Dikkat! 2021'de zorunlu olacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2021'de tüm binalarda bina kimlik belgelerinin uygulamaya alınacağını açıkladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm çalışmaları ve depremle ilgili genel açıklamalarda bulundu. Kurum, bina kimlik belgeleri, çipli beton sistemi gibi konuların yanı sıra imar barışına ilişkin de konuştu.
Habertürk'te Fatih Altaylı'nın sorularını cevaplayan Murat Kurum, " 2021'de tüm binalarda uygulamaya geçecek bina kimlik belgeleri. Her binanın betonuna çip koyuyoruz, süreci takip ediyoruz." dedi. İmar barışıyla ilgili olarak da Kurum, "7 milyon başvuru var İmar Barışı'na. İmar Barışı başvurusu binasının sağlam olduğunu göstermiyor. İmar Barışı bizim kentsel dönüşüm projemize engel bir durum değil" diye konuştu.
FATİH ALTAYLI: Depremde ölenlerin çoğu kiracı. Deprem konut belgesi, kimlik belgesi olsaydı, binanın girişinde bu belge asılmak zorunda kalsaydı. Konut kimlik belgesi bu kadar zor mu?
MURAT KURUM: İnşallah çalışmaları bitiriyoruz bu yıl. 2021'de tüm binalarda uygulamaya geçecek bina kimlik belgeleri. Belediyelere de sesleniyorum, bütün verilerimizle belediyelerimizle paylaşacağız. Bu verilerimizi net bir şekilde vatandaşımız görebilecek. Çipli beton sistemine geçtik. Her binanın betonuna çip koyuyoruz, süreci takip ediyoruz. O çipler orada kalıyor. İleride olası bir sıkıntıda dökülen betonun ne olduğunun tamamını oradan takip ediyoruz.
ALTAYLI: Akıllı beton yani... İyi bir haber... Bir izleyiciğimiz sormuş. Yöneticimiz deprem risk raporu aldı o konutlarda hala oturuluyor. Bu konuda sayın Bakanımız ne tavsiye eder? İmar artışı olmadığı için müteahide veremiyorlarmış.
MURAT KURUM: Riskli bina tespiti yapılsaydı tapuya şerh konulması lazımdı, o binada oturamazlar. Biz mevcut imar haklarını yüzde 20 aşarak kotarıyoruz. O bölgede yapılmaşmaya engel bir durum yoksa destek sağlayabiliriz bakanlık olarak. İl müdürlüğüne gelir başvurur, bu artışı yapar mısınız derlerse yaparız. Ama ben kentsel dönüşüme gireyim, para ödemeyeyim doğru bir yaklaşım değil tabii ki... Biraz dairesi küçülebilir önemli olan sağlam binada oturmasıdır.
ALTAYLI: Türkiye gibi deprem riskinin yüksek olduğu ülkede İmar Barışı doğru muydu? En fazla başvuru İstanbul ve ikinci olarak İzmir'den olduğu düşünülürse. İki kentimizin birden bu denli yüksek imar başvurusu ne kadar doğruydu? İmar barışı riskli binalarda nasıl işleyecek? İmar Barışı Boğaz öngörünümünde niye olmadı diye sorular var...
"İMAR BARIŞI OLAN YERDE DÖNÜŞÜM YAPILABİLİR"
MURAT KURUM: 7 milyon başvuru var İmar Barışı'na. Bu süreçte belediye hizmetlerinden faydalanamıyor. Devletimiz bu problem aşılsın diye imar barışı çıkarıyor. Bu hizmetleri alabilecek bir altyapıya kavuşmuş oluyor. İmar Barışı başvurusu binasının sağlam olduğunu göstermiyor. İmar Barışı bizim kentsel dönüşüm projemize engel bir durum değil. Vatandaşımız binasını yenileyeceği zaman eski imar haklarına dönmek zorunda. İmar barışına başvurmuş ama binası riskli...Bu yapılara ilişkin olarak güçlendirme imkanı getirdik. Güçlendirme yapacağınız zaman belediyede detaylı tadilat ruhsatı olduğu için. Eskiden veremiyordu belediye. Çünkü imara aykırı durumdaydı. Şimdi güçlendirme ruhsatı alınabilir. Bu kentsel dönüşüm yapmamıza, kentsel dönüşüm ilan etmemize engel değil. Biz gidip imar barışı olan yerde dönüşüm yapabiliriz.
'Riskli Yapı Bina Kartı' düzenlemesi geliyor!
Prof. Dr. Naci Görür: Devlet her binaya bir kimlik kartı şartı getirebilir!