Devremülk sözleşmesinde neler olmalı?
Devremülk alıcısı ile satıcısı arasında yapılan sözleşmeye devremülk sözleşmesi deniyor. Peki, devremülk sözleşmesi nasıl yapılır? Devremülk sözleşmesinde neler olmalı?
Devremülk sözleşmesinde neler olmalı?
Devremülk; mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapıdan/bağımsız bölümden, yılın belli dönemlerinde ve müşterek mülkiyet payına bağlı olarak yararlanmak üzere kurulan bir irtifak hakkı içeren gayrimenkul mülkiyeti olarak karşımıza çıkıyor.
Devremülkler de diğer gayrimenkuller gibi süresiz tapulu mülkler oluyor. Bu mülkiyet hakkı üyenin sahip olduğu devremülk dairesinin ilgili tarih aralığında kullanılmasını kapsıyor.
Devremülk üyesinin tesisin diğer bölümleri üzerinde yasal bir hakkı bulunmuyor. İşletme Yönetimi’nin uygun gördüğü aktiviteleri ücretsiz veya indirimli kullanma hakkına sahip oluyor. Her bir devremülk, her yıl için 14 gece, 15 gün kullanımı sağlıyor.
Devremülk alıcısı ile satıcısı arasında yapılan sözleşmeye devremülk sözleşmesi deniyor. Sözleşme ile devremülklerin sahibi olan kişi, satma, kiralama, devretme, miras bırakma gibi hakları da edinmiş oluyor. Peki, devremülk sözleşmesi nasıl yapılır?
Devremülk sözleşmesinde olması gerekenler!
Üzerinde devre mülk hakkı kurulacak yapı veya bağımsız bölümlerin ortak malikler arasında dönem süresi, devir ve teslimi ile istifade şekil ve usulleri, yöneticilerin seçimi ile hak ve sorumlulukları, büyük onarım için ayrılacak dönem, bakım masrafları gibi hususlar devre mülk sözleşmesinde belirleniyor.
Bu hususları içeren ve bütün hak sahiplerince imzalanan devre mülk sözleşmesi resmi senede ekleniyor ve tapu kütüğünün beyanlar hanesinde gösteriliyor.
Devremülk kullanım süresi!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com