Eğitim

Devre tatilde dikkat edilmesi gerekenler!

Yaz sezonu ile birlikte, devre tatil satın alan veya kiralayan tüketicilerin şikayetleri de arttı

Tüketicilerden gelen şikayetlerdeki artışı dikkate alan Sanayi Bakanlığı, 'devre tatil' konusunda hazırladığı bir bültenle vatandaşları bilgilendirdi. Bültende, devre tatil satın alacak veya kiralayacak vatandaşların, ilgili firmadan mutlaka broşür talep etmesi hatırlatılarak, broşürde tanıtımı yapılan tüm imkan ve şartların firma tarafından yerine getirilmesinin zorunlu olduğu vurgulandı.

PARA İADE EDİLİYOR
Bültene göre, devre tatil sözleşmesinde tüketicinin bazı haklarından feragat ettiğine dair hükümlere yer verilemeyecek. Bu yönde hükümler bulunuyorsa hukuken geçerli sayılmayacak ve iptal edilecek. Vatandaş, satın aldığı veya kiraladığı devre tatilden, hiçbir gerekçe göstermeden 10 gün içinde vazgeçebilecek. Sanayi Bakanlığı'nın hazırladığı bültene göre, devre tatil sözleşmesinin yazılı olarak yapılması ve bu sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunlu. Devre tatil sözleşmesinde eksiklik bulunması halinde, tüketici, 3 ay içinde eksikliğin tamamlanmasını talep etme hakkına sahip. Eksiklik giderilmezse, sözleşme kendiliğinden fesholacak. Bu durumda da tüketicinine yaptığı ödemeler de iade edilecek.

Kullanım şartları broşürde yazacak
SANAYİ Bakanlığı, tüketicilere broşür verme zorunluluğu getirdi. Broşürde yer alan şartların değiştirilmesi mümkün olmazken, broşürde yer alıp sonradan sözleşmeye konmamış şartlar da sözleşmede varmış gibi kabul edilecek. Buna göre, broşürlerde, devre tatilin sahibine erişim bilgileri, taşınmazın bakım ve onarımının nasıl yapılacağına dair açıklamalar, tüketicinin ödeyeceği bedel, ortak tesislerin kullanımı için ödenecek bedel, vergiler gibi yasal giderler ile cayma hakkına ilişkin bilgiler yeralacak.

UCUZ TATİLE DİKKAT
HEY Travel Trends Pazarlama Direktörü Tunç Göz, tatile çıkacak vatandaşlara havayolu ve otel kalitesine dikkat çtmeden sadece fiyata bakarak tercih yapmamalarını önerdi. Göz'ün uyarıları şöyle:
SEYAHAT firmasının o bölgeye kaç yıldır tur gönderdiği, tur takvimi, yurtdışı seyahat ise vize sorumluluğuna dikkat edin.
SEYAHAT acentesinin tur düzenlemeye yetkili olup olmadığını www.tursab.org.tr 'den kontrol edin.
GİDİLECEK yer seçilirken, mevsime göre bölgenin hava koşullarını kontrol etmek ve ülkenin vize sorumluluklarına dikkat etmek sorunsuz tatil için önemli.
Akşam/Deniz Çiçek