Ekonomi

Dikkat! 1 Ocak'ta kuaförden kuyumcuya, esnaftan sokaktaki vatandaşa kadar herkesi ilgilendiren değişiklikler geliyor!

Dikkat bu haber Türkiye'de yaşayan hemen herkesi ilgilendiriyor. 2023 yılının 1 Ocak tarihi itibarıyla birçok alanda ve hemen her kesimi ilgilendiren yeni düzenlemeler devreye girecek.1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiş olacak önemli düzenlemelerin ilki e-ticaret sektörünü yakından ilgilendiriyor

2023 yılı başından itibaren Türkiye’de pek çok alanda yeni düzenleme ve değişiklikler yapılacak.

1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiş olacak önemli düzenlemelerin ilki e-ticaret sektörünü yakından ilgilendiriyor.

Bu tarihte, ‘Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun devreye alınacak.

Kanun kapsamında, elektronik ticarette haksız rekabet ve tekelleşmenin önüne geçerek, pazara yeni oyuncuların girişinin kolaylaştırılması, e-ticaret pazarınının dengeli ve sağlıklı büyümesinin sağlanması amacıyla, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve e-ticaret hizmet sağlayıcılara yönelik düzenleme yapılacak.

Diğer yandan yeni yılda, otel ve pansiyonlar için uygulanan konaklama vergisinde yeni döneme geçilecek.

Buna göre, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmetleri konaklama vergisine tabi olacak. Bu tesislerde geceleme hizmetiyle birlikte, tesis bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler de bu verginin kapsamına alınacak.

ARTIK KUYUMCULAR YETKİ BELGELİ OLACAK

Yeni yılın ilk gününden itibaren kuyumcular için de çok önemli bir dönem başlayacak. Kuyumculuk faaliyeti yürütenlerin, bu tarihten itibaren yetki belgesine sahip olmaları gerekecek.

Düzenlemeye göre, evraklar eksik olsa dahi belge için 31 Aralık 2022 tarihine kadar başvuru yapılabilecek. Yetki belgeleri, kuyum işletmesinin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından Bilgi Sistemi üzerinden alınabilecek.

EĞLENCE VERGİSİ KALKACAK, BERBER VE KUAFÖRLER PAZAR GÜNÜ ZORUNLU TATİL YAPACAK

Yeni yıl için yapılan bir düzenleme de eğlence sektörünü yakından ilgilendiriyor. Zira bu tarihten itibaren, konser, sinema, at yarışları, spor müsabakaları gibi izleyicilerinin bilet bedeliyle birlikte ödedikleri yüzde 10'luk eğlence vergisi artık alınmayacak.

Diğer yandan yılbaşından itibaren kuaför, berber ve güzellik salonlarında bir günlük tatil mecburi olacak. 1 Ocak’ta başlayacak uygulamayla, tatil günü olarak pazar öne çıkacak, böylece tatil hakkında haksız rekabetin önüne geçilecek.

Yeni yılda yürürlüğe girecek değişikliklerden bir diğeri de vergi konusunda. Buna göre, 2021 senesi vergi dönemleri içerisinde cirosu 4 milyon TL ve üzeri olan gerçek ve tüzel mükellefler, 1 Ocak 2023'e kadar e-defter uygulamasına geçecek.

Söz konusu yıl için cirosu 1 milyon lira ve üstün olan gayrimenkul, motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlarla, internet sitelerinde veya diğer her türlü elektronik ortamda mal ve hizmet satışını gerçekleştiren mükellefler de yılbaşından itibaren bu kapsama alınacak.