Ekonomi

DİSK'ten asgari ücret değerlendirmesi! 1 Ocak 2023 asgari ücret hesabı...

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin alım gücünün olağanüstü düştüğünün altını çizerek, asgari ücret değerlendirmesi yaptı. Asgari ücretin Aralık ayında görüşüleceğini hatırlatan Çerkezoğlu, "Dünyanın hiç bir ülkesinde asgari ücret bu kadar konuşulmaz

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, milyonlarca işçinin beklediği asgari ücretle ilgili açıklama yaptı.

Asgari ücretin Aralık ayında görüşüleceğini hatırlatan Çerkezoğlu, "Dünyanın hiç bir ülkesinde asgari ücret bu kadar konuşulmaz. Yani asgari ücretle çalışanların oranı bir çok toplumda yüzde 2-3-5'tir. Türkiye'de asgari ücret ortalama bir ücret. Bu oran yüzde 50'yi aşmış durumda. Biz aslında asgari ücreti konuşurken ortalama ücreti konuşuyoruz. Asgari ücreti konuşurken aslında devletin toplumla yaptığı en büyük sözleşmeyi konuşuyoruz. O yüzden son derece önemli" analizinde bulundu.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; DİSK'in çabaları sayesinde bu yıl ilk kez asgari ücretin iki kez yenilendiğini söyleyen Çerkezoğlu,  asgari ücretin alım gücünün olağanüstü bir düşüş  yaşadığını belirtti. Çerkezoğlu şunları söyledi:

"Alım gücü son derece önemli. Türkiye'nin asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtarılması lazım. Açlık sınırının altında bir asgari ücretin mutlaka insanca yaşanacak düzeye çıkartılması lazım" dedi.

Türkiye'de emekli olmanın zorluğunu savunan Çerkezoğlu, "Ayrıca EYT diye mağduriyet ortaya çıktı." şeklinde konuştu. Peki, asgari ücret ne kadar olacak? İddialar ne yönde? İşte asgari ücret hesabında son dakika...

7 BİN 500 TL EN ÇOK KONUŞULAN İDDİA!

1 Ocak 2023’te asgari ücretinin enflasyonu çok aşan bir zam oranı ile belirleneceği öne sürüldü. Asgari ücretin orta vadeli program hedeflerine göz önünde bulundurulduğunda en az 7 bin 500 lira olacağı düşünülüyor.

Vergi uzmanlarına göre asgari ücret zammı yüzde 40 oranında gelebilir. Bu da 5 bin 500 TL olan asgari ücretin 7 bin 500 - 7 bin 750 TL’ye kadar yükseleceğini belirtiyor.

UZMANLAR DA AÇIKLAMALAR GELDİ!

Vergi uzmanı Muhammet Bayram, 2023 asgari ücreti hakkında şunları söyledi:

"1 Ocak 2023 tarihi itibariyle asgari ücrette en az enflasyon oranında bir artış bekliyoruz. O yüzden enflasyon oranında yüzde 40'lık bir artış yapılırsa asgari ücret 7.700 lira civarında olacaktır."

Diğer taraftan sosyal sigorta uzmanı Özgül Kaya, 2023 asgari ücret zammı ile alakalı olarak tahmini bir rakam verdi. Özgül Kaya, "Enflasyon rakamlarının üzerinde ilave bir artışla açlık sınırının üzerine çıkarılması söz konusu olacak. Yani 7 bin lira ile 7 bin 500 lira arasına oturmuş olacak." dedi.

Benzin ve motorine indirim sinyali! İşte 12 Kasım Cumartesi güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları!
İflasın perde arkası ortaya çıktı! O paraları kendi hesabına aktarmış!
Çiftçiler dikkat! Hayvancılık desteklemelerinde son dakika! Resmen açıklandı! Başvuru şartları ve ödeme süreleri...