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölümdür. 


Yeterlik Sınavına Çağrılma 

Madde 27- Devlet malları uzman yardımcıları adaylıkta geçen süre dahil olmak üzere üç yıl sonunda, yeterlik sınavına çağrılırlar. (Üç yıllık süreye ücretsiz izinde geçen süreler dahil değildir.) 


Yeterlik Sınavı Kurulu 

Madde 28- Yeterlik sınavını bu yönetmeliğin 12 nci maddesine göre oluşturulan kurul yapar. 


Yeterlik Sınav Konuları 

Madde 29- Yeterlik sınavı aşağıda belirtilen konularda yapılır. 

a) Devlet Memurları Kanunu, 

b) Devlet mallarının edinilmesi ile ilgili mevzuat, 

c) Devlet mallarının yönetimi ile ilgili mevzuat, 

d) Devlet mallarının elden çıkarılması ile ilgili mevzuat. 


Yeterlik Sınavının Değerlendirilmesi 

Madde 30- Yeterlik sınavının yazılı ve sözlü bölümleri sınav kurulunca ayrı değerlendirilir. Yazılı ve sözlü notları 100 tam puan üzerinden verilir. Ancak, sözlü sınavına girebilmek için, yazılı sınav konularının her birinden en az 60 puan alınması zorunludur. Başarı derecesi, yazılı ve sözlü notunun aritmetik ortalaması alınarak bulunacak nota göre belirlenir. 


Sınav kurulunda Devlet malları uzman yardımcılarının yeterlik yazılı ve sözlü sınav notlarına göre başarı ve başarısızlıkları tespit edilir. Sonuçlar başarı sırasına göre bir tutanağa bağlanır. 


Yeterlik sınav sonuçları liste halinde uygun yerlere asılarak duyurulur. 


Devlet malları uzmanları görev ve çalışma yönetmeliği!