Ekonomi

Dikkat! Uzmanlar uyardı: Emekliliğinizi yakmayın!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'dan milyonlarca kişiyi alakadar eden karar açıklandı.Bu durumun ortaya çıkması halinde emeklinin primleri iptal edilecek, emekli aylığı iptal olacak, sigortalılık süresi geçersiz sayılacak

SGK, çalışmadığı halde emekli olup, sosyal güvenlik haklarından faydalanmak isteyen kişiler için harekete geçti. Bu durumun ortaya çıkması halinde emeklinin primleri iptal edilecek, emekli aylığı iptal olacak, sigortalılık süresi geçersiz sayılacak. Diğer taraftan ödenen maaşlar faiziyle birlikte geri istenilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'dan önemli bir karar çıktı. Bir yerde çalışmadığı halde kendilerini bir şirkette sigortalı olarak gösteren kişilerin bu durumun tespit edilmesi halinde emekli maaşı kesilecek, ödenen maaşlar ise faiziyle birlikte geri alınacak.

YASAL OLMAYAN YOLDAN EMEKLİ OLUYORLAR!

Bazı kişiler aslında yasal olmayan, hukuksuz yollardan emekli oluyor. Çalışmadıkları halde bir yerde kendilerini çalışıyormuş gibi gösterip emekliliğin keyfini sürüyorlar. Fakat sosyal güvenlik uzmanları bu konuda vatandaşları "Emekliliğinizi yakmayın" diyerek uyarıyor. CNN TÜRK muhabiri Emel Telli, konuyla ilgili Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya ile bir röportaj yaparak detayları sordu.

500 BİNE YAKIN SAHTE SİGORTA TESPİTİ YAPILDI!

Konuyu CNN TÜRK televizyonuna yorumlayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, "Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız Türkiye'de emekli olabilmek için yakınlarının bulduğu işyerlerinde, kasapta, manavda, fırında 1 hafta, 10 gün veya 1 ay sigortalı olarak çalışıyormuş gibi gösteriliyor ve belli şartları da yerine getirdiklerinde yurtdışı borçlanmasıyla emekli olabiliyorlar" ifadelerini kullandı.

"ÖDENEN MAAŞLAR FAİZLE GERİ ALINIYOR"

Hikayeler farklı olsa da  oyunlar oldukça benzer. Bazı kişiler "sahte sigortalılığa" girerek emekli oluyor. Fakat Sosyal Güvenlik Kurumu tek tek tespit ediyor. Örneğin 5 yılda 500 bine yakın sahte sigorta üzerinden emekli olan vatandaş yakayı ele verdi.. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, "Gerçekten o iş yerinde fiili olarak çalışmadığı anlaşıldığı takdirde 10 yıllık sigortalılığı ve dolayısıyla emekliliği iptal ediliyor" diye konuştu ve "Bu durumda ödenen maaşlar faiziyle birlikte geri alınıyor" dedi. Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem sigortalı kişi hem de işveren hakkında yasal süreç başlatılıyor. Ödenmiş olan maaş, yasal faizi ve gecikme faiziyle birlikte emekli olan kişiden geri alınıyor."

Son dakika gelişmesi! İstanbul'da ulaşım bu saatlerde tamamen ücretsiz olacak!.

Çalışanlar dikkat! Yıllık izinlerle ilgili flaş karar!

Kredi kartı ekstrelerini azaltmak isteyenler için 'taksit' detayı!