Devremülk satışları tüketiciler tarafından büyük rağbet görüyor!
Son yıllarda artış gösteren devremülk satışları tüketiciler tarafından büyük rağbet görüyor. Birçok firma televizyon ve internet üzerinden devremülk tanıtımı yaparken yapılan satışlardan son 6 ayda sadece İstanbul'dan...
Son yıllarda artış gösteren devremülk satışları tüketiciler tarafından büyük rağbet görüyor. Birçok firma televizyon ve internet üzerinden devremülk tanıtımı yaparken yapılan satışlardan son 6 ayda sadece İstanbul'dan. 137 kişi şikayetçi oldu. Reklamlarda gerçek faaliyet bilgilerini aktarmayan bazı firmalar tüketiciyi yanıltırken devremülk sözleşmesi imzalamadan ücret talep edilmesi de dolandınalığa kapı aralıyor. Yaz sezonunun başlamasıyla vatandaşar tatil yörelerine akın etti. Tatilini otellerde geçirmek istemeyenler ise devremülk satın alıyor. Yaz sezonunu fırsat olarak gören bazı firmaların ise tüketicileri yanıltarak devremülk satışı gerçekleştirdiği ortaya çıktı. İstanbul'da 2013 yılının ilk 6 ayında devremülk satışlarından 137 kişi tüketici hakem heyetlerine başvururken özellikle yaz döneminde bu şikayetler artış gösterdi. 3 ay önce televizyon reklamlarında gördüğü bir firmadan devremülk satın almaya karar verdiğini söyleyen Ç.G, telefonla bilgi aldığı firmadan kendisine bir banka hesap numarası verildiğini ve bu hesaba 6 bin lira para yatırdığını söylüyor. Ç.G, "Parayı yatırdıktan sonra ev adresime bir sözleşme göndereceklerini, bu sözleşmeyi imzalayıp onlara geri iletmemi istediler. Sözleşmeyi imzalayıp gönderince ev adresime devremülk tapusunu göndereceklerini söylediler.
Hesaba 6 bin lira yatırdım ancak parayı yatırdıktan sonra firmayı internetten araştırınca birçok kişinin mağdur edildiğini öğrendim. Bana sattıklan devremülkün inşaat halinde olduğunu ve yıllardır bitmediğini öğrendim." ifadelerini kullanıyor. Firmaya ertesi gün geri dönüş yaptığını belirten Ç.G, sözleşmeyi imzalamayarak cayma hakkımı kullanmak istediğini ancak 3 aydır firma tarafından kendisine dönüş yapılmadığını söylüyor. Ç.G, "Amacım çocuklarımı tatile götürmekti ama kandırıldım." diyor. Geçen yılın mayıs ayında televizyonda reklamını gördüğü termal otelden 15 günlük devremülk aldığını söyleyen F.Y. isimli mağdur ise "Memur olduğum için 5 taksit halinde kredi kartından ödedim. Ancak hâlâ tapumu alamadım. Çeşitli bahanelerle işi geçiştiriyorlar. Hem param gitti hem de tapumu alamadım." diye sitem ediyor. Devremülk satışlan ile ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını belirten tüketici sorunlan hakem heyeti yetkilileri ise şikayetlerin genelde devremülk ücretini ödeyen tüketicinin cayma hakkını kullanmasına rağmen ücret iadesi alamaması üzerine olduğunu söylüyor.
Bazı termallerin televizyon ve intemet reklamlanyla tüketicinin dikkatini çekmeye çalıştığını belirten yetkililer, telefonla irtibat kurarak sözleşme imzalamadan para yatırmanın sakıncalı durumlara kapı araladığını kaydediyor. Telefon veya Vatandaşların özellikle internet ve telefonla yaptıkları devremülk alımlarında büyük mağduriyetler yaşanıyor. uzmanlar devremülk satışının kapıdan satışlar kategorisinde değerlendirildiğini belirterek vatandasın mahkemelerde hakkını aramalarını tavsiye ediyor.
Devremülk mağdurları artıyor internet üzerinden ücretsiz devremülk tatil çekilişleri yapıldığını belirten yetkililer tüketicilerin bu gibi davetlere icabet etmemesi gerektiğini kaydediyor. Bazı firmaların bu şekilde devremülk satmak istedikleri insanlan bir araya toplayarak tatile götürdüklerini belirten yetkililer bu kişilere akşamlan partiler verilerek göz boyama yapıldığını söylüyor. Partilerde yüksek sesli müzik ve yakın ilgi alaka gösterilen kişiler o anın ortamına kapılarak ödeyemeyeceği miktarlardaki devremülk sözleşmelerine imza atabiliyor. Bu yöntem ise yasal görünmesine rağmen tüketiciyi yanıltarak birçok mağduriyete sebep oluyor. Devremülk satışı kapıdan satışlar kategorisinde değerlendiriliyor.
Mağdur olan tüketiciler devremülk sözleşmesini imzaladıklan günden itibaren devremülkü satın aldıklan firmaya 10 gün içinde iadeli taahhütlü satın alma hakkından döndüğüne dair ihtar yazısını göndermesi gerekiyor. İhtar yazısını teslim alan firma on gün içinde tüketicinin ücretini geri ödemek zorunda. Eğer ücret iade edilmezse tüketicinin hakem heyetlerine başvurabileceği belirtiliyor. vatandaşlar tatil yörelerine akın etti. Tatilini otellerde geçirmek istemeyenler ise devremülk satın alıyor. Bunu fırsat olarak gören bazı firmaların, tüketicileri yanıltıcı reklamlarla mağdur ettiği iddia ediliyor. Sadece İstanbul'da 6 ayda 137 kisi mağdur olduklarını belirterek mahkemelere başvurdu.
ABDÜLKADİR CEMBEKLİ/Zaman Gazetesi