Teknoloji

Dijital mayın tarlasına dikkat! Türkiye’de kimlik avı saldırıları ve Truva Atı saldırıları katlandı!

Dijitalleşmenin hızlanmasıyla birlikte kimlik avı ve bankacılık işlemlerini hedefleyen Truva Atı saldırıları adeta patladı. Türkiye’de yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre kimlik avı saldırıları yüzde 53 artarken, Truva Atı saldırıları ise yüzde 238 arttı. En ürkütücü olanı ise 2023 yılında siber tehditlerin daha da artması bekleniyor

Dijitalleşme yatırımlarıyla birlikte siber saldırılar da artıyor. En ürkütücü olanı ise 2023 yılında siber tehditlerin daha da artması bekleniyor. Kaspersky uzmanları, gelecekte siber güvenlik ortamını etkileyecek eğilimlerine ilişkin öngörülerini paylaşırken, tehditlerin de giderek artacağını ileri sürüyor. Uzmanlar, özellikle bu konuda hükümetler, işletmeler ve sanayi kuruluşlarının hedef alındığının altını çizerek herkesi dikkatli olmaya çağırıyor.

Kaspersky uzmanlarının öngörülerine göre, 2023 yılında risklerin artmasında en büyük etken bulut güvenliği ihlalleri olacak. Ayrıca bir diğer endişe kaynağı ise IoT cihazlarının güvenliği. Saldırganların kullanıcıların kişisel verilerine ve ağlara erişmek için IoT cihazlarını hedef alacağını ileri süren uzmanlar, yapay zeka destekli siber saldırılarda da artışlar olacağını öngörüyor.

TEDARİK ZİNCİRLERİNE SALDIRI

Uzmanlar, saldırganların, güvenlik açıklarını tanımlamak ve daha sofistike saldırılar başlatmak için makine öğrenme algoritmalarını ve diğer yapay zeka teknolojilerini de kullanacağının altını çizerek bu konuda önemli uyarılarda bulunuyor. Tedarik zinciri saldırılarının da 2023 yılında artmaya devam edeceğini savunan Kaspersky uzmanları, ayrıca, müşterilerinin ağlarına ve verilerine erişmek için üçüncü taraf satıcıların ve tedarikçilerinin hedef alınacağını ileri sürüyor.

400 BİN KÖTÜ AMAÇLI DOSYA

META Global Araştırma ve Analiz Ekibi (GReAT) Başkanı Dr. Amin Hasbini, tehdit ortamının sınırlarının hızla genişlediğini ve sürekli artış gösterdiğini vurgulayarak günde 400 binden fazla kötü amaçlı dosya tespit edildiğini ve bu sayının her geçen yıl arttığına dikkat çekti.

Bireylerin, işletmelerin ve hükümetlerin sistemlerini ve verilerini bu gelişen tehditlerden korumak için güçlü siber güvenlik önlemleri almaları gerektiğine işaret eden Hasbini, en son güvenlik trendlerini ve en iyi uygulamaları takip ederek bu doğrultuda proaktif önlemler alınmasının kritik önem taşıdığını dile getirdi.

KİMLİK AVI SALDIRILARI ARTIYOR

Kimlik avı saldırıları 2022 yılının ilk çeyreği ile 2023'ün ilk çeyreği karşılaştırıldığında, Mısır’da yüzde 49, Katar’da yüzde 88, Kuveyt’te yüzde 27, BAE’de yüzde 33, Bahreyn’de yüzde 20 oranında artış gösterirken, Suudi Arabistan'daki kimlik avı saldırılarında ise yüzde 1 oranında gerileme dikkat çekti.

Türkiye’de ise yılın ilk çeyreğinde kimlik avı saldırılarında yüzde 53 oranında artış gerçekleşti. Diğer yandan Truva Atı saldırılarının da hızla büyüdüğü gözlendi.

Bankacılık hedefli Truva Atı saldırılarının en fazla artış gösterdiği ülkeler arasında ise yüzde 238 ile Türkiye dikkat çekti. Truva Atı saldırıların geçen yılın ilk çeyreğine göre bu yılın aynı döneminde Kuveyt’te yüzde 218, Mısır’da yüzde 186, Suudi Arabistan’da yüzde 168, Umman’da yüzde 115), Nijerya’da yüzde 268) ve Kenya'da ise yüzde 129 oranında artış kaydetti.