27 / 04 / 2024

Devre mülk mağdurları TBMM'de!

Devre mülk mağdurları TBMM'de!

Termal tesislerde yapılan projeler nedeniyle devre mülk hakkından kaynaklanan mağduriyetlerin tespit edilmesi ve mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için meclis araştırması önergesi verildi.



634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun sekizinci bölümü ile "devre mülk hakkı" yeniden düzenlendi. Kanun kapsamında devre mülk hakkının, mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden her biri lehine bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli dönemlerinde istifade hakkı, müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkı olarak kurulabileceği belirtiliyor. 

Devre mülk mağdurları TBMM de!

Meclis araştırması için önerge

Devre mülk ve devre tatil sektörlerinde oluşan çok sayıda mağduriyet iddiası Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündeminde ele alındı. Termal tesislerde yapılan projeler nedeniyle devre mülk hakkından kaynaklanan mağduriyetlerin tespit edilerek bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin meclis araştırması önergesi verildi. 

Seslerini duyurmak istiyorlar

Kamuoyunda "Termal Mağdurları Platformu'' bir grup, aralarında Yalova Termal City, Kızılcahamam Cesur Termal, Beypazarı Akropol Termal, Haymana Çağ Termal, Afyonkarahisar Alagöz Termal, Gazlıgöl 2023 F Termal, Gazlıgöl Bozoğlan Termal, Hattuşa Güre Termal, Hilal Termal, Akkuş Termal, Kızılcahamam Akasya Termal, Pasinler Akasya Termal, Hitit Ayaş Termal, Akyazı Termal, Kozza Termal, isos Termal, Eliz Termal, Çınar Termal, Kırkpınar Termal, Taraklı Termal, Manyas Termal, Termalife Termal gibi farklı projeler nedeniyle mağdur olduklarını iddia ettiler. 

Devre mülk mağdurları TBMM de!

Düzenleme bekleniyor

Mağdurlar, devre mülkçülere yetkisiz satışlar yapıldığı, parasını ödeyen ancak tapusu verilmeyen veya başkalarına mükerrer satış yapılarak mülksüzleştiklerini söylediler. İmar izni almamış veya inşaatı başlamamış tesislere tapu idaresi tarafından satış yapılma kaydı ile tapu verildiği, bunun da yine sorunlara neden olduğu vurgulandı. Mağdurlar, tahsilat sırasında büyük sorunların yaşandığını, senedini ödemiş olanların dahi senetlerinin geri verilmediğini, üçüncü firmaların bu senetlere yönelik icra işlemi veya mükerrer tahsilat yapabileceğini söyledi. Mağdurlar, Kat Mülkiyeti Kanunu ve Türk Ceza Kanunu başta olmak üzere mevzuattan kaynaklanan bir dizi sorunlarının olduğunu, bunların çözülebilmesi için Parlamento'da düzenleme yapılması gerektiğini ifade ettiler.

Devre mülk mağduriyetlerinin tespit edilmesi için meclis araştırması önergesi verildi!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön