Devren kiralık nasıl oluyor?
Kiracının yasal hakları arasında, kiraladığı taşınmaz malı tekrar kiraya vermek yer alıyor. "Devren kiralık" olarak ifade edilen bu anlaşma nasıl yapılıyor? Devren kiralık nasıl oluyor?
Devren kiralık nasıl oluyor?
Kira sözleşmesi, taşınmaz mal sahibi ve kiracısı tarafından yapılan anlaşma olarak karşımıza çıkıyor. Borçlar Kanunu bu sözleşmeyi imzalayan taraflara birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor.
Kiracının hakları arasında, kiraladığı taşınmaz malı tekrar kiraya vermek yer alıyor. "Devren kiralık" olarak ifade edilen bu uygulamada, taşınmaz malda yer alan kiracının mevcut kullanım hakkını bir başkasına kiraya vermiş oluyor.
Genellikle işyerlerinde sıklıkla karşılaştığımız devren kiralık uygulaması, o işyerinin baska bir işletmeciye kiralanması işlemi olarak da ifade ediliyor. Peki, devren kiralık nasıl olur? Devren kiralık sözleşmesi nasıl olmalı?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi devren kiralamalada yeni kiracı bir önceki kiracıdan kullanım hakkını ve işyerinde yer alan malları devralıyor. Yeni kiracı, kira bedelini ise mal sahibine öder. Ayrıca işyeri içerisindeki demirbaş kullanımı yine işyeri sahibi tarafından belirlenir.
Devren kiralama esasları
Kira ilişkisinin devri - Borçlar Kanunu
Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.
Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.
İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.
Kiracının kiracısı olur mu?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com