Devremülk alımında dikkat edilmesi gerekenler!
Tercihinizi yazlık yerine devremülk almaktan yana kullanabilirsiniz. Ancak devremülk alımında dikkat etmeniz gereken hususlar olduğunu unutmayın. İşte devremülk alımında önemli noktalar....
Tercihinizi yazlık yerine devremülk almaktan yana kullanabilirsiniz. Ancak devremülk alımında dikkat etmeniz gereken hususlar olduğunu unutmayın...
DEVREMÜLK NEDİR?
Kısa ve öz anlatımla devremülk, bir konutun mülkiyetine yılın belli dönemlerinde tapusuyla sahip olmaktır. Bu dönemleri kişi kendisi belirler. Anlayacağınız devremülk, mülkün tamamen kullanım hakkını vermez, sınırlı bir haktır.
İLGİLİ KANUN MADDESİ:
Devremülk hakkı, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 57-65'inci maddelerinde düzenlenmiş. Kanuna göre devremülk hakkının kurulabilmesi için yapmm mesken nitelikli, kat mülkiyetine veya kat irtifakına çevrilmiş ya da müstakil olması gerekir.
DEVREMÜLK SÜRESİNE DİKKAT!
İlgili kanuna göre devremülk hakkı 15 günden az olmuyor. Devremülk alırken 15 günden daha az süreli kat mülkiyeti kurulamayacağını bilmenizde fayda var.
SATIN, KİRALAYIN
Sözleşmede aksi bir hüküm yoksa devremülk hakkinizin kullanımını başkalarına bırakabilirsiniz. Diğer konutlar gibi devremülkü alıp, satmak, kiralamak ya da miras bırakmakta herhangi bir engel yok.
TAPUSUNU MUTLAKA ALIN!
Satın alacağınız devremülkün tapusunu mutlaka alın. Devremülkü aldıktan sonra en geç bir yıl içinde tapuların tamamı tapu sicilinde gösterilmeli.
SÖZLEŞME GEÇERLİ OLMALI!
Devremülk alırken yapılacak sözleşme oldukça önem arz ediyor. Bu nedenle sözleşmeyi dikkatlice inceleyin. Mümkünse konu hakkmda bir uzmandan yardım alm. Sözleşme olmadan bir bedel de ödemeyin.
NOTER VE TAPU...
Sözleşmenin yazılı olması ve noterde yapılması şart. Ayrıca hakkın tapuya tescil edilmesi de gerekir. Aksi halde sözleşmenin hiçbir geçerliliği olmaz.
SÖZLEŞMEDEN VAZGEÇMEK SORU:
SORU: Devremülk sözleşmesini imzaladım. Ancak 3 gün sonra pişman oldum ve almaktan vazgeçtim. Firma benden 15 bin liralık bedeli istiyor. Bu parayı verecek miyim?
CEVAP: Hayır, vermeyeceksiniz. Cayma hakkınızı kullanın. Tüketicilerin iki hafta içinde sözleşmeden cayma hakkı var.
İlgili yönetmelik maddesi: 'Tüketici, bu Yönetmelik kapsamında düzenlenen sözleşmelerin kurulmasından itibaren 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin cayma hakkına sahiptir."
DEVREMÜLK İÇİN VERGİ ÖDENİR Mİ?
SORU: Yalova Armutlu'da devremülk almayı planlıyoruz. Merak ettiğim şu; devremülk için emlak vergisi ödeyecek miyim? ödeyeceksem neye göre hesaplanıyor?
CEVAP: Devremülk için emlak vergisi ödenmek zorunda. Tabii devremülklerde emlak vergisinin hesaplaması diğer konutlara göre farklı yapılıyor. Devremülkün emlak vergisi, hisse oranlarına göre hesaplanıyor. Bir örnek verirsek.. Yılda 1 ay kullanım hakkına sahip olduğunuz devremülkün emlak vergisinin on ikide birini ödemeniz gerekecektir.
Posta