Dışarda yemek yemenin maliyeti yüzde 92 arttı! Fahiş fiyatlar yemek sektörünü de vurdu!
Gıda fiyatlarının artmasıyla birlikte yemek yemenin maliyeti de katlandı. Kişi başına dışarda yemek yememin maliyeti 138 TL'ye yükseldi. Bu fiyat geçen sene 72 liraydı.En düşük ve en yüksek fiyat baz alınarak İTO tarafından gerçekleştirilen analize göre, Haziran geçen sene 72 TL olan kişi başına dışarıda yemek yemenin maliyeti, Haziran 2023’te yüzde 91
Gıda fiyatlarının peş peşe zamlanmasıyla birlikte dışarıda yemek yemenin maliyeti de arttı. En düşük ve en yüksek fiyat baz alınarak İTO tarafından gerçekleştirilen analize göre, Haziran geçen sene 72 TL olan kişi başına dışarıda yemek yemenin maliyeti, Haziran 2023’te yüzde 91.6’lık yükselişle 138 TL’ye çıktı.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, pandemiden kaynaklı yaşanan tedarik sorunu ve seçim süreci Türkiye’deki gıda fiyatlarının artmasını etkiledi.
Bu durumda gıda fiyatlarında yaşanan zamlar dışarıda yemek yemenin maliyetini de her geçen gün yukarılara çıkardı.
İşte detaylar...
Dünya Gazetesinde yer alan detaylara göre, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) her ay yayımladığı İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi’nde bulunan kalemlerden biri olan kişi başına dışarıda yenen yemenin maliyeti. Bu kapsamda geçen sene haziran ayında 72 lira ilen bu rakam bu sene haziran ayında yüzde 91,6’lık yükselişle 138 liraya yükseldi. Bu rakam büfe, kafe, restoran gibi kategorilerden derlenen en düşükle en yüksek fiyat arasındaki rakamların ortalamasından hesaplıyor.
İstanbul’da 15 ayrı bölgenin ortalamasının baz alındığı hesaplamaya göre, 2022 Ocak ayında 54,03 Türk Lirası olan dışarıda yenen yemek fiyatı, 2023 Ocak ayında 109,4 liraya, 2023 Haziran ayına ise 137,33 liraya yükseldi. Son zamanlarda gelen zamlar, özellikle turistlerin tercih ettiği A Plus mekanlarda doluluğu etkilemezken, alt gelir grubuna hitap eden mekanlarda düşüşe sebep oldu.
FAHİŞ ZAMLARIN ÖNÜ KESİLEMEDİ!
İstanbul Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Sayit Karabağlı, sektörlerdeki belirsizliğin tüm toplumla beraber kendilerini de etkilemeye başladığını kaydetti. Başta doğal gaz, elektrik ve kiralar olmak üzere tüm girdi maliyetlerinde yüzde 100’ü aşan zamların esnafı işin içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini ifade eden Karabağlı, beyaz et, kırmızı et, bakliyat, sebze, şeker fiyatlarının ikiye katlandığını belirtti. Temel tüketim ürünlerini sağladıkları tedarikçilerden toplu alım gerçekleştiren fırsatçıların çoğaldığını ve stokçuluğun başladığını kaydeden Karabağlı, devletin tüm önlemlerine rağmen bu fahiş fiyatların önüne geçilemediğini ifade etti.
MÜŞTERİ SAYISINDA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR!
Lokantalarda ana menüyü oluşturan et ve balığın astronomik fiyatlarla tedarik edildiği için lokantalarda fiyatlarının artışa geçtiğini ifade eden Karabağlı, arz ve talep dengesinin bozulmasına sebep olan zorunlu fiyat artışları lokantalara fayda yerine zarar verdiğini ve azalan müşteri sayısı ile sıkıntı yaşamaya başlatıldığını kaydederek, "Sürekli dışarıda yemek yiyen mavi ve beyaz yakalılar gelirleri düzeyinde günlük harcama yapabildikleri için harcamalarını kısmaya başladı" dedi.
Sorunların topyekûn çözülmesi yönünde tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yapan Karabağlı, esnafın üzerine ekstra yük olan yüzde 18 ila yüzde 40 oranlarında komisyonların makul seviyelere çekilmesi gerektiğini belirterek, "Hizmet sektöründe yüzde 10- 18 olarak uygulanmaya başlanan KDV oranlarını temel tüketim statüsüne sokarak yüzde 1- 5 seviyesine çekmek, kira stopaj yükünü kiracı üzerinden kaldırmak, kıdem tazminatı fonu oluşturmak gibi reel tedbirler alınmalı" diye bildirdi.
Milli Emlak'tan 38 bin TL'ye son dakika konut imarlı arsa fırsatı! Bu ihaleyi sakın kaçırmayın!
Küresel piyasalar pozitif seyrediyor! Endeksler, dolar, altın, borsa Avrupa enflasyonuna odaklandı!
TOKİ Erzincan 2023 projesinde son dakika! Bakın hangi ilçeye 214 yeni konut geliyor!