Emlak Terimleri

Devlet malları uzmanları görev ve çalışma yönetmeliği!

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü Devler Malları Uzmanları Görev ve Çalışma Yönetmeliği 25 Ağustos 1995 tarih ve 22385 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte devlet malları yönetmeliği hükümleri...

Devlet malları uzmanları görev ve çalışma yönetmeliği!


MALİYE BAKANLIĞI MİLLÎ EMLÂK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DEVLET MALLARI UZMANLARI GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ


(25 Ağustos 1995 tarih ve 22385 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Maliye Bakanlığı Millî Emlâk Genel Müdürlüğü Devlet Malları Uzmanlığı Görev, Çalışma ve Atama Yönetmeliğinin adı 31 Temmuz 2009 tarih ve 27305 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan şekliyle değiştirilmiştir.)


BİRİNCİ KISIM 

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Amaç ve Kapsam 


Madde 1- Maliye Bakanlığı Millî Emlâk Genel Müdürlüğü Devlet Malları Uzmanlarının görev, sorumluluk, çalışma ve atanmalarına ilişkin usul ve esaslar bu Yönetmelikte düzenlenmiştir. 


Hukukî Dayanak 

Madde 2- Bu Yönetmelik Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 39 uncu maddesi ile bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 43 üncü maddesi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır. 


Tanımlar ve Kısaltmalar 

Madde 3- (20 Temmuz 2001 tarih ve 24468 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan şekli ile e, f ve g bentleri eklenmiştir.)Bu Yönetmelikte geçen; 


a) Bakanlık                  : Maliye Bakanlığını, 


b) Bakan                       : Maliye Bakanını, 


c) Genel Müdürlük      : Millî Emlâk Genel Müdürlüğünü, 


d) Genel Müdür            : Millî Emlâk Genel Müdürünü, 


e) (21 Kasım 2002 tarih ve 24943 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan şekli ile değiştirilmiştir.) Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) : Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri uyarınca yapılan Kamu Personel Seçme Sınavını, 


f) (21 Kasım 2002 tarih ve 24943 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan şekli ile değiştirilmiştir.) Giriş Sınavı : ÖSYM'ce yapılan Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) başarılı olan adaylar arasında, Genel Müdürlükçe yapılacak yazılı ve sözlü sınavı, 


g) Yönetmelik   : (31 Temmuz 2009 tarih ve 27305 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan şekliyle değiştirilmiştir.) Maliye Bakanlığı Millî Emlâk Genel Müdürlüğü Devlet Malları Uzmanları Görev ve Çalışma Yönetmeliğini,

ifade eder. 

 


İKİNCİ KISIM 

Devlet Malları Uzmanlarının Görev ve Sorumlulukları


Devlet Malları Uzmanlarının Görevleri 


Madde 4- Devlet Malları Uzmanları; 

a) Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve diğer mevzuatta belirtilen iş ve işlemlerden kendilerine verilenleri yapmak, 


b) Görevleriyle ilgili mevzuatın uygulamada aksayan yönlerini ve bu konudaki görüş ve önerilerini yazılı olarak bildirmek, 


c) İnceleme, araştırma ve analiz yapmak, 


d) Genel Müdürlükçe, verilen diğer görevleri yapmakla 


görevlidirler. 


Devlet Malları Uzmanlarının Sorumlulukları 


Madde 5- Genel Müdürlükçe yapılan hizmetlerin gerektirdiği uzmanlık çalışmaları, Genel Müdürlüğe bağlı şubeler bünyesinde yürütülür. 


Devlet malları uzmanları ve uzman yardımcıları, görevlendirildikleri şubenin yönetiminden sorumlu şube müdürü tarafından verilen işleri belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde mevzuata uygun olarak ve zamanında yerine getirmekten dolayı şube müdürüne karşı sorumludurlar.




ÜÇÜNCÜ KISIM 


Devlet Malları Uzmanlığına Giriş, Yetiştirilme, Atama Usul ve Esasları


BİRİNCİ BÖLÜM 


Devlet Malları Uzmanlığına Giriş

Madde 6- Devlet malları uzmanlığına sınavla Devlet malları uzman yardımcısı olarak girilir ve yeterlik sınavını kazananlar Devlet malları uzmanı olarak atanırlar. 


Giriş Sınavı 

Madde 7- (21 Kasım 2002 tarih ve 24943 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan şekli ile değiştirilmiştir.) Adayların giriş sınavına katılabilmeleri için, Genel Müdürlükçe sınav kılavuzunda öngörülen ağırlıklı puanlara göre Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) yeterli puan almış olması şarttır. (Yeterli puan; her sınav dönemi için Genel Müdürlükçe tespit ve ilan edilecek puanı ifade eder.) Anılan sınavda başarılı olanlardan 9 uncu maddedeki şartları taşıyanlar giriş sınavına katılabilirler. Giriş sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölümden oluşur. Yazılı sınavda başarı gösterenler sözlü sınava çağırılır. Yazılı ve sözlü sınavda başarı gösterenler giriş sınavını kazanmış sayılır. 


Giriş Sınavının Duyurulması 

Madde 8- (31 Temmuz 2009 tarih ve 27305 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan şekliyle değiştirilmiştir.) Giriş sınavı duyurusu Bakanlıkça belirlenen esaslara göre yapılır.


Giriş Sınavı Şartları 

Madde 9- (21 Kasım 2002 tarih ve 24943 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan şekli ile birinci fıkra değiştirilmiştir.) Devlet Malları Uzman Yardımcılığı giriş sınavlarına katılmak isteyenlerin sınav kılavuzunda Genel Müdürlükçe öngörülen ağırlıklı puanlara göre ÖSYM'ce yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) yine Genel Müdürlükçe tespit ve ilan edilecek yeterli puanı almaları ve aşağıda belirtilen şartları taşımaları gerekir: 


a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 48’inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımak, 


b) Üniversitelerin en az dört yıl süre ile eğitim veren siyasal bilgiler, hukuk, iktisat, işletme ve idarî bilimler fakülte ve yüksekokulları ile bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurtiçi ve yurtdışındaki dört yıl süreli fakülte veya yüksekokullardan birini bitirmiş olmak, 


c) (5 Mart 2011 tarih ve 27865 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan şekliyle değiştirilmiştir.) Yazılı sınavın yapılacağı yılın ocak ayı başında 35 yaşını doldurmamış olmak,


d) Erkek adaylar için askerliğini yapmış veya erteletmiş olmak veya askerlikle ilgisi bulunmamak, 


e) Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı ile özürlü bulunmamak. (16 Eylül 2006 tarihli 26291 sayılı resmi gazetede yayımlanan değişiklikle)


Giriş sınavını kazanamayanlar ancak bir defa daha, sonraki sınavlardan birine katılabilirler. 


Giriş Sınavına Başvuru 

Madde 10- (31 Temmuz 2009 tarih ve 27305 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan şekliyle madde başlığı ile birlikte değiştirilmiştir.) Sınava girmek isteyenler Genel Müdürlüğe şekli Bakanlıkça belirlenen başvuru formu ile müracaat ederler. Postadaki gecikmeden dolayı zamanında ulaşmayan başvurular işleme konulmaz.


Sınav Yerleri 

Madde 11-  (31 Temmuz 2009 tarih ve 27305 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan şekliyle madde başlığı “Sınav Yerleri“ olarak değiştirilmiş ve son fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.)  Yazılı sınavlar Genel Müdürlükçe belirlenecek yerlerde, sözlü sınavlar Ankara'da yapılır. 


Sınav Kurulu 

Madde 12- Sınav kurulu Bakanlık Makamının onayı ile Genel Müdür veya görevlendireceği bir genel müdür yardımcısının başkanlığında, Genel Müdürlük personeli arasında seçilecek dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. 


Ayrıca yukarıdaki görevliler arasından iki yedek üye belirlenir. 


Giriş Sınavının Yapılış Biçimi 

Madde 13- (20 Temmuz 2001 tarih ve 24468 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan şekli ile başlığıyla birlikte değiştirilmiştir.) Giriş sınavının yapılış biçimine ilişkin usul ve esaslar Genel Müdürlükçe belirlenir. 


Yazılı sınav soruları Sınav Kurulu tarafından hazırlanır. 


Giriş Sınavı Konuları 

Madde 14- (20 Temmuz 2001 tarih ve 24468 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan şekli ile başlığı değiştirilmiştir.) Yazılı sınav konuları şunlardır: 


a) Matematik ve istatistik, 


b) İktisat Grubu: 


- Makro ve mikro iktisat, 


- Uluslararası ekonomik ilişkiler ve kuruluşlar. 


c) Maliye Grubu: 


- Maliye teorisi, 


- Maliye politikası, 


- Kamu maliyesi. 


d) Hukuk Grubu: 


- Anayasa hukuku, 


- İdare hukuku (Genel hükümler-İdarî yargı), 


- Ceza hukuku (Genel hükümler), 


- Borçlar hukuku, 


- Medenî hukuk (Aile hukuku hariç), 


- Ticaret hukuku, 


- İcra iflas hukuku (Genel hükümler). 


e) Muhasebe Grubu: 


- Genel Muhasebe. 


f) Yabancı dil (İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birisi). 


Yazılı Sınavın Değerlendirilmesi 

Madde 15- Yazılı sınav, sınav kurulunca değerlendirilir. Yazılı sınavı başarmış sayılmak için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alınması şarttır. 


Yapılan değerlendirme sonucunda, en yüksek nottan başlamak üzere sıraya konulan sınav sonuçları liste halinde düzenlenerek sınav kurulunca imzalanır. 


(20 Temmuz 2001 tarih ve 24468 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile son fıkra yürürlükten kaldırılmıştır.)


Yazılı Sınav Sonuçlarının Duyurulması 

Madde 16-  Yazılı sınav sonuçları sınav bitim tarihinden itibaren 30 gün içinde liste halinde uygun yerlere asılarak duyurulur. Ayrıca, sınavda başarılı olan adaylara yazılı olarak bildirilir. Yazılı sınavda başarılı olan adaylara bildirimde sözlü sınavın yeri, günü ve saati belirtilir. 


(20 Temmuz 2001 tarih ve 24468 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile son fıkra yürürlükten kaldırılmıştır.) 


Sözlü Sınavın Yapılması 

Madde 17- Sözlü sınav adaylara bildirilen yer, gün ve saatte başlar. 


Sözlü sınavda yazılı sınav konuları dikkate alınarak adayların genel olarak iktisat, maliye ve hukuk bilgileri ile ifade yeteneği, genel kültürü gibi özellikleri gözönünde bulundurulur. 


Sözlü Sınavın Değerlendirilmesi 

Madde 18- Sözlü sınavda adaylara sınav kurulu başkan ve üyelerinin her biri tarafından ayrı ayrı 100 tam puan üzerinden not verilir. 


Verilen bu notların aritmetik ortalaması sözlü sınav notunu teşkil eder. Sözlü sınavı başarmış sayılmak için notun 70’ten az olmaması gerekir. 


Sınav kurulu, sözlü sınav sonuçlarını bir tutanakla tesbit eder. 


Giriş Sınav Notu 

Madde 19- Giriş sınav notu, yazılı sınav notu ile sözlü sınav notu toplamının aritmetik ortalamasıdır. 


Devlet malları uzman yardımcılığı sınavını başarmış sayılmak için giriş sınavı notunun 70’ten az olmaması gerekir. 


Giriş sınav notunun eşitliği halinde yabancı dil bilgisi yüksek olan aday öncelik alır. 


Sınav kurulunca sınav sonuçları, notu en yüksek adaydan başlamak suretiyle başarı derecesine göre liste tesbit edilerek bir tutanağa bağlanır. 


(31 Temmuz 2009 tarih ve 27305 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan şekliyle değiştirilmiştir.) Giriş sınavı sonuçları liste halinde uygun görülen yerlere asılarak ilan edilir. Ayrıca, sınav sonuçları sınavda başarılı olanlara bir yazı ile bildirilerek sınavda başarılı olup ataması yapılacaklardan, belirtilen süre içerisinde Bakanlıkça belirlenen belgelerle birlikte Genel Müdürlüğe müracaat etmeleri istenir.


Gerçeğe Aykırı Beyanda Bulunduğu Anlaşılanlar 


Madde 20- (31 Temmuz 2009 tarih ve 27305 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile yürürlükten kaldırılmıştır.)


Atanma 


Madde 21- (31 Temmuz 2009 tarih ve 27305 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan şekliyle değiştirilmiştir.) Giriş sınavını kazananlardan kendilerine yapılacak bildirimde belirtilen süre içerisinde Bakanlıkça belirlenen belgeleri ibraz edenler Devlet malları uzman yardımcısı olarak atanırlar.


Sınav Belgelerinin Saklanması 


Madde 22- Sınavlarda başarı göstererek atananların sınavla ilgili belgeleri özlük dosyalarında, bunun dışında kalan sınavla ilgili diğer belgeler ise bir sonraki sınav tarihine kadar saklanır.


İKİNCİ BÖLÜM

Devlet Malları Uzman Yardımcılarının Yetiştirilmesi ve Yeterlik Sınavı


Yetiştirilme Amacı 


Madde 23- Devlet malları uzman yardımcılarının yetiştirilmesindeki amaç; 


a) Devlet malları uzmanlığının ve idareciliğin gerektirdiği nitelikleri kazandırmak, 

b) Görev alanına giren yürürlükteki mevzuat konusunda ihtisas sahibi olmalarını sağlamak, 

c) Şahsiyetlerini mesleğin gerektirdiği niteliklere göre geliştirmek, 

d) İnceleme, araştırma ve analiz alışkanlığını kazandırmak, 

e) Yabancı dil bilgilerinin geliştirilmesi hususunda imkân 


tanımaktır. 


Yetiştirilme Şekli ve Esasları 

Madde 24- Devlet malları uzman yardımcılığına atananlar, Genel Müdürlükçe dört aydan az olmamak üzere temel meslekî eğitim kursuna tabi tutulurlar. 


Bu kurslarda öğreticiler; maliye müfettişleri, millî emlâk kontrolörleri, daire başkanları ve şube müdürleri ile Genel Müdürlükçe belirlenen diğer yetkililerden oluşur. 


Temel meslekî eğitim kursunda adaylar, millî emlâk mevzuatı ve kamu malları ağırlıklı olmak üzere Genel Müdürlükçe belirlenen konularda eğitime tabi tutulurlar. Temel meslekî eğitim kursunda adayların başarılı olabilmeleri için, görmüş oldukları her ders sonucu yapılacak sınavlarda her dersten 100 tam puan üzerinden en az 60 puan almaları zorunludur. 


Adaylar, temel meslekî eğitim kursunun sonunda Genel Müdürlüğe bağlı birimlerde en az bir yıl süre ile stajyer olarak çalıştırılırlar. Staj çalışmaları sonunda bir rapor hazırlarlar. Hazırlayacakları raporda yaptıkları çalışmaları, inceledikleri mevzuatı özetler, kendi görüş ve önerilerini belirtirler. Bu raporla birlikte staj yaptığı birim amirleri de adayın bilgisi ve genel davranışları hakkında hazırladıkları raporu Genel Müdürlüğe verirler. 


Staj çalışmaları sonunda başarılı görülen adayların asaleti Genel Müdürlüğün teklifi, Bakanlık Makamı’nın onayı ile tasdik edilir. 


Asaleti tasdik edilen Devlet malları uzman yardımcısı Genel Müdürlükçe uygun görülecek birimlerde görevlendirilir. 


Yeterlik Sınavından Önce Meslekten Çıkarılma 


Madde 25- Temel meslekî eğitim kursu sonunda başarılı olamayanlar ile başarılı olupta staj çalışmaları sonuçları ve almış oldukları sicil raporlarına göre Devlet malları uzmanlığında başarı gösteremeyeceği anlaşılan ya da mesleği ile bağdaşmayan tutum ve davranışları saptanan Devlet malları uzman yardımcıları, yeterlik sınavı beklenmeksizin Bakanlıkça öğrenim durumlarına ve derecelerine uygun başka bir göreve atanırlar. 


Yapılan sınavlarda başarılı olmakla birlikte, kurs veya staj çalışması sonunda yeterli bulunmayanların bu sınavlara katılmış olmaları, Devlet malları uzmanlığına atanmak için kazanılmış hak sayılmaz. 


Yeterlik Sınavı 

Madde 26- Yeterlik sınavı, Devlet malları uzman yardımcılarının görev ve yetki alanlarını ilgilendiren yürürlükteki mevzuat ve uygulamasını, araştırma, inceleme yöntemlerini öğrenip öğrenmediklerini, mesleğin gerektirdiği diğer bilgi ve nitelikleri kazanıp kazanmadıklarını belirlemek için yapılan sınavdır. 


Yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölümdür. 


Yeterlik Sınavına Çağrılma 

Madde 27- Devlet malları uzman yardımcıları adaylıkta geçen süre dahil olmak üzere üç yıl sonunda, yeterlik sınavına çağrılırlar. (Üç yıllık süreye ücretsiz izinde geçen süreler dahil değildir.) 


Yeterlik Sınavı Kurulu 

Madde 28- Yeterlik sınavını bu yönetmeliğin 12 nci maddesine göre oluşturulan kurul yapar. 


Yeterlik Sınav Konuları 

Madde 29- Yeterlik sınavı aşağıda belirtilen konularda yapılır. 


a) Devlet Memurları Kanunu, 


b) Devlet mallarının edinilmesi ile ilgili mevzuat, 


c) Devlet mallarının yönetimi ile ilgili mevzuat, 


d) Devlet mallarının elden çıkarılması ile ilgili mevzuat. 


Yeterlik Sınavının Değerlendirilmesi 


Madde 30- Yeterlik sınavının yazılı ve sözlü bölümleri sınav kurulunca ayrı değerlendirilir. Yazılı ve sözlü notları 100 tam puan üzerinden verilir. Ancak, sözlü sınavına girebilmek için, yazılı sınav konularının her birinden en az 60 puan alınması zorunludur. Başarı derecesi, yazılı ve sözlü notunun aritmetik ortalaması alınarak bulunacak nota göre belirlenir. 


Sınav kurulunda Devlet malları uzman yardımcılarının yeterlik yazılı ve sözlü sınav notlarına göre başarı ve başarısızlıkları tesbit edilir. Sonuçlar başarı sırasına göre bir tutanağa bağlanır. 


Yeterlik sınav sonuçları liste halinde uygun yerlere asılarak duyurulur. 


Yeterlik Sınavını Kazanamayanlar 

Madde 31- (12 Temmuz 2007 tarihli ve 26580 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan şekliyle değiştirilmiştir.) Yardımcılık süresi sonunda yapılan yeterlik sınavında başarısız olan devlet malları uzman yardımcıları yeniden yeterlik sınavına alınmazlar.


Yeterlik sınavını kazanamayanlar ile geçerli bir özrü olmaksızın sınava katılmayanlar hiçbir şekilde devlet malları uzmanlığına atanamazlar ve devlet malları uzman yardımcılığı ile ilişikleri kesilerek, Bakanlıkça durumlarına ve derecelerine uygun bir göreve atanırlar. 


Devlet Malları Uzmanlığına Atanma 

Madde 32- Yeterlik sınavında başarı gösteren Devlet malları uzman yardımcıları, Devlet malları uzmanı olarak atanırlar. 


Yatay Geçiş 

Madde 33- Devlet malları uzman yardımcıları ve Devlet malları uzmanları, millî emlâk uzman yardımcılığına ve millî emlâk uzmanlığına yatay geçiş yapabilirler.


DÖRDÜNCÜ KISIM 

Çeşitli Hükümler


Hizmet İçi Eğitim 

Madde 34- Devlet malları uzmanı ve uzman yardımcıları Genel Müdürlükçe uygun görülecek zamanlarda hizmet içi eğitim programlarına alınırlar. Bu programlara katılması uygun görülen Devlet malları uzmanı ve uzman yardımcılarının başarı ve başarısızlık halleri yıl sonunda sicilleri doldurulurken gözönünde bulundurulur. 


Kariyer Dışı Uzman Atanamayacağı 

Madde 35- Devlet malları uzman yardımcılığı safhasını geçirmeden Devlet malları uzmanlığına atama yapılamaz. 


Yeniden Atama 

Madde 36- Bu Yönetmelik hükümlerine göre Devlet malları uzmanlığı ünvanını kazandıktan sonra çeşitli sebeplerle görevinden ayrılıp da yeniden atanmak isteyenler, Bakanlıkça uygun görülmesi halinde unvan ve durumlarına uygun göreve atanabilirler.


BEŞİNCİ KISIM 

Son Hükümler


Yetki 

Madde 37- Millî Emlâk Genel Müdürlüğü Devlet malları uzmanlarının bu yönetmelikte yer alan çalışma usul ve esaslarına ilişkin gerekli düzenlemeleri yönergelerle yapmaya yetkilidir. 


Hüküm Bulunmayan Haller 

Madde 38- Bu Yönetmelikte atamaya ilişkin hususlarda hüküm bulunmayan hallerde, “İlk Defa Devlet Kamu Hizmeti ve Görevlerine Devlet Memuru Olarak Atanacaklar İçin Mecburi Yeterlik ve Yarışma Sınavları Genel Yönetmeliği”nde belirlenen hükümler uygulanır. 


Yürürlükten Kaldırma 

Madde 39- 21 Aralık 1993 tarih ve 21795 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Maliye Bakanlığı Millî Emlâk Genel Müdürlüğü Devlet Malları Uzmanlığı Görev, Çalışma ve Atama Yönetmeliği” yürürlükten kaldırılmıştır. 


Yürürlük 

Madde 40- Bu Yönetmelik yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. 


Yürütme 

Madde 41- Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.