Kent Haberleri

Dikkat! Borç yapılandırmada ilk taksit için son bir hafta

Borç yapılandırmasının bozulmaması için ilk ödeme tarihi belli oldu. Bu kapsamda ödemelerin 31 Temmuz'a kadar yapılması gerekiyor. İşte detaylar...Bu kapsamda ödemelerin 31 Temmuz'a kadar yapılması gerekiyor

Borç yapılandırmasının bozulmaması için ilk ödeme tarihi belli oldu. Bu kapsamda ödemelerin 31 Temmuz'a kadar yapılması gerekiyor. 

Yapılandırılan ödemelerinin bu tarihe kadar peşin ödenmesi durumunda, Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan yüzde 90, idari para cezalarında ise yüzde 25 indirim yapılacak.

Kamuya ilişkin vergi ve idari para cezası gibi borçlarını yeniden yapılandıranların, uygulamadan faydalanabilmesi için birinci ve ikinci taksit tutarlarını 31 Temmuz'a kadar ödemesi gerekiyor.

İşte detaylar...

AA'da yer alan detaylara göre, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamındaki yapılandırma düzenlemesinden yararlanılması için başvuru süresi 3 Temmuz'da sona erdi.

Yapılandıran borçlar, yapılan tercihe göre peşin ya da aylık dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler şeklinde ödenebiliyor.

Yapılandırılan borçların peşin ödenmesi için tanınan süre ise 31 Temmuz Pazartesi günü tamamlanacak.

TAKSİT ÖDEME SÜRELERİ AYNI ZAMANDA DOLACAK

Taksitle ödemeyi tercih edenlerin, 1.ve 2. taksit ödemelerini yine 31 Temmuz'a kadar yapması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Kararı ile ilk taksit ödeme süresi uzadığından 1. ve 2. taksitler aynı sürede ödenecek.

Yapılandırma hükümlerinden faydalanmaya devam edilebilmesi için ilk 2 taksitin süresinde ve tam ödenmesi koşulu bulunuyor.

Başvuru esnasında tercih edilen taksit sayısından daha az sayıda taksitle ödeme yapılması mümkün olup bu durumda, ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecek.

Taksitle ödeme seçeneği tercih edildiği durumda, ay sonuna kadar yapılandırılan miktarın tamamının ödenmesi durumunda peşin ödeme indiriminden faydalanılabilecek.

İNDİRİMLER UYGULANACAK

Yapılandırılan borçların tamamının ay sonuna kadar peşin olarak ödenmesi durumunda yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacak. Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan miktardan yüzde 90 indirim, idari para cezalarının aslından yüzde 25 indirim gerçekleştirilecek.

Yapılandırılan borç, sadece fer'i alacak ise hesaplanan Yİ-ÜFE tutardan yüzde 50 indirim, matrah ya da vergi artırımı sonucu tahakkuk eden vergiden (damga vergisi hariç) yüzde 10 indirim devreye alınacak.

ELEKTRONİK ORTAMDA ÖDENEBİLECEK

Ödemelerin, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi "www.gib.gov.tr"den, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulaması üzerinden elektronik ortamda yapılması fırsatı bulunuyor.

Yapılandırılan borçlar, anlaşmalı bankaların kredi kartı ve banka ya da banka hesabından, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlardan, anlaşmalı bankaların şubelerinden, internet ve telefon bankacılığı ve mobil bankacılık gibi alternatif ödeme kanallarından, vergi dairesi veznelerinden ya da PTT şubelerinden ödenebiliyor.

GELİR VE MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ 

Öte yandan, ​​​​​​​2022 yılında elde edilen gelir unsurlarına ilişkin gelir vergisinin ikinci taksit ödeme süresi de 31 Temmuz'da dolacak.

Öte yandan, 2023 yılına ait motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) ikinci taksit ödeme dönemi de 31 Temmuz'da bitecek.

TMO açıkladı: 4 milyon 450 bin ton ürün depolara girdi! Alım kapasitesi artacak mı?

Ölüm aylığı alanları üzecek gelişme: Bazı şartlarda paranız kesilebilir! İşte detaylar...

Memur, işçi ve emekli maaşlarında uçurum: Kimin maaşı kaç lira oldu? Hemen bu rakamlara göz atın!