Kent Haberleri

Diyarbakır Atıksu Arıtma Tesisi'nin yüzde 97'si tamamlandı!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sözleşme bedeli 23 milyon avro olan İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin yüzde 97’sini tamamladı, tesisin elektrik enerji ihtiyacının metan gazından elde edilmesi planlanıyor.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün Dicle Nehri’ni kirlilikten koruyacak ekolojik ve tarihsel çalışma niteliğindeki İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Projesi’nde adım adım sona geliniyor.


Tesisin pek çok ünitesinde deneme testleri başlarken, projenin hayata geçmesiyle birlikte Dicle Nehri üzerindeki kirlilik yükü önemli ölçüde azalacak. Kent merkezinde 998 kilometreye tekabül eden kanalizasyon hattı aracılığıyla Arıtma Tesisi’ne gelecek pis su, tesiste kurulan ünitelerde arındırıldıktan sonra Dicle Nehri’ne bırakılacak, böylece Dicle Nehri daha temiz akacak. 


20 hektarlık alan üzerine kurulan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın (IPA) yüzde 85 desteği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yüzde 6 katkısı ve DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün yüzde 9’luk öz kaynağı ile inşa edildi.


Sözleşme bedeli 23 milyon Euro olan İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin yüzde 97’sini tamamlayan, gerçekleşen kısım için 15.5 milyon Euro harcayan DİSKİ, tesisi 1 milyon 245 bin kişiye göre günlük 175 bin m3 atık suyu arıtabilecek şekilde inşa etti.


Pek çok ünitede deneme testleri başladı


Giriş Pompa İstasyonu, Izgara Tesisleri, Kum ve Yağ Tutucular, Ön Çökeltme Havuzları, Anaerobik Karıştırma Tankı, Aktif Çamur Tankları, Son Çökeltme Havuzları, Çamur Yoğunlaştırıcılar, Çamur Karıştırma Tankları, Anaerobik Çamur Çürütücüler, Gaz Kullanım Tesisleri ve Çamur Susuzlaştırma gibi pek çok ünitenin yer alacağı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde;  deneme testleri de başladı.


Deneme testleri; uzun havalandırmalı aktif çamur sistemi (Aerobik tanklar), anaerobik tanklar, 6 adet son çökeltim havuzu, yeni eklenen çamur çürütme tankları, çamursuzlaştırma amacıyla kullanılacak dekantörlerde, mekanik ayrıştırıcılarda, yeni yapılan çamur yoğunlaştırıcıda, gaz depolama tanklarında, desülfürizasyon ünitesinde ve elektrik enerjisi üretecek jeneratörlerde uygulandı. 


Dicle Nehri üzerinde bir ilk 


Projenin tamamen hayata geçmesiyle birlikte Diyarbakır’dan Basra Körfezi’ne kadar olan 1900 kilometre kat eden Dicle Nehri, ilk kez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne kavuşmuş olacak. Tesis ile nehir üzerindeki kirlilik yükü azaltılacak.


Metan gazı, elektrik enerjisine dönüştürülecek


Tesisin çalışması için gerekli olan bütün enerji ihtiyacı, atıksu arıtma çamurlarından çıkan metan gazının elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle karşılanacak. Tesis, bu özelliği ile ekolojik çalışmanın felsefesine uygun bir şekilde doğadan gelen enerjiyi çevreye herhangi bir zarar vermeden kendisi üretmiş olacak.


Komşu ülkeler için örnek proje


DİSKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ni, Dicle Nehri kıyısında bulunan tüm kentler ve ülkelerin koruyucu tedbirler alması için büyük bir fırsat olarak değerlendiriyor.



Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi