Arsa ve Arazi

Dışişleri Bakanlığı’nın Ankara'daki 120 dönümlük arsasının imara açılması çevrecileri ayağa kaldırdı!

Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Dışişleri Bakanlığı’nın Ankara'daki 120 dönümlük arsasını imara açması çevrecileri de ayağa kaldırdı. Söz konusu arsa için imza kampanyası başlatıldı.

Başkent Ankara Çankaya'da Çiğdem Mahallesi’nde yer alan Dışişleri Bakanlığı arazisinin imara açılmaya çalışılması çevrecileri ayağa kaldırdı. Çiğdemim Derneği konu ile ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında, yaklaşık olarak 120 bin metrekare olan alanın önce Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle özelleştirme kapsamına alındığını, şimdi de söz konusu alana Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından imar planı yapılarak plan askıya çıkarıldığını kaydetti. Yapılan açıklamada, ormanlık alanda bulunan 30-40 senelik ağaçlık alanın içerisinde kurulan habitatın yok olacağı da belirtildi. Bu kapsamda eylem gerçekleştirilen bölge sakinleri, bir internet sitesi aracılığıyla 1500’e yakın imza topladı. 

‘RANT UĞRUNA KESİLMESİNE GÖZ YUMAMAYIZ’

Cumhuriyet'ten Emirhan Çoban imzalı habere göre iklim değişikliği nedeniyle doğal afetlerin bu dönemde sıklaştığına değinilen açıklamada, “Bir tek ağacın bile rant uğruna kesilerek betonlaşmasına göz yumamayız. Ayrıca kamuya ait olan söz konusu bu hazine arazisinin konut ve ticari alana dönüştürülmesi haksız menfaat doğurmakta ve tüm şehircilik ilkelerine aykırı bir durum teşkil etmektedir. Bu değişiklikle bir kamu faydası da görülmemektedir” denildi. Yapılan açıklamada, ulaşım sorunlarının artacağı, hava ve gürültü kirliliğinin de yükseleceği aktarılırken “Her fırsatta torunları olmakla övündüğümüz Osmanlının en önemli sultanlarından olanFatih Sultan Mehmet Han, ‘Ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim’ sözü ile ağaca, doğaya, çevreye verdiği önemi gösterirken; şimdi devlet tarafından binlerce ağacın kesilip beton yapılmak istendiğini duysa ne yapardı acaba!” tepkisi verildi.

‘KORUNMAYA DEĞER ÖZELLİKLERİ ORTADAN KALDIRILMIŞ’

Hazırlanmış olan plana ilişkin Cumhuriyet’e konuşan Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yıldız, bölgenin bulunduğu Karakusunlar Mahallesi’nin kentsel rantın en yüksek olduğu bölge olduğunu dile getirdi. Yıldız açıklamasında “Raporları incelediğimiz zaman korunması gereken bir kültür varlığı olmadığını görebiliyoruz fakat bu tek başına yeterli bir şey değil. Zaten burası 1925'te faaliyete geçmiş Atatürk Orman Çiftliği arazisi. Peyderpey o dönemden bu döneme türlü türlü satışlarla hem bütünlüğü, doğal özellikleri, korunmaya değer olan bütün özellikleri ortadan kaldırıldı” diye konuştu.

‘PLAN RAPORU ÖZENSİZ HAZIRLANMIŞ’

Söz konusu plan için hazırlanmış olan raporların gerektirdiği özende ve titizlikte hazırlanmadığını dile getiren Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yıldız, “Planlama açısından çeşitli bazı sorunlarla karşı karşıya geleceğiz. Normalde üst ölçek planların alt ölçek planları bilgilendirmesi gerekiyor. Buna karşın söz konusu bu raporlarda planlar birbirine çok benzer biçimde hazırlanmış” diye konuştu.

Bu raporlara göre planla beraber mevcut nüfusun neredeyse yarısı kadar ek nüfus getirileceğinin öngörüldüğünü dile getiren Yıldız, “Buna karşın raporu incelediğinizde ortada bununla ilgili teknik ve nesnel bir gerekçe göremiyoruz. Biz neden böyle bir plan değişikliğine ihtiyaç duyuyoruz sorusunun cevabı da yok. Bir yandan getirilen ek nüfusa göre buranın ulaşım yükünün, trafik yükünün ne derece hesaplandığına bakıyorsunuz, fakat bu raporda çok genelgeçer ilkelerle geçildiğini görüyorsunuz. Örnek vermek gerekirse ‘Burada ulaşım yükü gelebilir fakat biz bunu bu imar adasındaki otoparklarla karşılayacağız’ deniliyor. Yani herhangi bir mesleki bilgisi olmayanların bile yazabileceği düzeyde bilgiler verilmiş” dedi. Diğer bir taraftan Yıldız, meslek odaları olarak planlara yönelik itirazlarını ve yargı sürecini sürdüreceklerini de sözlerine ekledi. 

 

Özelleştirme İdaresi, 6 şehirdeki 11 gayrimenkulü satıyor! 48 ay vade fırsatıyla!

Litus İstanbul’da yaşam başladı!

İstanbul'un iki ilçesinde arsa ve arazi fırsatı! Megakentte imarlı arsa arayanlar dikkat!