Sektörel

Devlet memurları site yöneticisi olabilir mi?

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için site yönticisi/denetçisi olabilme özelliklerini kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Ticaret ve Diğer Kazanç Getirici Faaliyetlerde Bulunma Yasağı" başlıklı değişik 28 inci maddesinde "Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz. Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.


Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler." hükmü yer almaktadır.


 Söz konusu hüküm uyarınca Devlet memurunun ticaret ve kazanç getirici faaliyetler yasaklanmış ve yapabileceği işler ve yasağın istisnaları sayılmıştır.Bu açıklamalar çerçevesinde; - 28 inci madde de yer alan kazanç getirici görev ve faaliyetleri yapabileceği, - Özel kanunlarda hükümler var ise bu hükümlerden faydalanabilecekleri -5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu uyarınca ders vermeleri- Ayrıca 87 madde uyarınca verilen ikinci görev görevler diğer kazanç getirici faaliyetler kapsamı dışında bulunmaktadır.


Kat mülkiyeti kanununa göre ticari ve tüzel kişiliği olmayan malikler birliğince oluşturulan site yönetimlerine memurlar da seçimle atanabilir. Sonuçta, malikler birliğinin yönetici seçme iradesini fiiliyata dönüştüremeyip, iradesini mahkemeye bırakması durumunda, uygulamada mahkemeler tarafından memurlar arasından yönetici atamaktadırlar.


Yöneticilerin kat maliklerinden ücret alma hakları vardır. Bu yasal bir hak olup, ancak bunun miktarı kanunda belli değildir. Buna kat malikleri karar verip tespit ederler. Özel bir oran olmadığı için, arsa ve sayı bakımından, kat maliklerinin ve yöneticinin ikisinin de birden çoğunlukla vereceği karara göre, bir ücret verilebilir, uygulamada genellikle ücret vermek yerine bir takım masraflardan yöneticiyi muaf tutmak şeklinde olmaktadır. Bir oran sağlamışlarsa, uygulama devam ettirilir, eğer oran sağlanmamışsa, bu takdirde mahkemeye başvurarak yönetici, hakkı olan adil bir ücretin tespitini isteyebilir.


Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; devlet memurlarının 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca apartman/site  yöneticisi /deneticisi olarak atanmalarında, geçici yönetimce atanan (veya seçimle atananların) bu hizmetleri sebebiyle gelir elde etmelerinde mevzuata aykırı bir husus yoktur.



Site yönetimi hafriyatla başlamalı!



Web: www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni