Ekonomi

Devletten annelere 16 bin lira! Tek hamleyle para hesabınıza yatıyor

Sosyal devlet yardımları kapsamında milyonlarca anne destek alıyor. Doğum nedeniyle çalışma dünyasından uzak kalan kadınlar es geçilmiyor. Devlet tarafından sağlanan bu yardım 16 hafta boyunca ödeniyor. İşte tüm detaylar...Özel koşulları nedeniyle çalışamayan kişilere nakit para ödeniyor

Devlet tarafından vatandaşlara her yıl milyonlarca lira sosyal destek veriliyor. Özel koşulları nedeniyle çalışamayan kişilere nakit para ödeniyor. Doğum nedeniyle çalışamayan kadınlar 16 hafta boyunca nakit para alıyor.

Annelere her doğumda sağlanan bu katkı ‘doğum parası’ olarak isimlendiriliyor. İşte haberin tüm ayrıntıları...

TEMMUZ’DA ARTIŞ GÖSTERDİ
Doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigorta primini yatıran ve doğum başlamadan önce iş yerlerinden ayrılmayan kadınlar doğum parası almaya hak kazanıyor. Doğum yapan annenin hala çalışıyor olması ve sigortasının ödeniyor olması şartı bulunuyor.

Doğum parası olarak verilen ücret 2022 yılı geneli için 12 bin 454 TL olarak belirlenmişti. Asgari ücrete yapılan ara zamla birlikte bu ücret 16 bin 100 TL’ye kadar çıktı. Doğum parası 16 haftalık süre içerisinde veriliyor. Bu yardımların miktarları SGK primine göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin 20 bin lira brüt bir maaşla çalışan anne 49 bin 778 lira doğum izni parası almaya hak kazanacak.

31 Aralık’a kadar doğum iznini tamamlayan annelere 1 Temmuz 2022 itibariyle asgari ücretli annelere en az 16 bin 106 lira ödeniyor.

16 HAFTADAN HESAPLANIYOR
Doğum öncesi ve doğum sonrası kullanılan toplam 112 gün yani 16 haftayı kapsayan süreç, ikiz ve üçüz çocuklarda artıyor. İkiz veya üçüz çocukta izin süresine 2 hafta daha ekleniyor. Anneler adına açılan Ziraat Bankası hesaplarına yatırılıyor ve E-Devlet üzerinden kontrolü sağlanabiliyor.

BABALARA ÖDEME NASIL YAPILIR?
Doğum yapan annelere verilen paralarda babalardan faydalanamıyor. Doğum parası, anne ve babanın her ikisinin sağ ve Türk vatandaşı/Mavi kartlı olması halinde anne üzerinden verilebiliyor. Annenin Türk vatandaşı/Mavi kartlı olmaması veya annenin vefat etmiş olması halinde söz konusu işlemler baba üzerinden yapılabiliyor.