Yeni Şirketler

Devlete fahiş fiyata arsa satana yargı yolu açıldı

Danıştay 1. Dairesi, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) dar gelirli vatandaşlar için Siirt'te yaptıracağı konutların arazisini devlete '170 kat' fazla fiyata satmaya kalkan Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül ve 10 Belediye yöneticisi için yargı yolunu açtı.

Gül ve yöneticiler hakkında İçişleri Bakanı'nın soruşturma izni vermemesine ilişkin karar kaldırılırken dosyanın Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar verdi.
Kararda, TOKİ'nin durumu öğrenmesinin ardından Belediye ile arasındaki protokolü fesh ettiği, ancak bu feshin suçu ortadan kaldırmadığı kaydedildi. Danıştay 1. Dairesi'nin verdiği bu kararın ardından Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı, Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül, Başkan Yardımcısı Muhsin Kebapçı ve ilgili belediye çalışanları hakkında özel kişilere ait Yağmurtepe Köyü taşınmazlarının bedellerini 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 11. maddesine aykırı olarak yüksek belirlemek ve bu bedellerle satın almak suretiyle belediyeyi zarara uğratarak görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla yargılanacak.
Gazete haberi ortaya çıkardı
Karara göre, 3 Mart 2005 tarihinde Abdulaziz Ekin tarafından Hazine'den toplam 22 bin YTL bedelle satın alınan arsalar birkaç kez el değiştirdikten sonra, 19 bin YTL'ye alan Mehmet Sait Okur'dan Belediye Başkanlığı 1 milyon 849 bin 49 YTL bedelle satın aldı. Yine aynı şekilde Nasri Eken'e ait arsa bin 400 YTL bedelle Beşir Atabay'a satıldıktan sonra 295 bin 872 YTL'ye Belediye satın aldı.
Belediye toplam 2 milyon 144 bin 921 YTL'ye malettiği arsaların üzerine kâr payı koyarak TOKİ'ye 2 milyon 262 bin 154 YTL'ye satmak üzere protokol imzaladı. Kararda; vatandaştan alınan arazilerin emlak vergisi değeri üzerinden 170 kat fazla fiyata belediyeye satılarak belediyenin zarara uğratıldığı detay hesaplamayla ortaya kondu. Kararda arsaların tapuda TOKİ'ye devredildiği belirtildi. Yolsuzluk bir gazete haberiyle çıktı.

(Radikal)