Dijital cüzdanlarla kolay ve güvenli ödemelerin önü açılıyor!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dijital cüzdanlarla kolay ve güvenli ödemelerin önünü açıyor. Bu sayede daha az nakitli ekonomiye geçiş ve finansal tabana yayılmanın artırılması sağlanacak.
Merkez Bankası tarafından tebliğ ve yönetmelikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre artık Türkiye'de dijital ödemelerin, cüzdan uygulamaları aracılığıyla günün ihtiyaçları doğrultusunda, güvenlik unsurları dikkate alınarak kolay şekilde kullanılması sağlanacak, daha az nakitli ekonomiye geçiş ve finansal tabana yayılmanın artırılması hedeflerine katkı sunulacak.
Uluslararası standartlar, en iyi uygulamalar ve diğer ülkelerdeki düzenlemelerin dikkate alınarak yapılan eklemelerle, kuruluşların etkin, sorunsuz ve kesintisiz bir şekilde faaliyet göstermesine katkı verilecek.
Bloomberght.com’un haberine göre güvenli, etkin ve verimli işleyen bir ödemeler eko sisteminin inşa edilmesinin amaçlandığı değişikliklerle, ödemeler alanındaki düzenlemelere ilk defa "dijital cüzdan" tanımı ilave edildi. Dijital cüzdan hizmetinin sunulması ile ilgili şartlar yeniden düzenlendi.
KAREKOD ÖDEMELERİ YAYGINLAŞACAK
TCMB tarafından yayınlanan tebliğlere karekod ödemelerinin iş yerlerinde yaygınlaştırılması ile ilgili maddeler de ilave edildi. Tebliğde, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının, BDDK tarafından düzenlemesi yapılan ve 29 Aralık 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanan Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik kapsamında arayüz sağlayıcı olarak hizmet sunması ile ilgili gerekli değişiklikler ilave edildi.
Bankaların ödeme veya elektronik para kuruluşu kurma yoluyla faaliyet gösterme eğilimi artış gösterirken, sektördeki rekabeti bozucu etkilerin azaltılması için bankaların, iştirakleri olan ve altyapı hizmeti sunduğu diğer kuruluşlarla aynı şartlar ve imkanlar dahilinde ve aynı ücret politikasıyla hizmet sunmasına imkan verecek maddeler eklendi.
FAST TR Karekod ödemelerinin iş yerlerinde yaygınlaşması amacıyla yeni hükümler ilave edildi. TROY'un yaygınlaştırılması stratejisi çerçevesinde eklenen maddelerle iş yerlerinde kullanımını yaygınlaştıracak hale getirildi.
Uzaktan iletişimde elektronik para ve ödeme kuruluşları mevzuatı MASAK mevzuatı ile uyumlu hale sokuldu. Değişikliğe göre, ödeme fonları ve elektronik para ihracı karşılığında alınan fonlar teminat olarak gösterilmeyecek, fon hesapları üzerinde blokaj ve rehin yapılamayacak.
Tebliğde yapılan değişiklikte, gerçekleştirilen her türlü işlemin yönetmelik ve tebliğ hükümlerine uygun şekilde yapıldığını ispat etmek zorunluluğunun kuruluşa ait olduğu belirtildi.