Ekonomi

Dikkat bu haber herkesi ilgilendiriyor! Petrol fiyatlarında neler oluyor?..

Küresel petrol piyasalarında çok önemli gelişmeler yaşanıyor. 2022 senesinin sonlarına doğru kötü bir grafik izleyen ve yeni yıla da bu şekilde giren petrolde neler oluyor?..Geçtiğimiz yılın ortalarında 100 dolarları aşan petrol fiyatları şimdilerde 80 dolarlar seviyesine geriledi

Petrolde yıl sonuna doğru yaşanan düşüş, yeni yılın ilk günlerinde devam ediyor. Geçtiğimiz yılın ortalarında 100 dolarları aşan petrol fiyatları şimdilerde 80 dolarlar seviyesine geriledi.

Peki dünyanın en önemli emtialarının başında gelen petroldeki bu düşüşün nedeni ne?

Petrol fiyatları Çin'deki gelişmelerin yanı sıra, ılıman geçen kışın ve resesyon korkularının etkisiyle geriledi.

Yeni seneye negatif başlangıç yapan petroldeki aşağı yönlü seyir, kötüleşen talep görünümü nedeniyle derinleşti. Amerika Birleşik Devletleri'nde resesyon öngörüleri, Çin’deki Covid-19 gelişmeleri ve ılıman geçen kış, talebe dair endişeleri artırmakta.

Küresel petrol fiyatları, dünkü seansta dünya ekonomisinin durumu nedeniyle zayıf talebe dair endişelerle yüzde 4’e yakın gerilemesinin ardından bugün de kayıplar yaşadı.

Petrol piyasasında en önemli kalemlerden Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0,6 gerileyerek 81,5 dolar seviyesinde işlem görürken, ABD hafif ham petrolü yüzde 0,35 gerileyerek 76,6 dolar seviyesinde işlem görmekte

Böylelikle petrol fiyatlarında yılbaşından bu yana düşüş yüzde 4’ü aştı.

ÇİN’DE YAŞANANLAR ETKİLİ OLDU

Petroldeki bu düşüşün en önemli nedenlerinin başında Çin’in Covid-19 önlemlerini gevşetmesi geliyor. Bu ülke geçtiğimiz haftalarda talebe ilişkin endişeleri gidererek petrol fiyatının yükselmesine neden olmuştu. Fakat ülkedeki salgın önlemlerinin gevşetilmesiyle birlikte vaka sayısının hızla artışa geçmesi endişeleri tekrar tetiklemiş oldu.

Konuyla ilgili yorum yapan ING Grup emtia stratejisti Warren Patterson, “Çin’de artan Covid enfeksiyonları, kısa vadede talep üzerinde baskı oluşturabilir” diyen Patterson, ülkenin Covid-19 kısıtlamalarını gevşetmesinin “orta ve uzun vadede talep görünümü için yapıcı olması gerektiğini de vurguladı.

HAVALARIN ÇOK SOĞUMAMASI VE RESESYON KORKUSU DA ETKİLİ

Öte yandan ABD ve Avrupa’da bu kış ortalamanın üzerinde seyreden sıcaklıklar, olası bir enerji krizi korkusuna ilişkin endişelerin hafiflemesini tetikledi. Bu da petrol talebinin artacağına ilişkin korkuları gidererek fiyatların baskılanmasına yol açtı.

Ayrıca ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonu bastırmak için faiz oranlarını artırması nedeniyle ABD’de resesyonun daha olası hale geldiğine ilişkin korkular da fiyatların düşüşüne katkıda bulunmuş oldu.