Kent Haberleri

Dikkat! SGK duyurdu! Bu meslekleri yapanlar erken emekli olacak!

SGK, erken emekli olabilecek mesleklerin listesini açıkladı. Ancak açıklanan bu listede meslekler haricinde erken emeklilikten faydalanmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken birtakım koşullar bulunmakta. Peki, erken emekli olmak isteyenlerin hangi şartları yerine getirmesi gerekiyor? SGK tarafından açıklanan bilgilere göre bazı meslek gruplarında çalışanlar 46-50 yaş aralığında emekliye ayrılabiliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), belirlenmiş olan bazı mesleklere erken emeklilik hakkı tanımakta. SGK tarafından açıklanan bilgilere göre bazı meslek gruplarında çalışanlar 46-50 yaş aralığında emekliye ayrılabiliyor. Bir diğer ifadeyle ‘yıpranma hakkı’ olarak bilinen uygulama ile, çalışanların erken emekli olmasına olanak tanınıyor. Peki bu haktan faydalanabilen meslek grupları ve yerine getirilmesi gereken koşullar neler?

HANGİ ŞARTLAR ARANIYOR?

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de, erken emekli olunabilen bazı meslek grupları var. Özellikle ağır işlerde çalışanlar her sene için emekliliklerine 60 ila 90 gün eklerken bazı mesleklerin mensupları ise 180 gün ekstra yıpranma hakkı kazanmakta. Bu mesleklerde çalışan ve erken yaşta emekli olmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken bazı şartlar var.

Dünya’nın haberine göre, işte bunların başında, istenen prim gün sayısını doldurmak geliyor. Belirlenen süreyi dolduramayanlar bu kapsama dahil edilmiyor. SGK’nın açıklamasına göre yıpranma hakkı erken emekli olabilmek için prim gün sayısı; maden işçilerinin 1.800, diğer iş kollarında çalışanların ise 3 bin 600 gün fiili hizmet süresine tekabül etmekte.

HANGİ MESLEK GRUPLARI FAYDALANIYOR?

Açıklamaya göre, mesleklerin türüne göre yıpranma hakkı süresi değişiklik göstermekte. Örneğin bazı meslek grupları bu haktan yılda 180 gün yararlanabilirken, bazıları ise 60 ila 90 gün arasında faydalanabiliyor. SGK’nın açıkladığı meslekler ise şöyle:

180 GÜN YARARLANANLAR:

-Yeraltı işleri ve madencilik.

90 GÜN YARARLANANLAR

Cıva üretimi ile asit imalatı yapan atölye ve fabrikalar, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Emniyet, polis ve MİT mensupları, TBMM yasama organı üyeleri, radyoaktif işlerde çalışanlar, TSK mensupları, demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar, Ceza İnfaz Kurumu personeli, basın ve gazetecilik işlerinde görev yapanlar, TRT’de haber hizmetinde görevli olanlar, Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve bakanlar.

60-90 GÜN YARARLANANLAR:

Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar, Su altında çalışmayı gerektiren işlerde görev yapanlar.

60 GÜN YARARLANANLAR:

Doktor, hemşire, ebe, hasta bakıcı ve eczacılar, alüminyum, kok, döküm ve çimento fabrikaları işçileri, cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar, termik santrallerde görev yapanlar, itfaiye ve yangın söndürme işlerinde görevli olanlar, ihtiyat pilotları, toplum sağlığı teknisyenleri.