Kent Haberleri

Dikkat! Doğalgaz ve elektrik borçları siliniyor, bu illerde yaşayanlar başvuruyu kaçırmayın.

Elektrik ve doğalgaz fatura borçları, afetzedelerin bulunduğu illerde kamu kurumları tarafından feragat edilecek. İşte, borcu silinecek illerle ilgili bilgiler... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın "Olağanüstü Hal Kapsamında Enerji Tüketim Bedellerinin Terkinine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde, konut ve işyerleri yıkılan, ağır ve orta hasar alan, acil yıkılacak durumda olan elektrik ve doğalgaz abonelerinin ödenmemiş tüketim bedelleri silinecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın "Olağanüstü Hal Kapsamında Enerji Tüketim Bedellerinin Terkinine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

AFET BÖLGELERİNDEKİ FATURA BORÇLARI SİLİNECEK

Tebliğe göre, olağanüstü hal kapsamında afet bölgesi ilan edilen yerlerde, konutları ve işyerleri yıkılan, acil yıkılması gereken, ağır veya orta hasarlı olan elektrik ve doğalgaz abonelerinin 6 Şubat 2023 tarihine kadar birikmiş ancak tahsil edilememiş tüketim bedelleri, son okuma tarihinden 6 Şubat tarihine kadar olan döneme ait tüketim bedelleri ve bu abonelerin ödenmemiş faturaları ile Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye devredilen özelleştirme öncesi döneme ait tüketim bedelleri silinecek.

Yasal olmayan yollarla gerçekleştirilen elektrik ve doğalgaz tüketimi ile kamu tüzel kişiliğine sahip aboneler ve genel aydınlatma aboneleri tebliğ kapsamı dışında tutulacak.

HASAR DURUMU BİLGİLERİNE GÖRE İŞLEM YAPILACAK

İlgili şirketler, konut ve işyerlerine ilişkin hasar durumu bilgilerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili birimlerinden veya tescilli yapılar için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilgili birimlerinden alacaklar. Bu bilgilere göre tüketim bedelleri terkin edilecek abonelerin yerlerini belirleyecek.

Tek bir sayaçtan ölçülen ve farklı binalarda bulunan birden fazla tüketim yeri, orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak veya yıkılmış durumda olan bir kısmı bulunması halinde, sayaca bağlı olan tüm tüketim bedelleri silinecek.

 

GERÇEKLEŞMEMİŞ EK TÜKETİM FATURALARINDAN DA FERAGAT EDİLECEK

Bu kapsamda, 6 Şubat tarihinden önceki döneme ait ancak henüz tahsil edilmemiş son fatura, geçmiş dönemlere ilişkin ödenmemiş tüketim faturaları ve tahakkuka bağlanmış ancak tahsilatı gerçekleştirilmemiş ek tüketim faturaları silinecek.

Ayrıca, 6 Şubat öncesinde son faturaya esas son endeks okuma tarihine kadar gerçekleşen ancak tahakkuka dönüşmemiş tüketimler, mevcut sayaç endeks değerleri esas alınarak veya okunamayan sayaç değerlerinin tespit edilemediği durumlarda geçmiş yılın aynı dönemine göre tahmini tüketim değeri belirlenerek faturalandırılacak.

HAK TALEPLERİ KABUL EDİLMEYECEK

Belirlenen esaslara göre, 6 Şubat tarihinden önceki döneme ait ve ödemesi yapılmış olan faturalar terkin edilmeyecek ve bu faturalar için hak talebinde bulunulamayacak. Eğer bu tür ödemeler zaten yapılmış ve ilgili şirketler tarafından geri ödenmişse, terkin işlemine dahil edilecek.

AFET BÖLGELERİNDE İLAN EDİLEN İLLER

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman illerini "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" olarak ilan etti.

Daha önce deprem nedeniyle Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa illeri afet bölgesi olarak kabul edilmişti.