Ekonomi

Dikkat! Memur ve memur emeklisi maaş zammında son gelişmeler!

Milyonlarca memur ve memur emeklisi, işçi maaş zamlarının belli olmasından sonra gözlerini zam tekliflerine çevirdi.

Milyonlarca memur ve memur emeklisi yapılacak olan zam oranlarını merak ediyor. Memur ve memur emeklileri için ise hükümet zam tekliflerini masaya taşıdı. Bu gelişmeler yaşandıktan sonra ne kadar zam yapılacağı konusunda araştırmalar hızlandı. 

A Haber'de yer alan habere göre; Memur ve memur emeklileri için halen devam etmekte olan toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin teklifleri belli oldu. Bu rakamlar üzerinde toplu sözleşme kapsamındaki görüşmelere devam edilecek. Şimdi gözler görüşemenin tamamlanacağı tarihe çevrildi.

 

 HÜKÜMETİN TEKLİFİ

SENDİKALARIN TEKLİFİ

 

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Sendikalar, hükümetin önerisini genişletilmiş yönetim kurulu toplantısında değerlendirecek. Uzlaşma sağlanırsa artış oranı 22 Ağustos tarihinde açıklanacak. Anlaşma sağlanamazsa kamu görevlileri hakem heyetleri Ağustos ayı sonunda artış oranına karar verecek.

 

BAKAN BİLGİN'DEN AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "2022 yılının ilk 6 ayında yüzde 5, ikinci 6 ayında yüzde 6, 2023'ün ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 6 artı 6 ve enflasyon farkları teklifini veriyoruz. Bu taleplere karşı verilen bir tekliftir. Bunlar müzakere edilecektir, bu müzakerelerin sonucundan da uzlaşacağımız bir oranda hem enflasyonu kontrol altına alacak bir çizgi içerisinde hem de çalışanlarımızı enflasyona karşı koruyacak bir ücret politikasında karar aşamasına geliriz" dedi.

 

3600 VE SÖZLEŞMELİYE MÜJDE!

Bakan Bilgin, sendikaların 3600 ek gösterge meselesinin bu sözleşme sürecinde çözülmesi gerektiği görüşünü benimsediklerini ifade ederek, "Bu teklifi kabul ediyoruz. Cumhurbaşkanımız'ın yaptığı açıklama var. Bu çerçevede devlet bu sorunu çözme konusunda gerekli çalışmaları yapacak, yapması gerekir" diye konuştu.

Sözleşmeli personelin haklarının yeniden düzenlenmesi, kamu personelinin haklarına sahip olmaları konusundaki teklife dikkat çeken Bilgin, "Bu teklif konusunda da benzer bir yaklaşıma sahip olduğumuzu altını çizmek isterim" değerlendirmesini yaptı.

MEMUR-SEN: YENİ TEKLİF BEKLİYORUZ

Toplam kümülatif yüzde 25 zam teklifiyle ilgili olarak Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yetersiz bulduklarını, yeni bir teklif beklediklerini söyledi. Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de teklifin revize edilmesini, beklentileri karşılayacak bir artışla masaya gelinmesini istedi.

 

REFAH PAYI DÜĞÜMÜ ÇÖZER

Kamu işçileriyle yapılan toplu sözleşme görüşmelerine dikkat çeken uzmanlar, şu yorumu yaptı: "Aynen işçilerde olduğu gibi oranların 2'şer puan yükselebileceğini öngörüyoruz. Sosyal hakları ayrıca düşünürsek zam oranlarındaki asıl pazarlığın refah payı ve seyyanen artış talepleri üzerinden yürüyeceğini söyleyebiliriz.

DÜĞÜMÜ REFAH PAYI ÇÖZECEK

Sosyal hakları ayrıca düşünürsek zam oranlarındaki asıl pazarlığın refah payı seyyanen artış talepleri üzerinden yürüyeceğini söyleyebiliriz. Memurların taleplerine baktığınızda Memur-Sen, 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında kamu görevlileri için 600 TL seyyanen zam, 2022 için yüzde 21, 2023 için ise yüzde 17 zam istemişti. Hükümetin verdiği rakamların da 2'şer puan artacağını düşünürsek aslında oranlarda bir örtüşme olabileceğini söyleyebiliriz.

Asıl burada pazarlık zamlardan önce talep edilen 600 liralık seyyanen ödeme ve yüzde 6'lık refah payı taleplerinde yürüyecek. Refah payı enflasyon farkının da ödenmesinden sonra eklenecek oranı ifade ediyor. Biz bu noktada bir uzlaşının olabileceği işaretlerini Ankara'dan alıyoruz. Öyle görünüyor ki ay sonu gelmeden bir ortak noktada buluşulup imzalar işçilerde olduğu gibi her iki tarafın da memnun olduğu anlaşmayla atılacak.

SOSYAL HAKLAR DA SAĞLANDI

Mali hakların dışında birçok sosyal talep de masada görüşülüyor. Hem emekliler hem de memurlar için istenen bu taleplerin en önemlisi olan 3.600 ek göstergenin bu toplu sözleşme süresi içinde çözülmesini bekliyoruz. Ayrıca sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, emeklilere aile yardımı gibi birçok konu da çözüme kavuşmaya yakın duruyor.''

Memura ve memur emeklilerine toplu sözleşme zammı!