28 / 04 / 2024

DİKKAT: Deprem riski! Bu ilçelerde yaşayanlar yandı, çok tehlikeli! Evinizin altından diri fay hattı geçiyor!

DİKKAT: Deprem riski! Bu ilçelerde yaşayanlar yandı, çok tehlikeli! Evinizin altından diri fay hattı geçiyor!

Dikkat...Dikkat... Deprem riski! Bu ilçelerde yaşayanlar yandı, çok tehlikeli... Evinizin altından diri fay hattı geçiyor...



Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem, birçok ilde hissedilerek Türkiye'nin deprem fay hatlarını bir kez daha gündeme getirdi. Bu felaket, 11 çevre ilde etkili oldu ve insanlar "Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusuyla birlikte Türkiye'nin fay hattı haritası üzerine 2023 araştırmalarını hızlandırdı. Özellikle Doğu Anadolu fay hattının nereden geçtiği ve hangi şehirleri etkilediği, Maraş merkezli deprem sonrasında sorgulanmaya başlandı. Büyük şehirler için ise deprem sonrası deprem diri fay hattı haritası, aktif ve pasif fay hatları ile fay hattının geçtiği iller büyük bir tehlike oluşturuyor. AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve MTA Türkiye'deki aktif fay hatları ile tehlike dereceleri, bu konuda önemli bilgiler içermektedir.

İstanbul'da 7 şiddetinde deprem olursa ne olur?

TÜRKİYE DEPREM FAY HATTI HARİTASI HAKKINDA BİLGİ

AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenen Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, son olarak 1996 yılında yürürlüğe girmiş ve daha sonra 18 Mart 2018 tarihinde (mükerrer) Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Yeni harita ise 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu proje, Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında AFAD tarafından yürütülmekte ve desteklenmektedir. Aynı zamanda, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) da bu çalışmaya destek vermektedir.

EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?

Maden Teknik ve Araştırma Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından güncellenen diri fay hatları haritası, deprem fay hatlarıyla ilgili birçok önemli bilgi sunmaktadır. MTA'nın resmi internet sitesinde yer alan bölümden, evinizin veya yakın çevrenizin altından fay hattının geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca, e-Devlet sistemine giriş yaparak Deprem Haritası Sorgulama sayfasından yaşadığınız bölgenin deprem riskini ve aktif fay hatlarını görüntüleyebilirsiniz. Bu sayede, fay hatlarının bulunduğu bölgeler ve deprem riski hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Dikkat...Dikkat... Deprem riski! Bu ilçelerde yaşayanlar yandı, çok tehlikeli... Evinizin altından diri fay hattı geçiyor...
 


Geri Dön