Emlak Terimleri

Devremülk miras kalır mı?

Devremülk miras kalır mı?: Devre mülk sistemi, paylı mülkiyet esasına dayandığından günümüzdeki şekli ile kişiler arasında el değiştirebilen, kiralanabilen, miras bırakılabilen bir özelliğe sahip olmuştur...


Devremülk miras kalır mı?


Devre mülk sistemi, kat mülkiyetine tabi bir taşınmazın yılın belirli bölümlere ayrılmış zaman dilimlerinde belirli kişilerin kullanımına tahsis edilmesi olarak tanımlanıyor. Tatil yörelerindeki yerleşim birimlerinin belirli zaman dilimlerinde, belirli bir sırayla paylaşılması, aynı yapıdan bir çok kişinin yararlanabilmesi fikri ve ardından oluşturulan hukuki altyapı ile birlikte devremülk sistemi bugünkü şeklini alarak, kişiler arasında el değiştirebilen, kiralanabilen, miras bırakılabilen bir özelliğe sahip olmuştur.


Devremülk sistemi, mesken olarak kullanılmaya müsait, kat mülkiyetine veya kat irtifakına sahip yapılarda veya müstakil yapılarda oluşturulabiliyor. Kanun devre mülk kurulabilmesi için mesken olarak kullanılmaya müsait olma şartını aradığı için örneğin bir iş hanında devre mülk sistemi kurulması mümkün olmuyor.


Devremülk hukuki olarak müşterek mülkiyet payına bağlı özel bir irtifak olarak açıklanıyor. Devre mülk sahipleri ise daire üzerinde paylara sahip kişilere deniyor. Örneğin 15′er günlük devreler halinde kurulan bir devremülk sisteminde bir dairenin toplamda 24 adet paylı sahibi olması şeklinde...


Paylı sahiplerin bu yapıyı nasıl, hangi sırayla ve hangi tarihler arasında kullanacakları hususu ise bir irtifak hakkı tesisi ile düzenleniyor. Örneğin her yıl 1-15 Ocak tarihleri arasında ilgili yapıda konaklama irtifak hakkı 1 numaralı paylı malike geri kalan 23 paylı malik tarafından veriliyor. Dolayısıyla ilgili tarihler arasında o yapıdan irtifak tesisi gereği sadece kendisine irtifak hakkı verilen paylı malik yararlanabiliyor. Bu durum 15′er günlük dönemler halinde sırasıyla tüm paylı malikler için söz konusu oluyor.


Devremülk miras kalır mı?

Paylı mülkiyet olması, bu hakkın bir ayni hak olduğu, yani mülkiyet hakkı gibi mutlak bir hak verdiği, hakkı ihlal eden herkese karşı ileri sürülebileceği, ayni haklara özgü davalardan ve hukuki çarelerden yararlanılabileceği anlamına geliyor. Paylı mülkiyet temeline dayanan devre mülk bu sebeple satılabiliyor, kiralanabiliyor ve miras bırakılabiliyor. Devremülk miras kalır mı? sorusunun cevabı bu noktada kesinleşiyor.



Devremülk aidatları!
Devremülk sözleşmesi nedir?
Devremülkün tahliyesi!
Devremülk onarım dönemleri!