Yeni Şirketler

Devleti Ataköy'de zarara uğrattılar

Gökhan Kıran, Ataköy arazisi'nin satışıyla ilgili ''TOKİ'nin stratejisini bozduranlar devleti zarara uğrattılar'' dedi.

Denizciler Ataköy Turizm İşletmeleri (DATİ) Yatırım Holding AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) önce DATİ'nin bulunduğu araziyi, ardından da yanındaki boş araziyi satması halinde devletin daha çok kazanç sağlayabileceğini savunarak, "TOKİ'nin satış stratejisini bozduranlar bu şekilde devleti zarara uğrattılar" dedi.

Kıran, DATİ Holding iştiraklerinin yöneticileriyle düzenlediği basın toplantısında, 2005 yılı Mart ayında yapılan ihalede, Ataköy Şirketler Grubu olan 3 şirketi Özelleştirme İdaresi Başkanlığından (ÖİB) 200 milyon dolar bedelle satın aldıklarını hatırlatarak, Ataköy kompleksi içerisinde faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.
1,5 yıl önce Ataköy arazisinin satışının gündeme geldiğini, bunun kamuoyunda çeşitli spekülasyonlara neden olduğunu, "adrese teslim" şeklinde eleştirildiğini ve daha sonra ihalenin iptal edildiğini anlatan Kıran, bu ay arazinin ihalesinin yeniden gündeme geldiğini, aynı söylemler nedeniyle ihalenin tekrar iptal edildiğini belirtti.
Kıran, birkaç gün önce komşu parsellerinin satışının tamamlandığını anımsatarak,  "650 milyon YTL bedelle satışa sunuldu. 850 milyon YTL bedelle alıcı buldu. Alan firmayı tebrik ediyorum, hayırlı olsun. Eminim çok güzel yatırımlar yapacaklardır. Bizi ve yatırımcılarımızı en çok üzen, yaralayan, bu işlerden biraz soğutan kamuoyunda çıkan 'adrese teslim' iddialarıdır. Hem sevinçliyiz, hem üzüntülüyüz" şeklinde konuştu.
İhalenin sonucunun söylediklerinin doğru çıktığını gösterdiğini ifade eden Kıran, 3 milyar dolardan satılacağı söylenen arazinin 850 milyon YTL'ye alıcı bulduğunu, kendilerinin de böyle olacağını düşündüklerini, böyle olmayacağını iddia eden kişilerin konuyla ilgili herhangi bir demecini veya yorumunu göremediklerini söyledi.
Gökhan Kıran, "(Ataköy'de bizim bulunduğumuz arazi 3 milyar dolar eder) diye basına demeç verenler şimdi nerede? Komşu araziyi sattılar. Gerçek fiyat ortaya çıktı. Üstelik komşu arazide bizdeki gibi emsal değeri 1,5 değil, 2'ydi. Yani DATİ'nin bulunduğu arazide 208 bin metre kare inşaat hakkı varken, yanı başımızdaki arsanın içinde kiracı da yoktu ve 250 bin metre kare inşaat hakkı olmasına rağmen ancak 850 milyon YTL'ye satılabildi" diye konuştu.