Kent Haberleri

Diyanetten açıklama geldi: Eğer bunları yaparsanız orucunuz bozuluyor!

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç tutacak olan kişilerin merak ettiği konulardan biri olan orucu bozan ve bozmayan durumları açıkladı.Bu kapsamda, oruç tutarken yapılan bazı şeylerin oruca etkisi merak konusu oluyor

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç tutan vatandaşlar, orucu bozan ve bozmayan durumlar hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorlar. Bu kapsamda, oruç tutarken yapılan bazı şeylerin oruca etkisi merak konusu oluyor.

Oruç tutarken unutarak yemek yemek, diş fırçalamak veya sakız çiğnemek gibi bazı durumların, orucu bozup bozmadığı konusunda vatandaşlar araştırma yapıyorlar.

Orucu bozan durumlar nelerdir?

Oruç tutmanın ana nedeni, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durarak nefsi bu arzulardan arındırmaktır. Bunun için, oruçlu iken bu tür davranışlar orucu bozar.

Yeme ve içme, genellikle tüketilen her şeyi içerir. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün ürünleri, uyuşturucular ve bağımlılık yapan her türlü madde oruç yasaklarına dahil edilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387).

Herhangi bir sebepten dolayı ağız yoluyla alınan ilaçlar da aynı kapsamda değerlendirilir ve orucu bozar.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, orucu bozan durumlar şu şekilde sıralandı:

Bununla birlikte, orucu bozmayan durumlar da şu şekilde ifade edildi:

Bu açıklamalarla birlikte, oruç tutan kişilerin bilinçli olması ve orucunun bozulmaması için gerekli önlemleri alması gerektiği vurgulandı.

 

Unutarak yemek içmek orucu bozar mı?

Unutarak yemek içmek, orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: "Kişi oruçlu olduğunu unutup yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü Allah onu yedirmiş, içirmiştir." (Buhârî, Savm, 26).

Birisi unutup yemek yer veya içerse, oruçlu olduğunu hatırladığında hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruç tuttuğunu hatırladıktan sonra bir şey yenir, içilirse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 253-254).

Yaşlı, hasta, zayıf ve oruç tutmaya güç yetiremeyecek durumda olan bir kişi oruçlu olduğunu unutarak yemek yer veya içerse, bunu gören kişi hatırlatmamalıdır. Aksi takdirde hatırlatılmalıdır (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, 238).

Diyanet duyurdu! personel alımı yapacak! İlkokul mezunları hemen başvursun! İşte şartlar!

Diyanet İşleri rekor sayıda personel alımı yapacak! Süresi dolmadan başvurun!

Diyanet İşleri Başkanlığı duyurdu! Diyanet İşleri 6.200 din görevlisi işe alıyor!