26 / 08 / 2024

Devran döndü! Kiralar artık İstanbul’da düşüyor, Anadolu’da artıyor!

Devran döndü! Kiralar artık İstanbul’da düşüyor, Anadolu’da artıyor!

Gayrimenkul piyasasında dengeler resmen değişti. Açıklanan rakamlara göre Erzurum, Şanlıurfa, Gaziantep ve Konya gibi büyükşehirlerde yıllık kira getirileri yüzde 8'in üzerine çıkarken, İstanbul ve İzmir'de ise kira getirisi, bu oranın altında kaldı.



Gündemden düşmeyen gayrimenkul piyasasında son dönemlerde yaşanan dalgalı seyir hız kesmeden devam ediyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Gaziantep, Şanlıurfa, Erzurum, Eskişehir ve Konya gibi şehirlerdeki kira getiri oranı Temmuz’da ; İstanbul ve İzmir'i adeta geride bırakırken, sene sonuna doğru oluşacak tablo da belirsizliğini koruyor. Söz konusu konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan uzmanlar, enflasyon ve mevduat faizlerindeki tabloya göre kira artış oranlarının değişebileceğini kaydediyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada mega kent İstanbul’un; pahalılık sebebiyle artık tercih edilen bir kent olmadığını kaydederken; "Yüksek kira bedelleri nedeniyle insanlar, mega kent İstanbul'dan uzaklaşmak istiyor. İstanbul artık tercih edilen bir kent olmaktan çıktı. 2023’te 800 bin kişi İstanbul’dan tersine göç etti. Üniversite için İstanbul’u tercih eden öğrenci sayısı da giderek azalıyor. Talep azaldıkça fiyatlar düşmeyi sürdürecek” ifadelerini kullandı.


"FAİZİN ÖNÜNE GEÇECEK"

Haber Global’den Kardelen Yüksel imzalı habere göre yaptığı açıklamada enflasyon ile konut fiyatları arasındaki durumun, mevduat faiz oranlarıyla alakalı olduğunu kaydeden Aşa, "İnsanlar getirisi yüksek olduğu için birikimlerini mevduata yatırıyor. Fakat biz tam aksini iddia ediyoruz. Yüzde 60'ın üzerinde enflasyon açıklanan bir ülkede; senelik yüzde 50'lik faiz, alım gücünü artırmaz. Kira getirisi olarak 25, 30 bin Türk Lirası alınması, orta vadede daha kazançlı bir seçenek. Birikimi ilk etapta faize yatırmak cazip gibi gözükse de, orta vadede gayrimenkul yatırımının faizin önüne geçeceğini göreceğiz" dedi.

TALEP ANADOLU'YA


Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada gayrimenkul piyasasında son dönemde talep artışı olduğunu kaydederek şunları söyledi: "Asgari ücretin Temmuz ayında zamlanmaması ve enflasyona ilişkin politikalar özellikle kira artışlarında tansiyonu azalttı. Fakat talep Anadolu'ya kayınca; Gaziantep, Konya, Erzurum gibi şehirlerde kira artışları enflasyon oranının üzerinde gerçekleşiyor."

"DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUZ"

Açıklamasında inşaat sayısında yüzde 20’in üzerinde bir düşüş olduğunu belirten Özelmacıklı sözlerini şu şekilde sürdürdü:  “Bu da ihtiyaç duyduğumuz yeterli konut arzını yapamadığımızın bir göstergesi. Bu nedenle kiralık konut talebi artış gösterirken kira bedelleri de yukarı seyrediyor. Yüzde 25 kira sınırının kalkması ile Temmuz’dan itibaren hareketlilik başladı. Bu seviyeden sonra maalesef artışlar devam edecektir. Bu nedenle kısa vadede herhangi bir düşüş beklemiyoruz."

EV SAHİBİNİN ALEYHİNE


Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü de açıklamasında mega kent İstanbul genelinde kira bedellerinin yükselmeyi sürdürdüğünü dile getirerek, şu örnekleri verdi: "Yüzde 25 artış sınırı kalktığı için kira oranları bir önceki seneye göre arttı. Örnek vermek gerekirse, ayda 30 bin Türk Lirası kira ödeyen bir kişinin, kirası 50 bin Türk Lirası şeklinde oldu. Bu nedenle, pek çok kiracı daha düşük rakamlı konutlara yönelmek zorunda kaldı. Aslında bu tabloda, kiralar artıyor gibi gözükse de, konut sahiplerinin aleyhine gelişiyor. Boşalan konutlar yüksek fiyatlar sebebiyle tutulamayınca, mega kent  İstanbul'daki bazı semtlerde rakamlar düşüyor. Halihazırda, Esenyurt ve Tuzla’da fiyatlar oldukça düşük; Suadiye, Ataşehir ile üniversitelerin olduğu bölgelerde de yüksek. Ekim ayı sonrası tutulmayan konutların fiyatlarında düşüş olacaktır."

 

Kira sözleşmesi yapılırken senet imzalanır mı? 

TOKİ’nin yeni kampanyası için başvurular başladı! 10 bin TL’den bile az taksitle 2+1 ev fırsatı!

Çeyrek, gram, yarım, tam , Ata altın fiyatları ne kadar? 26 Ağustos 2024 altın fiyatları 


Geri Dön