Kent Haberleri

Dikkat! Borç yapılandırmada başvuru için bugün son gün! Elinizi çabuk tutun sona eriyor...

Kamu alacaklarının yeninden yapılandırma süreci bugün sona erecek. Peki, borç yapılandırmadan kimler faydalanıyor? Borç yapılandırmada taksit sayısı nasıl hesaplanıyor? İşte ayrıntılar...31 Mayıs olarak belirlenen vergi affı borç yapılandırma başvuru tarihi, Cumhurbaşkanı kararından sonra 30 Haziran'a çekildi, ilk taksit ödemeleri ise 31 Temmuz olarak açıklandı

Vergi affı borç yapılandırma son başvuru tarihi ve koşulları gündemde yer almaya devam ediyor. 31 Mayıs olarak belirlenen vergi affı borç yapılandırma başvuru tarihi, Cumhurbaşkanı kararından sonra 30 Haziran'a çekildi, ilk taksit ödemeleri ise 31 Temmuz olarak açıklandı. 30 Haziran 2023 tatile denk geldiği için, vergi affı borç yapılandırma son başvuru tarihi 3 Temmuz tarihine uzatıldı. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, MTV, ÖTV, KDV tüm idari para cezaları, Hazine alacaklarını ve KYK borçlarını kapsayan tüm vergi borçlarının ödemesi internet sitesi üzerinden ya da vergi dairelerinden yapılıyor.

Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, vergi daireleri ile sosyal güvenlik müdürlüklerine ödenecek borçlar başta olmak üzere çok sayıda kurumun alacağının yapılandırıldığı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'dan faydalanmak için süre bugün doluyor.

Peki, hangi borçlar yapılandırılacak? Borç yapılandırmadan kimler nasıl faydalanacak? Borç yapılandırmada taksit sayısı nasıl hesaplanıyor? İşte detaylar...

BORÇ YAPILANDIRMALAR HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR

Posta Gazetesinde yer alan detaylara göre, Vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçların tamamı ile bunlara bağlı gecikme zammı ve faizi yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borcun ödenmesi, vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yüzde 50'sinin silinmesi, vergi aslına bağlı cezaların (vergi ziyaı cezası) tamamının silinmesi, idari para cezaları gibi) sulh yoluyla sonlandırılması, dava konusu yapılan ihtilafların (vergi tarhiyatları, vergi cezaları, vergi incelemesi ve takdir işlemleri devam eden alacakların yapılandırılması, 2018-2022 dönemine dair olarak matrah ve vergi artırımında bulunan ve koşulları yerine getiren mükelleflere dair vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmaması imkanları bulunuyor.

BORÇ YAPILANDIRMASI KAÇ TAKSİTLE ÖDENECEK?

Daha önceki borç yapılandırmalarda 36 ay olan üst sınır bu defa 48 ay olacak. Süre uzayacak ancak ödemesini kısa tutmak isteyene de önemli avantajlar sunulacak.

Yapılandırılan borçlar peşin ödenirse zaten küçük oranlar uygularak hesaplanan yurt içi ÜFE miktarının yüzde 90'ından vazgeçilecek. Eğer yapılandırılan borç idari para cezası ise asıl alacaktan da yüzde 25 oranında indirim verilecek.

Yasayla, vergi ve prim borçları başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluşa ödenmemiş borcun cezaları silinecek.

Tutarı 2 bin lirayı aşmayan borçlar kaldırılacak. Vergi daireleri bu borçlar nedeniyle takip de yapmayacak.

Bu yapılandırma kanunuyla beraber vergi dairelerinde ödenmesi gereken hangi tür borç olursa yapılandırılacak. Tek istisna geçen sene içinde ödenmesi gereken geçici vergiler olacak. Davalı olan vergi ve prim dosyalarındaki ihtilaflar sonlandırılarak ödeme fırsatı da getirilecek.

Ayrıca diğer yapılandırmalarda kapsama alınmayan idari para cezaları da bu kez kapsamda olacak.

2 BİN LİRANIN ALTINDAKİ BORÇLAR SİLİNECEK

Bir kişinin, geçen sene 31 Aralık tarihinden önce tüm vergi dairelerine ödenmesi gereken borçlarının toplamı 2000 TL'yi aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında, bir kereye mahsus olmak üzere, hiçbir koşul aramadan borçları silinecek, alacaktan vazgeçilecek.

Terkin işlemleri için başvuru gerekmiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, merkezden terkin edilecek alacakları tespit ederek işlemleri tamamlayacak.

BORÇ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NEREYE YAPILACAK? 

Gelir İdaresi Başkanlığının (www.gib.gov.tr / ivd.gib.gov.tr) internet adresinden kullanıcı kodu ve şifre, e-Devlet şifresi veya anında kayıt olarak ya da e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden İnteraktif Vergi Dairesine giriş gerçekleştirilerek, bağlı bulunduğunuz vergi dairenize şahsen yahut posta yoluyla, diğer vergi daireleri aracılığıyla da gerçekleştirilebilir.

İstanbul'da 2019'da 1.963 TL olan ev kiraları, 15 bin 847 TL'ye kadar çıktı: Kira sorunu için Meclis devreye girsin!

Emekliler dikkat! Temmuz'da üçlü zam geliyor: Hemen tek tek verilen bu rakamlara bakın!