Yeni Şirketler

Devlet yatırım yapana arazi verecek

Resmi Gazete'de yayımlanan `Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara Tahsisine İlişkin Usul ve Esaslar Yönetmeliği', yatırımı destek için devlet arazilerinin kullanımının önünü açtı

Yönetmelik, mülkiyeti hazineye, özel bütçeli idarelere, il özel idarelerine ve belediyelere ait taşınmazlarla devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerleri kapsıyor.
Teşvikten yararlanacaklar, taşınmazlar üzerinde, ilk yıl için emlak vergi değerinin yüzde 3 oranında belirlenecek bedel karşılığında 49 yıl süreli bağımsız ve sürekli nitelikte irtifak hakkı tesis edilebilecek. İrtifak hakkı tesis edilemeyen taşınmazlar üzerinde ise ilk yıl için taşınmazın emlak vergi değerinin yüzde 3 oranında takdir edilecek bedel karşılığında 49 yıl süreli kullanma izni verilebilecek.
Emlak vergi değeri tespit edilmemiş olan taşınmazlarda irtifak hakkı ve kullanma izni bedelinin tespitinde emsal taşınmazların emlak vergi değeri, emsal taşınmazın bulunmaması halinde ise taşınmaz maliki idarece belirlenen bedel esas alınacak.

İşte şartları
Yatırım yeri tahsisi teşvikinden Hazine Müsteşarlığı'nca verilmiş yatırım teşvik belgesi sahibi olanlar yararlanacak.
Gerçekleştirilecek yatırım tutarı, taşınmaz maliki idarelerce bu taşınmazlara takdir edilecek rayiç değerin tarım ve hayvancılık yatırımı için bir, turizm yatırımları için iki, diğer yatırımlar için üç katından az olmayan yararlanacak.
Yatırıma konu taşınmazların rayiç bedeli ile ilk yıl kullanma izni veya irtifak hakkı bedelleri, taşınmaz sahibi idarelerin taşınmazlarını satmaya yetkili komisyonlarca tespit edilebilecek.
Yatırım teşvik belgesinde belirtilen istihdam edilecek işçi sayısına, yatırım konusu işletmenin faaliyete geçtiği tarihten itibaren beş yıl süreyle uyulması zorunlu olacak. İstihdam edilecek işçi sayısı beş yıllık ortalama üzerinden değerlendirilecek.
Milliyet