İmar

Didim Manastır Koyu’ndaki yapılaşma oranını beş kat artıran Cumhurbaşkanlığı kararı Danıştay’dan döndü!

Didim’deki Manastır Koyu’ndaki yapılaşma oranını beş kat artıran Cumhurbaşkanlığı kararı Danıştay’dan döndü. Didim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hekimoğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada  kolay bir mücadele olmadığını söyledi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın talebi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Didim’in kıyı bölgeleri arasında yer alan Manastır Koyu ve yakın çevresini yüksek yoğunluklu yapılaşmaya açmış olan çevre düzeni plan değişikliği Danıştay’dan döndü.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Didim Derneği tarafından açılan davada emsal değeri 0,10 olan inşaat hakkının tam 5 katı artırılmasını önünü açan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı degisikliginin,
1/5000 ölçekli nazım imar planının ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının iptalini talep etmişti. Artıgerçek’te yer alan habere göre bilirkişi raporuna rağmen Danıştay 6.Dairesi davanın reddine karar vermişti.


İPTAL KARARI


Fakat karar Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşındı. Kurul, 6. Daire’nin redde ilişkin kararını bozdu ve Cumhurbaşkanı Kararı’nı iptal etti. Söz konusu karar oy çokluğu ile alındı.

Alınan kararda şu ifadelere yer verildi:

“Ekosistem bütünlüğünü korumakta olan söz konusu bu bölgenin kullanımları kaldırılıp turizm tesis alanı olarak planlanması suretiyle, alanın doğal bütünlüğü,
ekosistem sürekliliği, ekolojik özelliklerinin dışında, içerisinde şapel kalıntısı da barındıran tarihsel özelliklerinin bozulmasına sebep olunduğu, aynı zamanda ülkenin genel ekonomik kalkınma stratejileri ile turizm sektörü stratejisini şekillendiren 'sürdürülebilirlik ilkesine' aykırılık olduğu, yapılaşma kararlarının doğal yapıyı tahrip ettiği gibi çevreyi koruma hedefini güvence altına alan bir gelişme ve kalkınma ilkesiyle bağdaşmadığı, diğer taraftan Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin çevre düzeni planlarına yönelik değişikliklere ilişkin hükümlerine uyarlık bulunmadığı, belirtilen sebeplerle, 1/100.000 ölçekli çevre düzeni
planının ana plan stratejisini zedeleyen, planın sürekliliğini, koruma ve kullanma dengesini bozan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliğinde, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve imar mevzuatına uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldı”

ZOR BİR SÜREÇ OLDU

Karar ile ilgili olarak Artı Gerçek’e önemli açıklamalar yapan Didim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve şehir plancısı Filiz Hekimoğlu şöyle konuştu: “Kurul söz konusu planı hukuka aykırı buldu. İptal etti. Bilirkişi, tetkik hakimi ve savcının olumlu raporuna rağmen davanın reddedilmesi ve yalnızca plan notunun bir bölümünü değiştirilmesine yönelik karar bize garip gelmişti ama Kurul kararı bozdu. Doğrusu buydu. Üst mahkeme de bizim söylediklerimizi söyledi. Kolay bir mücadele olmadı. Karşınızda Cumhurbaşkanlığı’nın kaynakları var fakat  sonuna kadar vazgeçmedik. Derneğimizi kutluyorum. Bu çok güzel bir karar. Farklı bir karşılaşır mıyız? Bunu süreç gösterecek. Fakat Didim’ê rant odaklı planların gelmemesi gerektiğini umarım anlamışlardır.”

Belediyeler, Kocaeli ile İzmir'de arsa ve arazi satıyor: Menemen'deki arazi 390 milyon TL'ye el değiştirecek!

Ziraat Bankası 2.79 faiz oranlı konut kredisi nasıl çekilir, şartları neler? 

Türk müteahhitler 137 ülkede 12 bin 277 proje üstlendi! Müteahhitler kentsel dönüşüm için de her göreve hazır!