Didim ‘Kutsal Yol’ yeniden düzenlenerek turizme kazandırılacak!
Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan ve 2 bin 200 yıllık bir tarihi geçmişi olan ‘Kutsal Yol’ yeniden düzenlenerek turizme kazandırılıyor. Yürüyüş yolu olarak kullanılacak olan 17 kilometrelik yol, doğa ve tarihle iç içe spor ve turizme hizmet edecek...
Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan ve 2 bin 200 yıllık bir tarihi geçmişi olan ‘Kutsal Yol’ yeniden düzenlenerek turizme kazandırılıyor. Yürüyüş yolu olarak kullanılacak olan 17 kilometrelik yol, doğa ve tarihle iç içe spor ve turizme hizmet edecek.
Aydın Valisi Erol Ayyıldız Başkanlığı’nda toplanan İl Daimi Encümen Toplantısı’nda alınan karar gereği sağlanan 50 bin TL ödenek ile tarihi Kutsal Yol’un yürüyüş yolu olarak düzenlendiğini belirten Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, “Didim Kaymakamlığına aktarılan ödenekle Milet Müzesi kontrollüğünde söz konusu güzergâh üzerinde tespit edilen yerlerde GPS koordinatları alınarak, yol temizliği yapıldı. Bu tarihi yol yön levhaları yerleştirilerek doğa ve yürüyüş turizmi yapanlara alternatif turizm imkânı oluşturulmuştur. Uzunluğu 17 km olan yürüyüş yolu başlangıç ve bitiş noktaları Didim Akköy ve Apollon Tapınağı’dır. Yol üzerinde eski yolun tarihi kalıntıları muhteşem doğa güzellikleri, yaban hayatından enstantaneler yürüyüş yapanları beklemektedir” dedi.
KUTSAL YOL’UN TARİHÇESİ
Didima´ya gelen ziyaretçiler rahiplerin yönetiminde ayinler yaparlar, alaylar oluştururlar, geceleri meşalelerle yürüyüşler yaparlardı. Kutsama dönemlerinde Miletliler o zaman liman olan Panormas limanına gelirler, dört kilometrelik taş yolu (son iki kilometresi heykellerle süslüydü) şarkılar söyleyerek (Paion: Kutsal şarkılar) yürürler ve Tapınağa ulaşırlardı. Bu yürüyüş dört gün sürerdi. Miletos´da bulunan MÖ 200´den kalma bir yazıtta törenlerin her yıl Nisan-Mayıs aylarında yapıldığı belirtilir. İskender döneminde, yaklaşık aynı dönemler yılbaşı olarak kabul edilmişti. Tapınağın yapıldığı yerde muhakkak bir kutsal orman bulunmalıydı ve o zamanlarda vardı. Tapınağa ince dallı ağaçların örttüğü bir yoldan ulaşılır, dev sütünların arasından geçilerek, çok büyük bir avluya girilirdi. Bu tarz, şu anda Didim´de görülmektedir.
Milliyet