İş Fırsatları

Dikkat çeken sonuçlar! 2022'de en çok eleman arayan sektörler ve en çok başvuru yapılan ilanlar hangileri oldu?

En fazla eleman ilanı veren sektörler hangileri, en çok başvuru yapılan ilanlar hangileri? En çok başvuru hangi saatlerde yapılıyor? En hareketli ay hangisi oldu? İşte istihdama dair dikkat çeken sonuçlar...net, 2022 yılına ait istihdam verilerini açıkladı

Kariyer.net, 2022 yılına ait istihdam verilerini açıkladı. 2022'de en fazla iş ilanı veren sektörler bilişim, üretim ve yapı olurken, 2021’e kıyasla iş ilanı sayısı en çok artan sektörler ise sırasıyla perakende, turizm ve enerji oldu.

İş ilanlarının geçen yıla göre yüzde 9, 2020’ye göre ise yüzde 57 arttığına dikkat çeken Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal, zirveyi bu yıl da elden bırakmayan bilişim sektörünün son yıllarda en çok ilan yayınlayan, en hızlı büyüyen ve en çok yetenek açığı olan sektör olduğunu kaydetti.

HANGİ SEKTÖRLER ÖNE ÇIKTI?

Pandemide yaşanan kısıtlamalardan etkilenen sektörler, 2022 yılında yeniden yükselişe geçerken, yeni ilan açısından perakende sektöründe yaklaşık yüzde 35, turizmde yüzde 33, enerji sektöründe ise yüzde 19 yükseliş oldu. Otomotiv sektörü ilanlarında yüzde 19, taşımacılık sektörü ilanlarında yüzde 18’e yakın artış kaydedildi. 2022 yılında da, bir önceki yıla göre ilan sayısında öne çıkan sektör Bilişim olurken bu sektörde en çok yazılım, 3D/ grafik tasarım ve bilgi işlem pozisyonlarıyla ilgili ilanlar yayınlandı. Bilişimde en çok başvuruda bulunulan pozisyonlar ise Teknoloji Danışmanlığı, Veri Girişi ve Veri Yönetimi olarak sıralandı. Bilişim sektörüyle ilgili pozisyonlara başvuru yapanların yüzde 37,5’ini kadınlar, yüzde 62,5’ini  erkekler oluşturdu. Bilişim sektörüyle ilgili en çok ilan yayınlayan iller İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa oldu. 2022 yılında en çok ilan yayınlanan pozisyonlar ise satış pazarlama, finans ve bilgi teknolojileri oldu.

İŞ ARAYANLAR HANGİ POZİSYONLARA BAŞVURDU

İş arayanların en fazla başvuru yaptığı pozisyonlar ise satış danışmanı, çağrı merkezi müşteri temsilcisi ve insan kaynakları uzmanı oldu. Kariyer.net verilerine göre 18-25 yaş arası gençlerin en çok başvurduğu ilk üç pozisyon, satış pazarlama, tıp/sağlık ve finans oldu. Kadınlar ise en çok satış pazarlama, finans ve insan kaynakları pozisyonlarına başvurdu.

EN ÇOK HANGİ İLLER İLAN YAYINLADI?

En çok iş ilanı yayınlanan iller İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli olurken; Antalya, Sakarya ve Adana da geçen yıla göre ilan sayısı en fazla artan iller oldu. İş başvurularının en fazla yapıldığı ayın Mart ayı olması dikkat çekerken bunda, Omicron varyantının etkisinin azalması ve ofise dönüşlerin başlamasının etkisi olduğu belirtiliyor. En fazla iş başvurusu yapılan saatlerin 13.00 - 14.00 arası olması dikkat çekerken mobil uygulama üzerinden başvuranların oranı ise yüzde 79.