Ekonomi

Devlete yükü 6 ayda 85 milyar lirayı aştı

Kur korumalı mevduatın Eylül ayında bütçeye doğrudan getirdiği maliyet 9,3 milyar Türk Lirası oldu. Böylelikle 7 ayda Kur korumalı mevduatın hazineye toplam maliyet 85 milyar Türk Lirası’na çıktı. Kur korumalı mevduatın bütçeye doğrudan maliyet yükü Eylül'de 4 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşirken toplam maliyeti ise 85 milyar Türk Lirası’na dayandı

Zengini daha zengin fakiri ise daha fakir yapacağı nedeniyle büyük eleştiri alan Kur Korumalı Mevduatın Hazine’ye yani vatandaşın cebine yükü her geçen gün artmaya devam ediyor.

Kur korumalı mevduatın bütçeye doğrudan maliyet yükü Eylül'de 4 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşirken toplam maliyeti ise 85 milyar Türk Lirası’na dayandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Dövizden dönen hesaplara ödenen tutar ve vergi muafiyeti hariç olarak kur korumalı mevduatın bütçeye maliyeti 9,3 milyar Türk Lirası oldu. Böylece Mayıs'tan bu yana en düşük maliyet gerçekleşmiş oldu.

Kur korumalı mevduatın bütçe yükü Temmuz'da 23,4 milyar Türk Lirası ile rekor kırmıştı.

Mart başından bu yana verilen veriler göz önünde bulundurulduğunda kur korumalı mevduatın toplam maliyeti 85 milyar Türk Lirası oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 7 Ekim haftası itibariyle kur korumalı mevduatta toplam olarak 1,42 trilyon Türk Lirası birikti.

Mevduat ve katılma hesaplarının döviz artışlarına karşı korunmasına ilişkin giderler son 6 ayda şu şekilde gerçekleşti:

Mart ayı: 11.700.437 Türk Lirası

Nisan ayı: 4.555.299 Türk Lirası

Mayıs ayı: 4.842.661 Türk Lirası

Haziran ayı: 16.136.838 Türk Lirası

Temmuz ayı: 23.361.576 Türk Lirası

Ağustos ayı: 15.009.845 Türk Lirası

Eylül ayı: 9.292.778 Türk Lirası

Toplam maliyet: 84.899.434 Türk Lirası

NE OLMUŞTU?

Aralık ayında yaşanan büyük kur krizinin ardından hükümet kur korumalı mevduatı devreye alarak mudilerin yatırımlarının Türk Lirası aracılığı ile bankada değerlendirmesine ve olası kur zararının Hazine aracılığı ile engellenmesine ilişkin düzenleme getirmişti. 

Kur korumalı mevduattaki kur farklarının mevduat sahiplerine ilk ödenmeye başlandığı mart ayında bu rakam toplamda 11,7 milyar Türk Lirası olarak gerçekleşti, dolar/ Türk Lirası'ndaki hızlanmanın sınırlı seyrettiği nisan ayı ve mayıs ayında ise sırasıyla 4,5 milyar Türk Lirası ve 4,8 milyar Türk Lirası ödemeler yapıldı.