Divriği Ulu Camii'de çevre düzenlemesi yapılacak
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında yapının etrafındaki anlaşılamayanlar mahkemeye verildi
Sivas'ın Divriği ilçesindeki Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında, yapının etrafındaki kamulaştırılması planlanan bina ve arsaların hak sahiplerinden görüşmeler sonucu anlaşılamayanlar mahkemeye verildi. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) koruma çalışmaları kapsamında oluşturulan "Dünya Kültür Mirası Listesinde" yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın çevre düzenlemesi çerçevesinde, istimlak kararı alınan binalarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Kamulaştırma çalışmaları için oluşturulan Kıymet Takdir ve Uzlaşma Komisyonu, yaklaşık 300 hak sahibiyle toplantı yaptı. Yapılan görüşmeler sonucu çok sayıda hak sahibiyle anlaşılırken anlaşmaya varılamayan hak sahipleri ise mahkemeye verildi. Sivas İl Özel İdaresinin kamulaştırma davasının Divriği Asliye Hukuk Mahkemesine açtığı, mahkemenin bedel konusunda anlaşma yapılamayan tapu malikleri ve mirasçılar adına davetiye gönderdiği kaydedildi. Önümüzdeki ay ilgili parseller üzerinde keşif yapılıp mahkemece bedel tespit edileceği, böylelikle bu parsellerin de kamulaştırma işlemlerininbitirileceği öğrenildi. Mahkeme kararının taraflara tebliğinin ardından hak sahiplerine banka yoluyla ücretlerin ödeneceği, mayıs-haziran aylarında ise yıkım işlemlerinin arkeologlar eşliğinde gerçekleştirileceği bildirildi. Tarihi yapının etrafındaki toplam 67 dönümlük alanda 2 etap halinde kamulaştırılan bölgede, ilk etapta 51 ev ve 69 parselin, ikinci etapta ise 87 evin kamulaştırılacağı belirtildi.
İL ÖZEL İDARESİ GENEL SEKRETERİ KAYHAN
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mahmut Kayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk etap çalışmaları kapsamında oluşturulan Kıymet Takdir ve Uzlaşma Komisyonunun yaklaşık 300 hak sahibi ile görüştüğünü belirterek, "Tapu malikleri ve ölü olan maliklerin mirasçılarından oluşan hak sahiplerinin birçoğuyla anlaşma sağlandı. Tespit edilen bedeller peşin olarak ödendi. Yapılan görüşmeler sonucunca hissedarlar ile anlaşılamayan 23 parsel Divriği Mahkemelerine taşındı" diye konuştu. Bu yıl birinci etap kamulaştırma ve yıkım çalışmalarının bitirilmesini hedeflediklerini söyleyen Kayhan, ikinci etap çalışmaların ise Kültür ve Turizm Bakanlığından gelecek ödeneğin ardından başlanacağını söyledi.
DİVRİĞİ ULU CAMİİ VE DARÜŞŞİFASI
Anadolu beyliklerinden Mengücekoğulları döneminde, hükümdar Süleyman Şah'ın oğlu Ahmed Şah tarafından 1228'de yaptırılan Divriği Ulu Camii ve caminin bitişiğine Behram Şah'ın kızı Melike Turan Melek tarafından aynı yıl yaptırılan darüşşifa, inanç ve tarih turizmi açısından önemli bir eser olarak gösteriliyor. UNESCO'nun "Dünya Kültür Mirası" listesinde Türkiye'den 9 doğal ve kültürel varlık arasında ilk 3'te yer alan, "Görmeden Ölmeyin" sloganıyla tanıtımı yapılan Ulu Camii ve Darüşşifası, özgün mimarisi, estetik, kültürel ve evrensel değeriyle 13. yüzyılda kadın-erkek eşitliğini de simgeleyen bir anıt olarak nitelendiriliyor. Avrupalı bilim adamlarınca "Anadolu'nun El-Hamrası" olarak görülen tarihi yapı, mimari yapısıyla başta sanat tarihçileri olmak üzere mimar ve mühendisleri ise büyülüyor.
AA