Teknoloji

Dikkat! Eğer yeni aldığınız telefonda en ufak bir kusur gördüyseniz bu haberi hemen okuyun!

Eğer bugünlerde bütçenizden çok önemli kesintiler yapıp ya da önemli miktarda borçlanıp yeni bir cep telefonu aldıysanız ve bir kusur gördüyseniz çözümü basit. Çünkü içinize sinmeyen bu ürünü hemen değiştirebileceksiniz. Ancak bunu dert etmenize gerek kalmadı

Son dönemlerde fiyatları aşırı artan akıllı telefonlarla ilgili şikayetler bitmek bilmiyor. Ancak bunu dert etmenize gerek kalmadı. Zira Malatya’daki bir tüketicinin yaşadığı ilginç bir olay, bu gibi durumlarda emsal sayılabilecek.

Malatya’da yaşayan bir tüketici, satın aldığı telefonun aynı marka ve modeldeki cep telefonlarına göre ekranının daha soluk ve sarı renkte olduğunu fark edince, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yaptı ve haklı bulundu. 

Olayın kahramanı Av. Mehmet Akyüz, babası Selahattin Akyüz için satın aldığı oldukça pahalı cep telefonundaki hatayı bir süre sonra fark etti.

Satın aldığı telefonu bir süre kullanan Akyüz, daha sonra telefonun ekran renginin daha soluk ve sarı renkte olduğunu gördü.

Telefonunu diğer cihazlarla karşılaştırdığında, diğerler cihazların ekranının daha beyaz ve canlı durduğunu fark eden Akyüz, satın aldığı firmaya götürerek, değiştirilmesini talep etti.

Akyüz’ün yaptığı başvuruyu değerlendiren firma, yaptığı inceleme sonucunda cihazdaki aydınlatmanın diğer cihazlara göre daha soluk olduğunun tespit edildiği tespitiyle kamerasını değiştirdi.

FİRMA TELEFONU DEĞİŞTİRMEYİ KABUL ETMEDİ!

Ancak mesele bunula da hallolmadı ve Akyüz yeniden gittiği firmadan, telefonun değiştirilmesini talep etti fakat kabul edilmedi.

Gelişmeler üzerine Tüketici Hakem Heyetine başvuran Akyüz’ün bu talebini inceleyen Malatya Yeşilyurt İlçe Tüketici Hakem Heyeti, dosyada bilirkişi görevlendirilmesine karar verdi.

Görevlendirilen bilirkişi, cihazdaki ton farklılığının ürün kullanımı esnasında gerek dokunmatik hassasiyeti gerekse diğer fonksiyonların kullanımında herhangi bir olumsuzluğa sebebiyet vermediği görüşünü bildirilirken, telefonun tanıtım filmlerindekinden farklı görünmesi nedeniyle son kullanıcı statüsünde olan tüketicinin beklentilerini karşılamayabileceği, bu farklılığın üretici tarafından farklı firmalardan alınan ekran üretim hizmetinden kaynaklandığı belirtildi.

Bilirkişi raporunda ayrıca, hangi tona sahip ekranın hangi cihaza monte edildiğine dair bir kayıt olmadığı ve ürün ambalajı üzerinde de son kullanıcıya seçme şansı tanıyabilmek açısından buna dair uyarı veya açıklayıcı bilgi bulunmadığı vurgulandı.

Bilirkişi tarafından düzenlenen raporu değerlendiren Tüketici Hakem Heyeti, tüketicinin haklı olduğunu kabul ederek, telefonunun tüketiciden alınarak ayıpsız misliyle değişiminin sağlanmasına karar verdi.

‘BU KARAR EMSAL OLABİLİR’

Konuyla ilgili açıklama yapan Akyüz, “Tüm tüketicilerin, yani son seçme hakkı olan kişilerin kendi haklarını savunmasını şiddetle tavsiye ediyorum” diyerek benzer durumları yaşayanlara çok önemle tavsiyede bulundu.