02 / 05 / 2024

Diyanet İşleri Başkanı: Revak yıkımını düşünmek istemem!

Diyanet İşleri Başkanı: Revak yıkımını düşünmek istemem!

Suudilerin, Kabe'yi genişletme projesiyle Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılan revak ve kubbeleri yıkacak olmasına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez tepki gösterdi ve "Yıkılma ihtimalini düşünmek bile istemiyorum" dedi



 

Kutsal  topraklarda bir Osmanlı eseri daha tarihe karışabilir. Merkezi Mekke'de bulunan Ümmül Kura Üniversitesi'nin geliştirdiği ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah tarafından da onaylanan Kabe'yi genişletme projesi kapsamında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan'a hazırlatılan ve 1590 yılında Mimar Mehmed Ağa tarafından inşa edilen Osmanlı revak ve kubbeleri, alanın 20 metre genişlemesi için yıkılacak. Üç yıl sürmesi planlanan 38 milyar lira bütçeli proje kapsamında 770 bin kişinin tavaf edebildiği 356 bin metrekarelik Kabe alanı, 456 bin metrekareye çıkarılacak ve Kabe'yi 1.2 milyon kişinin tavaf edebilmesi sağlanacak. Suudiler, daha önce de Osmanlı döneminden kalma Ecyad Kalesi'ni yıkarak yerine Kabe'ye tepeden bakan gökdelenler dikmişti.

'Milyonlarca Müslüman'ın ortak kültür mirası sayılır'

Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez konuyla ilgili şunlan söyledi:

"Kabe'nin genişletilmesi projesi kapsamında Osmanlı eseri revak ve kubbelerinin yıkılacağı konusu, 15-20 yıldır gündemde. Ancak bugüne kadar gerçekleşmedi. Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan bu eserlerin yıktırılacağına ihtimal vermek istemiyorum. Kabe'nin etrafında meydana gelen sıkışıklık, kot farkı yaratılarak rahatlatabilir. Kabe'yi çevreleyen bu revak ve kubbeler sadece Türkiye'nin değil, yüz milyonlarca Müslüman'ın ortak yadigrlandır. Böyle bir yıkımın ihtimalini bile düşünmek istemiyorum."

'Sanat ve kültüre biraz değer veren, bunu düşünmez bile'

Sanat tarihçisi Doç. Dr. Hülya Tezcan'ın görüşleri ise şöyle: "Kültür ve sanata biraz değer verenler, bu eserlerin yıkılması fikrini akıllarından bile geçirmezler. Çok üzücü bir haber. Görünen o ki, Suudi yetkililer ülkelerinde Osmanlı eserlerini bir bir yıkmak istiyor. Oysa Kanuni dönemine ait revakların sanatsal değeri çok büyük."

Bülent Günal / HABERTÜRK

 


Geri Dön