16 / 05 / 2024

'Dikey bahçe mimarı' binalara çiçek açtırdı!

'Dikey bahçe mimarı' binalara çiçek açtırdı!

Balkon kültürünün içinde büyüyen 'dikey bahçe mimarı' Fransız Patrick Blanc tarafından icat edilen 'dikey bahçe'ler büyük şehirlerde her geçen gün popüler hale geliyor



'Dikey bahçe de neyin nesi' diyenler için konuyu biraz özetlemekte yarar var. 1994'te 'yaşayan duvarlar' adıyla Patrick Blanc tarafından üretilen sistem, en kısa tanımıyla binaların dış yüzlerinin canlı bitkilerle kaplanması anlamına geliyor. Üç parçalı sistemde; metal bir çerçeve, PVC katmanı ve suyu dengeli dağıtmak için bir keçe tabakası bulunuyor.

Paris, New York, Londra, Tokyo gibi şehirlerde her geçen gün ilgi gören 'yaşayan duvarlar' şimdiden 200'ün üzerinde yapıya uygulanmış durumda. Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nde çalışan bilim adamı Blanc'ın 'dikey bahçeler' üzerine bir kitabı dahi bulunuyor. Çocukluğundan itibaren bitkilere meraklı olan Blanc, Malezya yağmur ormanlarında yetişen 2 binin üzerinde bitkinin toprağa ve güneşe ihtiyaç duymadan yaşayabildiğini keşfedip, bu bitkilerin büyük şehirlerde çoğalmasını sağlayarak 'dikey bahçe' mimarisinin temelini oluşturuyor.

Sistemin çalışma prensibi çok basit: Çerçeve içine yerleştirilen keçeler tohum ya da fideler herhangi bir küflenme yaşamadığı için bitkilerin daha rahat yetişmesine imkân sağlıyor. Her ortama uygulanan bahçe sistemi damla sulama yöntemiyle sulanıyor. Bitki yetiştirilmesinde toprak kullanılmadığı için de metrekare başına 20 ila 30 kilogram yük düşüyor ve binalara fazla yük binmiyor. 'Dikey bahçe' uygulaması yapılacak duvarların konumu ve bölgenin iklimine göre bitki seçimi yapılıyor. Birbiriyle yaşama konusunda sorun çıkarmayan bitkilerin seçildiği uygulamalarda ortalama 500 tür kullanılıyor. Bitkilerle donatılmış bir duvar, temiz havaya katkı sağlarken stresli şehir ortamlarında rahatlatıcı özelliğe sahip. Bitkiler ısı yalıtımı özelliği sayesinde binaları soğuktan koruyor, yaz aylarında ise bina içlerini olduğundan daha serin tutuyor. Ürünlerin metrekaresi 40 ile 400 dolar arasında değişiyor. Dikey bahçeler ile alakalı daha detaylı bilgi için www.verticalgardenpatrickblanc.com adresine bakılabilir.
 
Mehmet Demirci/Zaman


Geri Dön