Kentsel Dönüşüm

Diyarbakır Hz. Süleyman Türbesi'nin etrafındaki metruk binalar vatandaşları rahatsız etti!

Dünyanın dört bir yanından turist akınına uğrayan ve sahabeleriyle meşhur 850 yıllık bir tarihe sahip olan Hz. Süleyman Türbesi'nin bulunduğu Diyarbakır Suriçi İçkale mevkindeki yıkım çalışmalarına yaklaşık 2 yıl önce başlandı.


 Diyarbakır'da Hz. Süleyman Türbesi'nin bulunduğu civarda 2 yıl önce başlatılan metruk binaların yıkılmasının durdurulması vatandaşları rahatsız etti. 


Dünyanın dört bir yanından turist akınına uğrayan ve sahabeleriyle meşhur 850 yıllık bir tarihe sahip olan Hz. Süleyman Türbesi'nin bulunduğu Diyarbakır Suriçi İçkale mevkindeki yıkım çalışmalarına yaklaşık 2 yıl önce başlandı. İçkale semtinde yaşayan vatandaşlarda rahatsızlık uyandıran metruk evler Suriyeli mültecilerin barınağı haline geldi. 


Kentsel dönüşüm kapsamında TOKİ, belediye ve valilik tarafından yapılan çalışmalarda ücret konusunda anlaşanlar evlerini satarken, anlaşamayanlar ise satmadıkları evlerinden dolayı yıkım çalışmaları durduruldu. 

Civann estetikliğini yitirdiğini söyleyen vatandaşlar, yetkililere bölgenin temizlenmesi konusunda çağnda bulundu. Civardaki metruk bina ve gecekonduların türbenin görsel güzelliğine gölge düşürdüğünü söyleyen Izettin Er,"Yıkımın gerçekleştirilmesinin bölgenin turistik açıdan kalkınmasına olumlu bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Çünkü burada 27 sahabe var ve bu sahabeleri ziyaret etmek için Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden gelen turistler var. Şuan bölgede yıkım çalışmalarının durdurulması bizleri rahatsız ediyor. Bir an evvel yıkımların tamamlanmasını bekliyoruz" dedi. Bölgede yaşayan vatandaşlann tarihi eserlerine sahip çıkmak istediklerini, tarihi eserlerin yıkılmış yapılann arasında estetikliğini yitirerek bölgeye ciddi zararlar verdiğini anlatan Ahmet Çeliktemel de insanların kendilerini koruduğu gibi tarihi eserleri de koruması gerektiğini ifade etti. 

Bölgede yaşayan mahalle sakinlerinden Ahmet Aydın ise yaptığı açıklamada "Bu yapılar yıkıldığı zaman insanlar bundan mağdur oluyor mu, olmuyor mu? Onlara verilen para onların maddi ihtiyaçlarını gideriyor mu, gidermiyor mu? Bunlann hepsinin düşünülüp buna göre hareket edilmesi gerekir. 

Bence bu yıkımın durdurulmasının nedeni insanlar mağdur konumuna düştüğündendir. 

Yıllardır insanlar burada ikamet ediyor, tarihi eserler korunsun ama insanların yaşantısı da ihmal edilmemelidir" diye konuştu.


Adana Kent Gazetesi