Ekonomi

Devletten çiftçilere dev destek! Hasat sigortası başladı!

Çiftçileri sigortalı çalışmaya teşvik etmek için hasat sigortası uygulamaya konuldu. Yeni sistemle temmuz ayında mahsulünü kaldıran çiftçi primini bu tarihte ödeyebilecek. Çiftçiler, Ocak-Haziran dönemi sigorta primlerini Temmuz ayında, Temmuz-Aralık dönemi primlerini Ocak ayında ödeyebilecekler. Sosyal sigorta prim tabanı genişletilerek sisteme erişim kolaylaşıyor

Çiftçiler de dahil olmak üzere çalışanların özelliklerine uygun, düşük prim ödemelerini içeren sosyal sigorta programları devreye giriyor. Sosyal sigorta prim tabanı genişletilerek sisteme erişim kolaylaşıyor.

A Haber'de yer alan habere göre; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta İşlemleri Yönetmeliği kapsamında uygulamaya girecek yeni adımlara yönelik iki genelge yayımladı. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren çiftçilere sigorta yaptırabilmeleri için hasat dönemi dikkate alınarak özel prim ödeme planı sunulmuştur. 1 Ocak itibariyle yapılacak ödemeler için başvurular başlayacak.

Bu uygulamaya göre çiftçiler primlerini ne zaman ödeyecekler? 

 

 

EKİNİ KALDIRINCA ÖDEYEBİLECEKLER

Mevcut uygulamada çiftçiler primlerini bir sonraki ayın sonuna kadar yatırmaktadır. Mayıs ayı primi Haziran ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Primlerin zamanında ödenmemesi durumunda gecikme cezası uygulanır.

Yeni sistemle temmuz ayında mahsulünü çıkaran çiftçi sigortasını bu tarihte ödeyebilecek. Son ödeme tarihinin haftasonuna denk gelmesi durumunda ilk iş günü ödeme yapılabilir. Bu sayede son verilerle yüzde 88'e yükselen tarımda kayıt dışılığın azaltılması hedefleniyor.  

Binlerce çiftrçinin yüzünü güldüren bu uygulama sayesinde çiftçiler sigortalı olacaklar.  Tarımda kayıt dışılığın önüne geçilmesine yönelik uygulama sayesinde çitfçilere güvence getirlmiş oldu. Peki prim ödemeleri ne kadar?

PRİMLER 1668 LİRA OLDU

Yeni zamlı asgari ücretle birlikte tarım Bağ-Kur primleri de bin 668 liraya yükseldi. Borcu bulunmayan çiftçilere verilen 5 puanlık Hazine desteği ile birlikte tarım Bağ-Kur primi bin 426 lira yatırılacak.

Tarımla uğraşan, ziraat odalarına kayıtlı ve isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin çiftçi Bağ-Kur emeklisi olması mümkündür. Çiftçi Bağ-Kur'un emeklilik koşulları esnafla aynı. En düşük (1802 lira) emekli tarım Bağ-Kur üyesinin maaşı 2500 liraya yükseldi.

Tarım Bağ-Kur üyeleri iş kazası, meslek hastalığı veya doğum durumlarında da rapor yardımı alabilmektedir. Tarımda istihdam edilen genç nüfusun sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesi de kolaylaştırılacaktır...

BAYRAM İKRAMİYESİ GERİ ALINMAYACAK

Emekli vatadaşlara  bayram ikramiyeleri 2022 yılında da ödenmeye devam edecek. Sosyal Güvenlik Kurumu ödeme gününün dini bayramlara denk gelmesi durumunda ödemenin hangi tarihte yapılacağını ilan edecek. Normalde bayramın içinde bulunduğu ayda ödeme yapılıyor.

Bazı yıllarda bayramdan önceki ayda da ödeme yapıldığı oldu. Ödeme tarihinin öne çekildiği dönemde bayram ikramiyesi verildikten sonra emeklinin vefatı durumunda aileden geri alınıyordu. Artık emeklilere ödenen bayram ikramiyesi vefat durumunda geri alınmayacak.

Gübre ve mazot fiyatları arttı! Çiftçiye ekstra destek mi geliyor?

Çiftçiler müjde! Kuraklık destek ödemeleri başladı!

Dolar Mart’ta 9.5 TL’ye mi düşecek?

Bitcoin 2022'de rekora ulaşacak!

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?