Emlak Terimleri

Devletin mirasçılığı!

Miras, bir kimseye ölen bir yakını tarafından kalan mal, mülk, para olarak tanımlanıyor. Mirasbırakanın yasal mirasçıları arasında devlet de bulunuyor. Peki devletin mirasçılığı ne zaman doğar?

Devletin mirasçılığı!

Miras, bir kimseye ölen bir yakını tarafından kalan mal, mülk, para olarak tanımlanıyor. Tereke ise, vefat eden bir kimsenin geriye bıraktığı mal ve mülke verilen isim olarak karşımıza çıkıyor.


Miras bırakan kimsenin yasal mirasçıları arasında eşi, çocukları ve mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları yer alıyor.


Ayrıca murisin eşi; anne ve babası; büyük ana ve büyük babası; evlilik dışı hısımlar; evlatlığı ve devlet mirasçılar arasında yer alıyor. Peki devletin mirasçılığı ne zaman söz konusu oluyor.


Medeni Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre vefat eden kimsenin ardında hiçbir mirasçısı yoksa, devletin mirasçılığı bu halde meydana geliyor. Devlet, kalan tüm terekenin tek mirasçısı oluyor.


"D. Devlet

MADDE 501.- Mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası Devlete geçer."


Örnek..

Ahmet Bey vefat etmiştir. Geriye hiçbir akrabası sağ kalmamıştır. Ahmet Beyin bıraktığı mirasın toplamda 100.000 TL değerinde terekesinin tamamı Devlet’e kalmıştır.


Eşin miras payı oranları!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com