Devre Mülk

Devremülk dolandırıcılarına dikkat!

Hediye tatil vaadiyle devremülk satmaya çalışanlar tüketiciyi çileden çıkardı. TÜSODER Başkanı Aydın Ağaoğlu “Ben bile ümitlendim. Bunların ağına takılan kurtulamıyor” dedi.

Orta gelirli ailelere telefon açıp veya SMS gönderip “Hediye tatil kazandınız” gibi cümlelerle toplantı davetinde bulunan ve devre mülk satmaya çalışan şirketler hakkında şikayetler hızla artıyor. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, devre mülk satışının dolandırıcılığa döndüğünü belirterek “Ben dahi ümitlendim. Ama bunların ağına takılan kurtulamıyor” dedi.


SATIŞLAR İLLEGAL

 

Bu soruna acilen önlem alınması gerektiğini kaydeden Ağaoğlu şunları söyledi: “Bu dolandırıcılar elinize broşür veriyorlar, ‘bedava tatilden yararlanma imkânı sunuyoruz, yeter ki şu formu doldurun’ diyorlar. 15 günlük değilse bile 7 günlük devre mülk satışı yapıyorlar. 15 günün altında satış yasak ama buna rağmen hisseli satış tapusu veriliyor.”

 

KAFA KARIŞTIRILIYOR

 

Devremülk ile devre tatilin karıştırıldığına vurgu yapan Ağaoğlu, “Kimi uyanıklar konuyu Tüketici Kanunu kapsamının dışına almak için devre mülk gibi sözleşme yapıyor. Bunlar davacıların mahkemelerde bedel ödemeden, süratle hak aramalarını önlemek için bir nevi dolandırıcılık içine giriyor. Konu devre tatil sözleşmeleri kapsamında ise tüketici 14 gün içinde sözleşmeyi feshedebilir” diye konuştu.


Aidat adı altında para topluyorlar


Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz de taahhütlerin yerine getirilmemesinin yanında tüketiciden aidat adı altında belli bedellerin talep edildiğini anlatarak  “Bize gelen iki tüketici başvurusu vardı. Bunlardan biri ciddi miktarda para ödemiş. Davadan galip geldi ama parasını alamadı” diye konuştu.


Bugün Gazetesi




Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Tüketici dernekleri SMS göndererek 'hediye tatil' vaadi ile devre mülk tanıtımına tepkili. Devremülk almak isteyenlerin mağdur olmaması için sözleşmeyi iyi okumaları gerekiyor. 


Orta gelirli ailelere telefon açarak veya SMS göndererek 'hediye tatil' vaadi ile devremülk tanıtımına ve satışına tüketici dernekleri tepkili. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoglu, devremülk satışının dolandırıcılığa döndüğünü vurguluyor. Ağaoglu, "Ben dahi ümitlendim. Ama anladım ki bunların ağma takılan kurtulamıyor. Bunlar 'pantolon uyduramazsak gömlek verelim' anlayışı ile 15 günlük değilse bile 7 günlük devremülk satışı yapıyor. Burada da hile var. 15 günün altında devre mülk satışı yasak ama buna rağmen hisseli satış tapusu veriliyor ve tüketici aldatılıyor" diyor. 


SÖZLEŞMEYE DİKKAT! 

Devremülk ile devre tatilin karıştırıldığından dert yanan Ağaoglu, "Kimi uyanıklar tüketiciyi aldatmak, konuyu Tüketici Kanunu kapsamının dışına almak için devremülk gibi sözleşme yapıyor. Bu uyanıklar, davacıların mahkemelerde bedel ödemeden, süratle hak aramalarım önlemek için bir nevi dolandırıcılık içine giriyor. Çünkü devremülk, Tüketici Kanunu kapsamında ve yerel mahkemenin görev alanımda. Yerel mahkemeler dava harcı gibi giderleri başvurucudan talep ettiğinden tüketiciler bu şekilde hak aramaktan mahrum kalıyor" ifadelerini kullandı.


14 günlük cayma hakkı var 

Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) Başkanı Mehmet Bülent Deniz de devremülk satışlarının usulüne uygun yapılmadığından yakınıyor. Deniz, "Tüketici 'bedava tatil' taahhüdüne kanmamak. Olta atıp 'talihli veya hediye elde ettiği' iddiaları ile tüketiciyi çekip sözleşme yaptırmak aldatmacadır" diyor. Taahhütlerin yerine getirilmemesinin yanında tüketiciden aidat adı altında belli bedellerin talep edildiğini anlatan Deniz, tüketicileri mağdur olmamaları için 14 günlük cayma haklarını kullanmaya davet ediyor. 



Meydan  


Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

Devremülk satışlarını fırsat gören bazı firmalar, telefon açarak veya SMS göndererek tüketiciyi devremülk almaya ikna ediyor. Tüketicileri ‘bedava tatil' taahhütlerine kanmamaları konusunda uyaran tüketici dernekleri, 15 günün altında devremülk satışı yasak olmasına rağmen tüketicilere hisseli satış tapusu verildiğini belirtiyor.


Son yıllarda artış gösteren devremülk satışları tüketiciler tarafından büyük rağbet görüyor. Bu durum dolandırıcılara kapı aralıyor. Devremülk satışlarını fırsat olarak gören bazı firmalar, tüketicileri yanıltıcı reklamlarla ve ‘hediye tatil' vaadi ile mağdur ediyor. Bu konuda satışların dolandırıcılığa döndüğünü vurgulayan Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Ben dahi ümitlendim. Ama anladım ki bunların ağına takılan kurtulamıyor.” diyor.


Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Başkanı Mehmet Bülent Deniz de tüketicilere ‘bedava tatil' taahhütlerine kanmamaları konusunda uyarıyor.


Orta gelirli ailelere telefon açıp veya SMS gönderip ‘Hediye tatil elde ettiniz.' ya da ‘Tanıtım için termal alanlardan bedel ödemeden yararlanın.' diyerek toplantı davetinde bulunan ve devremülk satma gayretine giren şirketler hakkında şikâyetler artıyor. Şikâyetler tüketici derneklerine ve mahkemelere de intikal ediyor. Şikayetlerin arttığına dikkat çeken dernek yöneticileri ise soruna el atılmasını ve önlem alınmasını belirtiliyor.


YASAKLAR HİLE İLE DELİNİYOR


AVM, fuar alanı ve yakıt istasyonu gibi yerlerde hediye tatil diye kandırılanların devremülk mağduru olduğunu kaydeden TÜSODER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Bu dolandırıcılar elinize broşür veriyorlar, ‘bedava tatilden yararlanma imkânı sunuyoruz, yeter ki şu formu doldurun' diyorlar. Ben dahi ümitlendim. Ama anladım ki bunların ağına takılan kurtulamıyor. Bunlar ‘pantolon uyduramazsak gömlek verelim' anlayışı ile 15 günlük değilse bile 7 günlük devremülk satışı yapıyor. Burada da hile var. 15 günün altında devremülk satışı yasak ama buna rağmen hisseli satış tapusu veriliyor ve tüketici aldatılıyor.” şeklinde konuştu.


Devremülk ile devre tatilin karıştırıldığından dert yanan Ağaoğlu, kimi uyanıkların tüketiciyi aldatmak, konuyu Tüketici Kanunu kapsamının dışına almak için devremülk gibi sözleşme yaptığını söyledi.


Bu kişilerin davacıların mahkemelerde bedel ödemeden, süratle hak aramalarını önlemek için bir nevi dolandırıcılık içine girdiğini dile getiren Ağaoğlu, “Çünkü devremülk, Tüketici Kanunu kapsamında ve yerel mahkemenin görev alanında. Yerel mahkemeler dava harcı gibi giderleri başvurucudan talep ettiğinden tüketiciler bu şekilde hak aramaktan mahrum kalıyor.” dedi.


MAĞDUR OLANLAR NE YAPMALI?


Devremülk mağdurlarına önerilerde bulunan Aydın Ağaoğlu, konunun devre tatil sözleşmeleri kapsamında ise tüketicinin 14 gün içinde herhangi bir sebep açıklamadan sözleşmeyi feshedebileceğini kaydetti. Tüketicilerin kendi haklarını yeterince bilmediğini vurgulayan Ağaoğlu, “Sözleşme devremülk vaat etse dahi devre tatil sözleşmesi kapsamında olabilir böyle durumda tüketici cayma hakkını kullanabilir. Ayrıca hediye tatil ile ilgili zarar varsa tüketici, mahkemelerde tazminat talep edebilir.” şeklinde konuştu.


Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) Başkanı Mehmet Bülent Deniz de devremülk satışlarının usulüne uygun yapılmadığını söyledi. ‘Hediye tatil' taahhüdü ile yapılan satışı kandırmaca olarak yorumlayan Deniz, “Tüketici ‘bedava tatil' taahhüdüne kanmamalı. Olta atıp ‘talihli veya hediye elde ettiği' iddiaları ile tüketiciyi çekip sözleşme yaptırmak aldatmacadır.” ifadelerini kullandı. Deniz, taahhütlerin yerine getirilmemesinin yanında tüketiciden aidat adı altında belli bedellerin talep edildiğini söyledi.           


Zaman